Energielabel verbeteren

Energielabel verbeteren

Banner 2 energielabelperfect.nl

Woon je in een label F woning maar zou je graag naar label C gaan? Of van G naar A als we toch bezig zijn… Het energielabel verbeteren is misschien wel eenvoudiger dan je denkt.

Ook als je niet direct van plan bent om je huis te verkopen kun je met enkele maatregelen maandelijks op de energiekosten besparen. Met de 7 tips op deze pagina kun je het energielabel van je huis verbeteren.

Wanneer een inspectie laten uitvoeren?

Voordat we naar de tips gaan om bijvoorbeeld een energielabel F te verbeteren is het goed om eerst te bepalen wanneer je de EP-adviseur moet inschakelen.

Via Energielabelperfect kun je een afspraak inplannen met een Energie Prestatie inspecteur bij jou in de buurt. Als je binnenkort jouw huis gaat verkopen of verhuren is het van belang om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen, in sommige regio’s kan de wachttijd flink oplopen!

Als je echter minder haast hebt dan heb je twee opties:

  1. Eerst het energielabel verbeteren en dan een inspectie laten uitvoeren.
  2. Eerst een inspecteur langs laten komen en dan het energielabel van je huis verbeteren.

De inspecteur is tevens een adviseur en het nieuwe label is 10 jaar geldig. Als je eerst een inspectie laat uitvoeren dan krijg je ook advies om je woning te verbeteren. Dan kun je doelgericht te werk gaan.

Met andere woorden; een goede adviseur verdient zichzelf weer terug. Moet je dan bij verkoop of verhuur weer een inspectie laten uitvoeren? Als jouw huis verbeterd is dan moet je dit zeker nog een keer laten doen. Want een label A woning levert aanzienlijk meer op dan een label D woning.

Energielabel verbeteren tips

Dan zijn hier 7 tips om je energielabel te verbeteren:

1. Installeer een nieuwe ketel

Een HR combiketel zorgt voor een flinke besparing op de energiekosten. Als je een oude ketel hebt hangen dan verlies je al snel 10 tot 15 procent in vergelijking met een nieuwe ketel en vaak nog meer. Een waterpomp kan je veel voordeel opleveren, informeer naar de mogelijkheden bij de leverancier.

2. Isoleer de woning

Wil je snel energielabel F verbeteren naar C? Met vloerisolatie maak je een sprong van F naar E. Met dakisolatie ga je verder van E naar D en spouwmuurisolatie brengt je naar label C. Dit merk je niet alleen in de winter, ook in de zomer zal de woning minder snel opwarmen. Gebruik je de zolder nauwelijks? Dan kun je zoldervloerisolatie plaatsen. Dat scheelt je aanzienlijk in de stookkosten.

3. Plaats HR+++ glas

Als je nog enkel glas in huis hebt dan moet je dit zeker aanpakken. Bij dubbel glas bespaar je al behoorlijk maar met HR++ of HR+++ houd je de warmte volledig binnen. Zeker als het raamoppervlak relatief groot is kun je hier veel voordeel mee behalen.

4. Plaats zonnepanelen op het dak

Als je niet langer afhankelijk wil zijn van gas- en olieprijzen kies dan voor energie van de zon. De laatste generatie zonnepanelen kan ook op bewolkte dagen voldoende stroom opwekken. De aanschafkosten liggen hoog maar je verdient deze investering ruimschoots weer terug.

5. Installeer een warmtepomp

Net zoals je energie uit het zonlicht kunt halen kun je ook energie uit de buitenlucht halen met een warmtepomp. Als je een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen plaatst dan kun je rekenen op een A-label. Ook dan is het uiteraard van belang om je woning goed te isoleren.

6. Ventilatie

Een veel voorkomende denkfout die veel mensen maken is het dichtplakken van alle kieren en gaten. Toch is ventilatie juist van groot belang voor het energieverbruik. Een WTW installatie ofwel Warmte Terug Winnen zorgt ervoor dat warme lucht langs de koude lucht stroomt waardoor de koude lucht verwarmd in de woning stroomt.

7. Smart home monitoring

Met een slimme thermostaat en radiator knoppen die je kunt koppelen aan een smart home systeem kun je het verbruik in huis per kamer regelen. Een energiemeter op het stopcontact helpt je inzicht te krijgen in het stroomverbruik. Dit zijn wellicht niet direct toepassingen die van invloed zijn op het energielabel maar ze helpen je wel energie te besparen.

Ben je helemaal klaar met energiebesparende maatregelen? Het energielabel verbeteren is eigenlijk nooit een verspilling van geld maar juist een investering. De woning zal meer comfort bieden, de energielasten dalen en bij verkoop of verhuur zal de opbrengst hoger zijn. Het kost wat energie om hiermee aan de slag te gaan maar je zult er direct van profiteren.

Banner 2 energielabelperfect.nl