Energielabel verkoop bedrijfspand

Energielabel verkoop bedrijfspand

Banner 2 energielabelperfect.nl

Dat een energielabel verkoop bedrijfspand verplicht is dat zal ondertussen wel bekend zijn. Hoe het precies zit met zakelijke panden, de oude en nieuwe methode of de energieprestaties van een bedrijfspand is niet voor iedereen gesneden koek. Dat hoeft ook niet maar met een beetje kennis kom je al ver.

Is een energielabel verplicht voor een bedrijfsruimte bij verhuur of verkoop en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we uit op deze pagina. Ben je op zoek naar een nieuw label voor een woning? Dan kun je direct een afspraak voor een inspectie inplannen via Energielabelperfect.nl. Lees verder voor meer informatie over zakelijke panden.

Over het energielabel verkoop bedrijfspand

Het energielabel voor bedrijfsruimte is al langere tijd verplicht in Nederland, al voldoen niet alle panden aan deze voorwaarde. De label score moet namelijk overhandigd worden aan een nieuwe huurder of eigenaar bij verhuur of verkoop. Veel eigenaren wachten tot het moment dat het pand wordt aangeboden om een inspectie aan te vragen.

Een energielabel is verplicht bij verhuur van een bedrijfsruimte of bij verkoop, dit geldt al voor de advertentie. Dus je moet vooraf een inspectie aanvragen, niet op het moment dat er een contract wordt getekend.

De energieprestaties worden aangeduid op een schaal van A t/m G, iedere letter staat voor een maximaal verbruik van energie. Een pand dat goed geïsoleerd is scoort hoger, als er energie wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen dan stijgt niet alleen de score maar ook de financiële waarde.

Een energielabel verkoop bedrijfspand geeft de koper een indicatie van de energieprestaties en van de mogelijke aandachtspunten. Als verkoper kun je afspraken maken over welke aanpassingen voor verkoop worden uitgevoerd. Het is mogelijk dat de baten hoger uitvallen dan de kosten bij verkoop, een label A pand is namelijk meer in trek dan een label D gebouw.

Energielabel bij verhuur van een bedrijfspand bepaalt voor een aanzienlijk deel de huursom. Een huurder moet naast de huur ook energiekosten betalen, los of als deel van de huurovereenkomst.

Met de huidige energieprijzen letten huurders uiteraard op het label en de isolatie van een pand. Het kan voordelig zijn om alvorens het pand in de verhuur aan te bieden eerst het gebouw te verduurzamen. Zo kun je een hogere label waardering tonen wat meer kandidaten op zal leveren bij de verhuur.

Moet het label verplicht zichtbaar zijn op het pand? Alleen als het pand aan deze 3 voorwaarden voldoet:

  1. Er geldt een verplichting om in bezit te zijn van een energielabel.
  2. Het gebruiksoppervlak is groter dan 250 vierkante meter.
  3. Er worden gasten ontvangen.

Voorbeelden van panden die zichtbaar het label moeten presenteren zijn winkels, horecagelegenheden, scholen en ziekenhuizen.

Eigenaar is verantwoordelijk

Het energielabel bij verhuur van bedrijfsruimte is verplicht voor de eigenaar van het zakelijk pand, dit hoeft de huurder niet aan te vragen. De gebruiker kan wel eisen stellen en in onderhandeling met de eigenaar bepalen of er extra duurzaamheidsmaatregelen worden genomen.

Zo kan de huurder aangeven dat de ruimte vochtig of niet optimaal geventileerd is. Dit zijn praktische zaken die verder gaan dan een label A of B score. Als eigenaar is het energielabel voor bedrijven verplicht om aan te vragen en te overleggen, de praktijk gaat echter verder dan alleen een letter op een papiertje.

Energielabel kantoren

Een energielabel is verplicht voor bedrijfspanden maar er is geen minimum waarde om aan te voldoen. Bij kantoorpanden is dit sinds 2023 anders, die moeten minimaal label C bezitten enkele uitzonderingen daargelaten. Als het pand niet minimaal label C heeft dan mag dit gebouw dus niet verkocht of verhuurd worden als kantoorpand.

Het energielabel voor een bedrijfsruimte is verplicht, er is echter geen minimum vereiste op dit moment. Voor kantoorpanden wel. Het is vooral de vraag vanuit de markt die bepaalt hoe energiezuinig een pand moet zijn. Als een onderneming zich wil vestigen in een bedrijfspand dan zullen energieprestaties zeker aan de orde komen. Met een courant en volledig label heb je als pandeigenaar een betere onderhandelingspositie.

Hoe vraag je een zakelijk energielabel aan?

Het energielabel voor bedrijfs onroerend goed wordt door een erkend EP-adviseur bepaald. Het tarief zal berekend worden op basis van de omvang van het pand, tijd en mogelijk andere factoren.

Vraag daarom eerst offertes aan voordat je een adviseur inschakelt. Voor woningen werkt het eenvoudiger, daarbij kun je via Energielabelperfect.nl direct een aanvraag indien bij een EP-adviseur in de buurt op basis van een vast tarief.

Banner 2 energielabelperfect.nl