Energielabel verkoop huis

Energielabel verkoop huis

Banner 3 energielabelperfect.nl

Is een energielabel verplicht bij verkoop van een huis? Het korte antwoord is “ja, dit is verplicht”. Maar je voelt al aankomen dat er meer te vertellen is over dit label. Er zijn namelijk verschillende versies van energielabel verkoop huis, de versie die je bezit bepaalt tot wanneer deze geldig is. Ook de informatie en wijze waarop de score tot stand is gekomen wijkt af per type.

Daarom is het goed om te controleren welke versie je bezit en mogelijk een nieuwe inspectie aan te vragen via Energielabelperfect.nl. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en eerst even naar het energielabel verkoop huis kijken.

Energielabel verkoop huis verplicht?

Voor alle woningen in Nederland is het energielabel sinds 2015 verplicht. Dit geldt zowel voor bestaande huizen als voor nieuwbouw. Als je twijfelt of je in het bezit bent van een label dan kunnen we je gerust stellen; alle huizen hebben 2015 automatisch een score toegekend gekregen.

Dit wordt een ‘Vereenvoudigd Energielabel’ genoemd ofwel VEL. Tot 2021 kon dit label door de huiseigenaar eenvoudig worden aangevuld of gecorrigeerd, dit is niet langer het geval.

Het oorspronkelijke label is bepaald op basis van de Nederlandse Norm 7120 (NEN 7120). Dit is een normering aangaande de kwaliteit en veiligheid van producten.

Deze methode bleek niet volledig te zijn, daarom is sinds 2021 de NTA 8800 norm ingevoerd. De NEN 7120 methode is hiermee komen te vervallen. Betekent dit verplicht een nieuw energielabel aanvragen bij verkoop van een huis? Nee, niet noodzakelijk.

VEL, EI en NTA 8800 energielabels

In 2015 kreeg iedere woning in Nederland automatisch een energielabel toegekend volgens de NEN 7120 standaard. Hoe kwam deze score tot stand? De eenvoudige versie van het label is gebaseerd op algemene informatie over huizen in Nederland. Een woning van een bepaald bouwjaar en woningtype zal een gemiddelde waardering krijgen.

Zo kunnen de buren hetzelfde label krijgen terwijl je thuis betere isolatie hebt aangebracht. Tot 2021 kon je de informatie gratis aanpassen, dit is niet langer mogelijk. Het werd namelijk een kwestie van een slager die zijn eigen vlees keurt waarmee het energielabel nagenoeg nutteloos wordt.

De Energie Index (EI) is een type energielabel die van toepassing is op nieuwbouw woningen die nieuw opgeleverd werden. De aannemer kon op basis van informatie over de woning een label laten toekennen. Alle huizen die handmatig gekeurd zijn na 2021 voldoen aan de NTA 8800 standaard.

Dit betekent dat er een EP-adviseur op bezoek is geweest die de desbetreffende woning heeft geïnspecteerd. Deze keuring is daarmee maatwerk en geeft een betrouwbaar resultaat.

Is mijn energielabel verkoop huis nog geldig?

De VEL, EI en NTA 8800 labels zijn allemaal 10 jaar geldig na afgifte. De eerste voorlopige labels uit 2015 komen dus pas in 2025 te vervallen. Tot die tijd mag je dit energielabel bij verkoop van je huis laten zien aan de koper. De NTA 8800 labels zijn tot 2031 te gebruiken of langer als de inspectie later heeft plaatsgevonden.

Dat het energielabel nog geldig is betekent niet automatisch dat de score juist is. Met name de VEL en EI labels zijn vaak niet accuraat omdat het schattingen betreft. Je voldoet als huiseigenaar bij verkoop aan de juridische verplichting om een energielabel te overleggen maar veel waarde heeft dit niet.

Kopers zien liever een nieuw label dat volgens de nieuwe standaard tot stand is gekomen. Zeker nu de energietarieven zo hoog zijn is het energielabel bij verkoop van je huis van belang. Door een inspectie aan te vragen kun je de waarde van je woning verhogen.

Als het oude label op C uitkomt en je na enkele verbeteringen op A uitkomt dan komt de waarde van de woning direct hoger te liggen. Daarnaast heb je een energielabel dat weer 10 jaar geldig is.

Wat gebeurt er zonder energielabel?

Als je een huis verkoopt zonder geldig energielabel dan kan er een boete opgelegd worden van 435 euro voor particuliere huiseigenaren en 870 euro voor bedrijven. Na een inspectie via Energielabelperfect.nl loop je dit risico niet meer, het nieuwe label wordt door de EP-adviseur ingeschreven bij het Kadaster.

Daarnaast zal een koper bereid zijn om een hoger bod uit te brengen omdat er meer zekerheid bestaat over de energieprestaties van de woning. Daarnaast zijn huurders bereid om een hogere huursom te betalen wanneer het een A-label woning betreft. Via MijnOverheid kun je inzien welk energielabel jouw woning heeft.

Banner 3 energielabelperfect.nl