Is een energielabel verplicht en zo ja, wanneer? Dat er een label van A tot G bestaat weet bijna iedereen ondertussen wel, wanneer dit nodig is weten veel mensen niet.
Heb je een energielabel nodig bij verkoop, bij verhuur of voor andere situaties? De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je op deze pagina.
Energielabel verplicht of niet?
Sinds 2015 is het energielabel bij een huis verplicht. Als je nog geen label bezit dan kun je direct een keuring aanvragen via Energielabelperfect.nl. Toch zal jouw huis al een waardering bezitten, zelfs als je dit niet weet. Want sinds de invoering hebben alle woningen in Nederland een score gekregen.
Dit label heeft een houdbaarheid van 10 jaar dus je mag nog enkele jaren wachten. Het risico bestaat wel dat er over enkele jaren geen inspecteur te vinden is. Het energielabel van je woning is verplicht, wacht dus niet te lang met een nieuw label aanvragen omdat je steeds langer moet wachten op een keuring.
En dan ligt een boete op de loer. Maar zover is het nog niet, er zijn diverse situaties waarin een nieuw label aanvragen nodig is of voordeel biedt.
Is een energielabel verplicht bij verkoop?
De meeste gestelde vraag over het energielabel is; wanneer verplicht? Dat een energielabel nodig is bij verkoop van de woning is ondertussen wel bekend, toch zijn er meerdere situaties waarin er gevraagd wordt naar het label.
1. Verkoop
Een energielabel is verplicht bij verkoop van een woning. Je moet namelijk kunnen aantonen wat de energieprestaties van de woning zijn. In 2015 is er een voorlopige waardering uitgevoerd die automatisch is vastgesteld.
Hoewel dit label 10 jaar geldig is kan het zijn dat de score niet overeenkomt met de werkelijkheid. Je kon tot vorig jaar zelf een meer uitgebreid label aanvragen, nu moet er een inspecteur langskomen om de woning op te nemen.
Het energielabel is verplicht bij verkoop van een woning en dan moet het een waardering zijn die overeenkomt met de werkelijke situatie. Net zoals je een huis waarvan het dak is ingestort niet kan verkopen op basis van de oude situatie, geldt dit ook voor de energieprestaties. Een energielabel bij een huis verkopen is niet de enige situatie waarin je het label moet kunnen laten zien.
2. Verhuur
Het energielabel is bij verkoop van een woning verplicht en ook bij verhuur. Dit is een feit waar lang niet alle huiseigenaren van op de hoogte zijn. Als je een woning in de verhuur plaatst dan moet hier een label bij vermeld worden.
Dit geldt voor zowel woningen als appartementen en utiliteitsbouw. Net als bij een energielabel bij verkoop van de woning is er in 2015 een voorlopig label toegekend. Veel verhuurders hebben een aangepaste versie laten vastleggen maar dit is niet altijd het geval. Als je een pand wilt verhuren is het verstandig om een nieuwe keuring aan te vragen.
Niet alleen voldoe je zo aan de wettelijke verplichting, je ontdekt ook of er verbeterpunten zijn aan de woning die je gaat verhuren. Een duurzame woning krijgt een betere waardering wat betekent dat je een hogere huur mag vragen. Een onafhankelijke keuring met duurzaamheid adviezen kan dus zeker voordeel opleveren.
3. Hypotheek
Duurzaam hoeft niet duur te zijn. Het kan zelfs in je voordeel uitpakken. Zo kun je bij aanvraag van een hypotheek een korting krijgen op de rente als jouw koopwoning energiezuinig is. Ook kun je bij verkoop van je oude huis voordeel behalen bij aankoop van een nieuwe woning.
Je oude huis is namelijk meer waard met een hogere waardering zodat je eenvoudiger een hypotheek kunt krijgen voor een nieuwe woning.
Dus in conclusie:
- Een energielabel verplicht bij verkoop huis.
- Een energielabel bij verhuur huis is verplicht.
- Een energielabel is 10 jaar geldig.
- Als het label niet (meer) aansluit op de situatie dan is een herkeuring van belang.
- Een onafhankelijke keuring biedt inzicht op verduurzaming.
Je kunt via Energielabelperfect.nl een keuring aanvragen. Als je nu nog in het bezit bent van een voorlopig label of een verouderde waardering hebt dan loont het zeker de moeite om een lokale EP-adviseur in te schakelen.
Ook als je nog niet direct je huis gaat verkopen kan een nieuw label je informatie geven over de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen. Je hebt een energielabel nodig bij verkoop of verhuur en dan wil je uiteraard de meest voordelige waardering hebben.
De inspecteur zal aangeven welke ‘no-regret’ verbeteringen je kunt doorvoeren die direct voordeel opleveren en later bij verkoop of verhuur extra winst opleveren.