Energielabel voor huis

Energielabel voor huis

Banner 2 energielabelperfect.nl

Weet jij wat het energielabel voor huis is? Sinds 2021 is er een nieuwe standaard die niet meer loopt tot A++ maar tot A++++. Moet je nu direct een nieuw energielabel voor je woning aanvragen? Nee, dat hoeft niet maar het kan in een aantal gevallen wel voordelig uitpakken.

Wat er is veranderd en of je een nieuw label nodig hebt leggen we uit op deze pagina.

Energielabel voor huis

Er zijn energielabels voor huizen, televisies, koelkasten, airconditioners en nog veel meer. Bij apparatuur wordt het label al bij de fabrikant bepaald, bij huizen is de huiseigenaar verantwoordelijk. Het energielabel voor huis loopt van A t/m G waarbij er naast de letter A ook nog vier plussen te behalen zijn.

Die krijg je voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen op het dak. Het energielabel voor je woning is 10 jaar geldig na afgifte.

Als je bijvoorbeeld in 2015 een label hebt gekregen en je gaat in 2026 jouw huis verkopen, dan moet je een nieuw energielabel voor je woning aanvragen. Waarom zou je dit al eerder doen?

Energielabel voor je woning

Als het tocht in huis en je moet een extra trui aantrekken, dan heb je geen energielabel voor je woning nodig om te weten dat het gebouw niet goed is geïsoleerd.

Als kaarsjes op de verjaardagstaart vanzelf uitgaan door de wind dan wordt het tijd om te isoleren. Of je hebt spoken in huis, gelukkig is een EP-adviseur goedkoper dan een Ghostbuster!

Label A of C is dus niet zo belangrijk, of wel? Waarom moet je eigenlijk een energielabel voor huis hebben?

In de eerste plaats mag het label mag niet ouder zijn dan 10 jaar. Wat gebeurt er na deze periode? Wees gerust want je zult niet direct een boete opgelegd krijgen.

Op dit moment is de voornaamste reden waarom je een geldig label nodig hebt dat je dit moet laten zien bij de verkoop of verhuur van je huis.

En dan al bij de advertentie. Een koper of huurder zal uiteraard ook willen weten wat de energieprestaties van de woning zijn en dan is een label A toch echt beter dan label B of C. Met andere woorden; het energielabel voor je woning is een soort kwaliteitskeurmerk geworden.

Wil je snel en goedkoop een energielabel voor je woning aanvragen? Dat kan op Energielabelperfect.nl. Dit is een soort zoeksite waar je op basis van jouw regio een afspraak kunt inplannen met een EP-adviseur in de buurt.

Omdat je hier een standaard tarief betaalt weet je vooraf wat de kosten zijn voor het energielabel. De inspecteur komt langs, bekijkt de woning en geeft je advies.

Op basis van de inspectie wordt het definitieve label vastgesteld. Het resultaat ontvang je digitaal per mail en je kunt altijd een kopie opvragen via Mijn Overheid.

De inspecteur zal het nieuwe label ook laten registreren bij het Kadaster. Een nieuw energielabel voor je huis is weer 10 jaar geldig, je hoeft bij verkoop of verhuur na enkele jaren dus niet opnieuw een inspectie aan te vragen.

Energielabel bij verbouwen

Moet je eerst de woning opknappen voordat je deze verkoopt of is dat zonde van het geld? Dit hangt sterk af van de ingrepen die nodig zijn, wat de kosten zijn en wat het oplevert. Veel kopers houden van een huis dat ‘instapklaar’ is.

Dus netjes op orde en het liefst met een goede energieprestatie score. Het energielabel voor huis is daarmee een objectief keurmerk geworden. De koper wil graag een visgraat vloer, het is nog beter als er vloerverwarming onder ligt.

Als je een huis wilt verbouwen dan kun je een energielabel voor huis aanvragen voordat je dit pand in de verkoop doet. Je krijgt dan namelijk advies om de woning te verduurzamen.

Als huiseigenaar kun je doelgericht de woning verbouwen met oog op energie-efficiënte. Zolang je in dit huis woont bespaar je op de energierekening en bij verkoop profiteer je van de meerwaarde die iedere letter hoger oplevert bij de onderhandelingen.

Na de verbouwing zul je opnieuw een energielabel voor je huis moeten aanvragen, dat is dus een dubbele uitgave. Dat is jammer maar het voordeel verdien je snel weer terug.

Via Energielabelperfect kun je voor een vast, laag tarief een inspectie aanvragen met officieel erkend label. Dit kun je voor en na de verbouwing laten doen. Je kunt dit ruimschoots terugverdienen bij een renovatie en later bij verkoop. Kijk op de website en plan direct een afspraak in.

Banner 2 energielabelperfect.nl