Energielabel voor recreatiewoning

Energielabel voor recreatiewoning

Banner 2 energielabelperfect.nl

Is een energielabel voor een recreatiewoning verplicht? Het korte antwoord is “ja, voor ieder gebouw in Nederland is een energielabel verplicht”.

Maar er zijn ook uitzonderingen op deze regel, soms is een energielabel voor vakantiewoningen juist niet verplicht. Dit betekent overigens niet dat verduurzaming van een huisje voor recreatief gebruik overbodig is. Alles wat je moet weten over recreatiewoningen en energie besparen lees je op deze pagina.

Is energielabel voor recreatiewoning verplicht?

In Nederland is een energielabel voor woningen verplicht tenzij het gebouw als uitzondering wordt aangemerkt. Zo hoeft een monumentaal pand niet altijd een label te bezitten, dit geldt ook voor een Tiny House.

Net zoals met andere zaken geldt er een energielabel voor iedere recreatiewoning tenzij het pand onder de uitzonderingen valt. Wat betekent dit voor het energielabel van recreatiewoningen?

Er zijn 2 belangrijke uitzonderingen waarbij een label aanvragen niet verplicht is:

  1. Als het gebruiksoppervlak niet hoger ligt dan 50 vierkante meter.
  2. Als de recreatiewoning niet meer dan 4 maanden per jaar in gebruik is.

Met andere woorden; als het een kleine recreatiewoning betreft die niet meer dan 4 maanden op jaarbasis in gebruik is, dan is een energielabel voor vakantiewoningen niet verplicht. Bij die 4 maanden is er echter nog een additionele voorwaarde: Het gemiddeld verbruik in die 4 maanden moet lager liggen dan het gemiddelde op jaarbasis.

Wat betekent dit in de praktijk? Als je van plan bent om te overwinteren in je vakantiehuisje, dan zul je relatief veel moeten verwarmen om een huisje warm te stoken.

In dat geval heb je dus wel een energielabel voor recreatiewoning nodig. Als je juist in de zomer gebruikmaakt van het pand dan ligt het gemiddeld verbruik lager. Dan mag je dus wel die 4 maanden daar verblijven.

Als eerste is het dus van belang om te meten hoe groot jouw vakantiewoning is. Blijf je onder 50 vierkante meter vloeroppervlak? Dan is een label niet nodig.

Kom je over het maximum? Dan is een label wel verplicht. Dit neemt overigens niet weg dat je zonder verplichting nog steeds een inspectie kunt aanvragen. Op basis van de energieprestaties kun je besluiten om de woning te verduurzamen.

Waarom zou je dit doen?

  • Om de energiekosten terug te dringen.
  • Om het comfort in de woning te verhogen.

Bij een standaard woning zullen de energiekosten de doorslag geven, bij recreatief gebruik is het juist dat comfort en genot dat voor veel mensen van belang is. Dus ook als je niet onder de verplichting valt dan kan verduurzamen toch een goede zet zijn.

Bij Energielabelperfect.nl kun je terecht voor een inspectie van een woonhuis. Daar is het tarief op gebaseerd. Je kunt hier momenteel geen energielabel voor recreatiewoning aanvragen. Dit komt omdat voor woningen een specifieke werkwijze is bepaald, bij zakelijke panden of recreatiewoningen is maatwerk nodig.

De labelplicht geldt voor alle gebouwen in Nederland. Heb je elders in de wereld een recreatiewoning staan? Dan geldt deze regel niet, ook niet als het huisje op naam van een Nederlands ingezetene staat. Het is uiteraard wel mogelijk dat er in het land waar het gebouw staat wetgeving is omtrent duurzaamheid en energieverbruik.

Waarom energielabel voor vakantiewoningen?

Als een vakantiewoning meer dan 4 maanden op jaarbasis wordt gebruikt dan is een energielabel wel verplicht. Let op, want je mag doorgaans niet permanent wonen op een recreatiepark.

Als je het pand verhuurt aan vakantiegangers dan is er sprake van zakelijk gebruik. Een label is dan verplicht. Ook als je niet verplicht bent om een energielabel voor vakantiewoningen aan te vragen is het toch goed om na te denken over duurzaamheid.

Verwarming of verkoeling kost energie. Als je bijvoorbeeld een unit hebt staan die kan verwarmen of verkoelen dan wil je graag de warmte of kou binnen het huisje houden.

Daarnaast wil je dat de temperatuur buiten niet zoveel invloed heeft op de temperatuur binnen. Je kunt naast isolatie ook denken aan kleur. Een lichtgekleurd huisje of caravan warmt minder snel op.

Ook kun je genieten van zonne-energie. Je hoeft hiervoor niet direct zonnepanelen op het dak te leggen van het kaliber dat je op een woning zou leggen, er zijn ook reisaccu’s met zonnepaneeltjes waar je bijvoorbeeld smartphones of LED lampjes op kunt laten werken.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het energielabel voor recreatiewoning. Wil je label inspectie aanvragen voor een woonhuis? Dan kun je terecht op de website van Energielabelperfect.nl.

Banner 2 energielabelperfect.nl