Energielabel voor uw woning inloggen, misschien omdat u het huidige label niet kunt vinden? Er zijn meerdere gratis manieren om het label op te zoeken. Er zijn ook situaties waarvoor een nieuw label nodig is.
Voor het opzoeken van het energielabel kunt u via DigiD inloggen, hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina. Ook hebben we een goede tip om goedkoop een nieuw label aan te vragen. Laten we eerst beginnen om uit te leggen hoe het energielabel voor uw woning inloggen werkt.
Energielabel voor uw woning inloggen
Het is mogelijk dat u het huidige label niet kunt vinden. Omdat er een enorme stapel papieren in de kast ligt of juist omdat u geen gebruik meer maakt van documenten op papier. Gelukkig is het eenvoudig om het label online op te zoeken en te downloaden.
Ga naar de website van Mijn Overheid. Net zoals voor andere zaken kunt u het energielabel met DigiD inloggen vinden in uw persoonlijke account. Op de pagina zijn documenten te vinden van de overheid, zorginstellingen en diverse organisaties.
Bij de informatie over de woning staat het energielabel onder de Kadastrale informatie. Alleen als u zelf de eigenaar bent is het document hier te vinden, als u inwoner of huurder bent maar de woning staat niet op uw naam, dan kunt u hier geen kopie downloaden.
Het is wel de bedoeling dat ook huurders in de loop van 2023 via Mijn Overheid het label kunnen downloaden. Deze informatie is namelijk openbaar, er is geen juridische reden dat huurders geen toegang hebben tot deze informatie maar het systeem is hier nog niet op voorzien.
Hoe werkt DigiD?
Bij het energielabel voor uw woning is inloggen via DigiD verplicht. Dit komt omdat het label persoonsgebonden is en gekoppeld is aan de eigenaar van het pand. Mijn Overheid is een website waar u diverse overheidszaken kunt regelen en officiële documenten kunt opzoeken.
Zo hoeft u niet voor ieder belangrijk onderwerp op een aparte website in te loggen. DigiD is een digitale verificatie methode om te controleren of de persoon die inlogt toegang heeft tot deze informatie.
In principe is deze informatie persoonsgebonden maar het is mogelijk om vertrouwde personen toegang te verlenen als dit nodig mocht zijn.
Als iemand geen DigiD heeft dan kan deze worden aangevraagd. Na registratie kan deze verificatie methode worden gebruikt op verschillende websites, dus niet alleen bij Mijn Overheid.
Zo is het ook mogelijk om bij zorgverleners in te loggen met DigiD. Het is dus een systeem dat voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden.
Sinds 2023 is het nodig om via tweestapsverificatie in te loggen. Dit betekent dat het niet langer mogelijk is om alleen met gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen. Het is mogelijk om een code te ontvangen per SMS of gebruik te maken van de DigiD app.
Dit is een app voor mobiele apparaten die gebruikt wordt als verificatie en deze applicatie is gratis te downloaden voor de meeste mobiele apparaten. Vervolgens kunt u voor het energielabel voor uw woning inloggen op de website van Mijn Overheid.
Waar is het energielabel voor nodig?
Een energie prestatie label geeft aan wat het gemiddelde energieverbruik van een pand is. Daarmee kan worden bepaald wat de energiekosten zijn en hoe duurzaam een gebouw is.
Sinds 2008 is dit label ingevoerd voor nieuwbouwwoningen en sinds 2015 geldt dit voor alle huizen. Bij de verkoop of verhuur van een pand is het verplicht om een geldig label te laten zien. Een label is 10 jaar geldig na afgifte.
Wilt u een inspectie laten uitvoeren voor een nieuw energielabel volgens de NTA 8800 standaard? Dan kunt u direct op Energielabelperfect.nl een afspraak inplannen. Na de inspectie zal het nieuwe label worden toegevoegd aan de Kadastrale informatie en via Mijn Overheid opvraagbaar zijn. Er wordt ook per mail een kopie versterkt.
Energielabel opvragen zonder inloggen
Het is niet altijd nodig om het volledige label te downloaden, wellicht is het voldoende om alleen de label score te bekijken. In dat geval kunt u naar energielabel.nl gaan, hier kunt u op basis van adres de score opvragen. Dit is gratis en inloggen is niet nodig.
Omdat deze informatie niet persoonsgebonden is kunt u ook de energieprestaties van andere panden bekijken. Bijvoorbeeld van huizen waar u interesse naar heeft om te kopen of huren voordat ze op de markt komen.
De informatie is echter niet volledig, voor sommige panden met verouderd label is er zelfs helemaal geen informatie te vinden zonder inloggen.