Energielabel voor woningen

Energielabel voor woningen

Banner 3 energielabelperfect.nl

Bij verkoop of verhuur van een huis ben je sinds 2021 verplicht om een energielabel te laten zien. Een energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig dit huis is. Een A of B label geeft aan dat het een energiezuinige woning betreft terwijl een F of G label betekent dat je flinke energiekosten moet betalen bij aankoop of huur.

Op onze energielabel site kun je een inspectie aanvragen door een erkend EP-adviseur. Naast de wettelijke verplichting zijn er ook andere redenen om jouw woning te laten keuren. Meer daarover kun je op deze pagina lezen.

Wat is het energielabel voor woningen?

Apparaten, zakelijke panden en ook particuliere woningen hebben een label waarop staat hoe energiezuinig ze zijn. Denk aan een koelkast of een elektrische verwarming. Als je een huis bezit dan heeft deze woning een label. Dit kan een voorlopig label zijn of een definitieve score.

Sinds 2021 zijn de regels omtrent energielabels strenger geworden. Je bent nu verplicht om een label te overhandigen aan een nieuwe koper of huurder. Daarnaast ben je ook verplicht om een energielabel voor woningen via een erkende adviseur aan te vragen.

Op het energielabel staat een score van A (heel zuinig) tot G (niet zuinig). Daarnaast staat er nog informatie op het (nieuwe) label over de aanwezige apparatuur in huis zoals een CV-ketel of zonnepanelen. Een energie-adviseur zal daarnaast ook nog verbeterpunten aandragen om de woning verder te verduurzamen. Zelfs als je een A-label woning hebt dan zijn er vaak nog kleine verbeterpunten die je iedere dag voordeel zullen opleveren.

Waar vind ik mijn energielabel?

Ook jouw huis heeft al een energielabel, na uitgifte is deze 10 jaar geldig. Een energielabel site waar je snel de score kunt vinden is die van energielabel.nl. Je kunt hier op basis van adres voor iedere woning met een definitief label de uitslag vinden.

Het betreft een openbare database. Als het energielabel voor woningen niet vindbaar is dan betreft het waarschijnlijk een voorlopig label dat is toegekend op basis van standaard informatie. Omdat deze score wellicht niet representatief is voor de werkelijke situatie wordt dit label niet meer vertoond op de site.

Het energielabel van je eigen huis kun je terugvinden via de pagina van MijnOverheid. Dit is geen specifieke energielabel site maar gewoon dezelfde pagina waar je toeslagen en andere zaken regelt. Je logt in via DigiD, gaat naar de Kadaster informatie en daar tref je het energielabel aan. Dit geldt niet voor huurders, het label wordt namelijk alleen verstrekt aan huiseigenaren.

Als je een huis huurt is de eigenaar dus de verhuurder. Als na 1 januari 2021 in een huurwoning bent getrokken dan moet je als het goed is een energielabel hebben gekregen. Als dit niet het geval is neem dan contact op met de verhuurder.

Hoelang is een energielabel geldig?

Een energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar na afgifte. Als je in 2015 een label hebt gekregen dan komt deze in 2025 te vervallen. Maar in 10 jaar tijd kan er uiteraard veel veranderen. Als je bijvoorbeeld in 2018 triple glas hebt laten installeren en vorig jaar zonnepanelen op het dak hebt gelegd dan zal het oude label niet meer kloppen.

Dit is een probleem als je de woning wilt gaan verkopen of verhuren. Je moet namelijk het energielabel voor woningen laten zien en die informatie moet overeenstemmen met de huidige situatie. In veel gevallen zal de werkelijke score beter uitvallen vanwege duurzaamheidsmaatregelen die doorgevoerd zijn maar dat is niet altijd het geval.

Als het label hoger is dan de werkelijke situatie dan kan de koper of huurder aangeven misleid te zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij verkoop of verhuur een nieuwe inspectie aan te vragen.

Energielabel voor woningen aanvragen

Als jouw label binnenkort afloopt, niet meer klopt of als je wilt weten hoe je de energieprestaties van je huis kunt verbeteren, dan kun je via onze energielabel site direct een inspectie aanvragen door een erkend energie-adviseur bij jou in de buurt.

Energielabelperfect.nl werkt met vaste tarieven en erkende inspecteurs die niet alleen zorgen voor een label maar je ook adviseren. Dit nieuwe label is weer 10 jaar geldig, daarnaast krijg je tips hoe je de woning verder kunt verduurzamen. En daar heb je als bewoner zeker voordeel van!

Banner 3 energielabelperfect.nl