Energielabel welke deskundige

Energielabel welke deskundige

Banner 3 energielabelperfect.nl

Als er zonnepanelen op het dak liggen dan zal de energierekening lager uitvallen, daarvoor hoef je geen expert te zijn. Maar heb je voor een energielabel een deskundige nodig of mag dit iedereen zijn die verstand heeft van duurzaamheid?

De overheid heeft de toekenning van energielabels uitbesteed aan de markt wat tot onduidelijkheid heeft geleid bij huiseigenaren. Ben je op zoek naar een inspecteur voor een energielabel? Welke deskundige heb je hiervoor nodig? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.

Energielabel welke deskundige?

Een energieadviseur is iemand die mensen en bedrijven helpt om energie te besparen. Dit kan op verschillende manieren en met afwijkende doelstellingen.

Zo zijn er bedrijven die moeten voldoen aan CAO eisen of particulieren die niet onnodig veel willen betalen voor de energiekosten.

De functie energieadviseur is niet beschermd, iedereen mag zich adviseur noemen. Dat kan de keuze lastig maken, je moet als opdrachtgever vertrouwen stellen in de ‘expert’ die over de vloer komt.

Bij een energielabel voor woningen is de deskundige wel gecertificeerd, een EnergiePrestatie-adviseur of EP-adviseur is daarmee niet hetzelfde als een reguliere energieadviseur.

Bij een energielabel voor woningen is een erkend deskundige nodig. Het is dus niet voldoende dat iemand langskomt met een bouwtechnische achtergrond, hoe ervaren deze persoon ook mag zijn. De EP-adviseur, zoals deze specialisten genoemd worden, werkt volgens een standaard methode en mag certificaten opstellen en registreren.

Dat is belangrijk want je moet als eigenaar een geldig label bezitten dat in het Kadaster is opgenomen. Samenvattend; een energielabel deskundige is een energieadviseur die de juiste certificatie bezit om energielabels op te stellen en registeren in het Kadaster.

Hoe word je een EP-adviseur?

Om een energielabel voor woningen deskundige te worden moet je als eerste een cursus volgen. Sinds 2021 is er de NTA 8800 standaard methode om energielabels op te stellen. De adviseur werkt volgens deze standaard.

Verder moet een energielabel erkend deskundige werken voor een bedrijf of organisatie dat voldoet aan de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500. Als er niet wordt voldaan aan deze vereisten dan mag de adviseur geen labels opstellen en registreren.

De meeste energielabel deskundigen hebben een achtergrond in de bouw of techniek. Ze volgen een aanvullende cursus die ze succesvol moeten afronden om als EP-adviseur aan de slag te gaan. Via Energielabelperfect.nl vind je erkende adviseurs door heel Nederland die labels mogen opstellen en registreren.

Adviseur of inspecteur?

Er is dus een verschil tussen energieadviseurs en energielabel deskundigen. Is er ook een verschil tussen adviseur en inspecteur?

Nee, dat is hetzelfde. In principe zullen veel huiseigenaren vooral op zoek zijn naar iemand die een energielabel mag bepalen.

Een A-label woning levert bij verkoop meer op dat een B-label woning, zo eenvoudig is het. Maar als je bijvoorbeeld de woning wilt gaan verbouwen en/of verduurzamen dan heb je veel aan een energieadviseur.

Een EP-adviseur is eigenlijk een combinatie van iemand die de woning inspecteert en iemand die vrijblijvend advies geeft. Dit wordt ook op het nieuwe energielabel vermeld. Dat kan handig zijn voor de nieuwe eigenaar of voor de huidige bewoner die van plan is de woning te verduurzamen.

Er is dus een standaard voor energielabel deskundige, er is echter geen standaard tarief bepaald vanuit de regering. Dit mogen adviseurs zelf bepalen. Omdat in sommige regio’s van Nederland een groot tekort is aan erkende inspecteurs lopen niet alleen de wachtlijsten op maar ook de prijzen.

Kies daarom voor een partij die erkend is en een scherp tarief rekent. Energielabelperfect heeft gekozen voor een standaard, laag tarief voor woonhuizen.

Zo voorkom je verrassingen achteraf. Kijk op de website voor de mogelijkheden en voorwaarden. Je kunt doorgaans al binnen enkele dagen een afspraak inplannen.

Waar vind je een energielabel erkend deskundige?

De EP-Online website is het centrale en officiële punt voor alles wat met energielabels te maken heeft. Voor particuliere huiseigenaren is deze website niet eenvoudig om te navigeren. Je kunt hier adviseurs opzoeken maar deze pagina is vooral gericht op zakelijke gebruikers en vastgoedinvesteerders.

Voor particulieren die gewoon snel en goedkoop een huis willen laten voorzien van een energielabel kun je terecht op Energielabelperfect.nl.

Hier vind je een database aan energielabel deskundigen door heel Nederland. Dit zijn verschillende aannemers die allen erkend zijn en officiële labels mogen bepalen en registreren. Je weet dan zeker dat de inspectie overeenstemt met de huidige regelgeving.

Banner 3 energielabelperfect.nl