Energielabel winkelruimte verplicht

Energielabel winkelruimte verplicht

Banner 4 energielabelperfect.nl

Heb je een winkel? Dan is een energielabel winkelruimte verplicht in de meeste gevallen. Zoals altijd zijn er uitzonderingen, wat deze zijn leggen we uit op deze pagina.

Voor zowel huizen als zakelijke panden geldt de verplichting voor deze labels maar de werkwijze en regels wijken wel af. Lees verder voor meer informatie over het energielabel winkelruimte en hoe je voor een woonhuis goedkoop een label kunt aanvragen.

Is energielabel winkelruimte verplicht?

Heel eenvoudig gesteld is het energielabel voor een winkelruimte verplicht. Dit geldt voor alle gebouwen in Nederland. Winkels vallen onder utiliteitsgebouwen en daar is deze regel van toepassing.

Uitzonderingen op de regel zijn er ook, denk aan fabriekshallen en beschermde monumenten. In winkels werken mensen en worden klanten ontvangen, dit zijn gebouwen die onder de regels voor energielabels vallen.

Wanneer is het energielabel winkelruimte verplicht?

Je moet in het bezit zijn van een label, na toekenning is dit label 10 jaar geldig. Moet je na het verlopen van de geldigheid direct een inspectie aanvragen? Nee, dat hoeft in principe (nog) niet. Bij verhuur of verkoop van het pand is een geldig energielabel voor de winkelruimte wel verplicht.

Dit geldt al voor de advertentie als het pand op de markt komt. Als je dus een verouderd label hebt of nooit een label hebt gekregen voor het winkelpand dan ben je in overtreding en riskeer je een boete.

Wees daarom op tijd met de aanvraag, afhankelijk van de regio kunnen de wachttijden oplopen. Heb je geen geldig label? Dan mag je de ruimte niet verhuren of verkopen. Wees dus op tijd met een aanvraag indienen.

Hoe vraag je energielabel winkelruimte aan?

De regering heeft de regels gemaakt en ziet toe op de naleving maar ze voeren zelf geen inspecties uit. Dat is op zich een goede zaak want je wilt niet dat de toezichthouder tevens de partij is die de inspecties uitvoert.

In plaats daarvan kunnen professionals in de bouw zich laten opleiden tot EPA ofwel Energie Prestatie Adviseur.

Daarin zijn specialismen te onderscheiden, bijvoorbeeld voor winkels of voor woonhuizen. Als je voor je eigen woning een energielabel wilt aanvragen dan kun je terecht op de website van Energielabelperfect, voor zakelijke panden kun je naar EP-Online gaan. Daar vind je meer informatie of het energielabel winkelruimte verplicht is voor jouw pand.

Het inspecteren van een winkelpand is maatwerk. Het is redelijk eenvoudig om vast te stellen of een winkel onder de verplichting valt maar er is expertise nodig om de toetsing uit te voeren. De tarieven zullen per bureau afwijken, vergelijken kan dus voordeel opleveren.

Doorgaans wordt er per vierkante meter gerekend maar er kunnen ook kosten bijkomen voor kilometers als het bureau op een grotere afstand van het winkelpand gevestigd is.

Het energielabel winkelruimte is op zich kosteloos maar de inspecteur moet je betalen. Je kunt deze kosten opvoeren in de boekhouding, bespreek de details met de boekhouder of belastingadviseur.

Wonen en winkel

Er zijn panden waar winkel activiteiten in plaatsvinden en waar ook woonruimte aanwezig is. In principe zal iedere wooneenheid een eigen label toegekend krijgen, er zijn echter uitzonderingen en unieke gevallen. De EP-adviseur kan voor opheldering zorgen en aangeven welk label voor welke ruimte nodig is.

Kosten en baten

Maakt het uit welk energielabel een winkelruimte heeft? De kachel verbruikt niet op magische wijze meer of minder als de inspecteur in plaats van label B een label A toekent.

In de eerste plaats is er de juridische verplichting, daarnaast is het voor de eigenaar van het pand goed om te weten hoe het pand verder te verduurzamen is. Denk bijvoorbeeld aan een automatische schuifdeur in plaats van de hele dag de deur open zetten van je showroom.

Dan is er meerwaarde bij verkoop of verhuur. Een bedrijf dat interesse heeft in een winkelpand kijkt naar de locatie, de oppervlakte en ook zeker de energieprestaties. Label A en B winkelpanden liggen beter in de markt dan C of lager.

Voor kantoorpanden geldt sinds 2023 de verplichting voor label C of hoger. Dit is niet het geval voor andere vormen van utiliteitsbouw. Je mag dus een winkel openstellen met label G. Sterker nog, een label G winkel is waarschijnlijk altijd ‘open’ omdat de energieprestaties zeer slecht zijn!

Klanten zullen echter wel eisen stellen aan de winkelervaring en als je ruime openingstijden hebt dan wil je het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Een EPA is daarom niet alleen voor het toekennen van een label maar ook voor het adviseren van de eigenaar om het pand te verduurzamen.

Banner 4 energielabelperfect.nl