Energielabel woning C

Energielabel woning C

Banner energielabelperfect.nl

Rood is een ‘foute’ kleur en groen is ‘goed’. Je komt de schaal van rood naar oranje, geel en groen overal tegen. Het is mooi meegenomen dat groen ook staat voor duurzaam en milieuvriendelijk.

Dat komt weer goed uit voor energielabels op apparatuur en op huizen. Het energielabel woning C is lichtgroen. Dat is dus goed maar niet uitstekend.

Wat betekent dit eigenlijk als huiseigenaar of huurder? Wat je moet weten over een energielabel huis C lees je op deze pagina.

Wat is een energielabel woning C?

De labels voor huizen zijn niet helemaal gelijk aan die van apparaten. Ze vertonen wel overeenkomsten maar beide labels worden regelmatig aangepast en dan niet op hetzelfde moment en volgens dezelfde normering.

Dit komt omdat een huis toch net even iets anders is dan een koelkast of een televisie. Op dit moment loopt de schaal nog steeds van A tot G waarbij label A groen is en label G rood. Toch is er sinds 2021 een andere schaal ingevoerd wat voor een energielabel woning C van invloed is.

In 2021 werd de NTA 8800 standaard ingevoerd. Dit is een nieuwe normering die meer nauwkeurig is maar ook meer expertise vereist. In plaats van op afstand een schatting maken van de energieprestaties wordt nu ieder pand individueel gecontroleerd door een erkende EP-adviseur.

De huiseigenaar moet hiervoor de kosten dragen. Een label is gelukkig 10 jaar geldig en via Energielabelperfect.nl kun je goedkoop een inspectie aanvragen. Het oude label liep van A++ tot G, het nieuwe label loopt van A++++ tot G.

Dit betekent voor een energielabel huis C dat het 2 stappen is gedaald in de ranglijst. De woning is niet anders geworden maar er zijn blijkbaar meer huizen die meer energie efficiënt zijn.

Wat voor de gemiddelde bewoner van belang is zijn de energielabel woning C kosten; wat je betaalt voor energie, wat je betaalt voor het huis én wat je betaalt voor een nieuw label. Laten we daar even op inzoomen.

Wat betaal je voor energie bij energielabel woning C?

De reden waarom er 2 plussen zijn bijgekomen heeft te maken met de duurzaamheid van nieuwbouw woningen. Die scoren eigenlijk altijd A dus is er meer differentiatie nodig. Met de plussen wordt aangegeven welke energiebesparende voorzieningen er zijn zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Een energielabel woning C heeft een energieverbruik tussen 190 en 250 kWh/m2 per jaar. Iedere labelsprong hoger betekent minder energiekosten en meer comfort in huis. C is ‘ok’ maar je zit er niet altijd even warmpjes bij. Er is dus ruimte voor verbetering.

Wat is het huis waard bij energielabel huis C?

Het is onderzocht of huizen met een hoger label meer waard zijn. De uitkomst is opmerkelijk. Bij iedere stap hoger is een huis duizenden euro’s meer waard. Bij de lagere labels daalt de verkoopprijs tot zelfs tienduizenden euro’s onder het gemiddelde.

Als je van plan bent om binnen 10 jaar te gaan verhuizen maar nog niet direct dan is het zeker de moeite waard om nu al je woning te verduurzamen.

Je bespaart direct op de energiekosten en je huis is meer waard bij verkoop in een later stadium. Als je het slim aanpakt dan heb je de kosten voor verduurzaming snel weer terugverdiend.

Wat zijn de energielabel woning C kosten?

Als je label B of A hebt dan bespaar je dus op energiekosten en je huis wordt meer waard. Heb je de woning gerenoveerd of andere aanpassingen doorgevoerd? Dan is het mogelijk dat het energielabel woning C niet meer klopt. Misschien is het B of A geworden.

Als dit het geval is dan moet je een nieuw label aanvragen want de situatie is veranderd. Dit komt pas ter sprake bij verkoop of verhuur, je bent dan verplicht om een geldig label te laten zien.

Maar je kunt al eerder een inspectie aanvragen, een nieuw label is immers 10 jaar geldig. Dit kun je doen via Energielabelperfect.nl. Je kunt rekenen op een snelle service, lage kosten en een officieel erkend energielabel volgens de nieuwe standaard.

Er is nog een interessante reden waardoor de energielabel woning C kosten voor een inspectie zichzelf weer terugverdienen. Het is namelijk gebleken dat een behoorlijk aantal woningen te laag ingeschat zijn.

Zo bestaat de kans dat een energielabel huis met C eigenlijk B zou moeten zijn. Met een inspectie kom je erachter wat de werkelijke energieprestaties zijn.

Banner energielabelperfect.nl