Energielabel woning DigiD

Energielabel woning DigiD

Banner 4 energielabelperfect.nl

Heb je voor het energielabel woning DigiD nodig? Het korte antwoord is ‘nee, je hebt geen DigiD nodig’ maar dit maakt het wel een stuk eenvoudiger.

Hoe het werkt met het energielabel via DigiD opvragen en wat de andere manieren zijn lees je op deze pagina. Ook leggen we uit hoe je goedkoop een nieuw label kunt aanvragen.

Waar is mijn energielabel?

Iedere woning heeft een energielabel. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Heb je een woning en wil je weten of er een label is én of het label nog geldig is?

Om het energielabel te checken heb je DigiD nodig. Je kunt namelijk het energielabel downloaden van je huis via de website van Mijn Overheid. Hoe kun je het energielabel checken via DigiD?

Momenteel zijn er deze opties:

  • Inloggen via de DigiD app
  • Inloggen via SMS-controle
  • Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord
  • Inloggen met identiteitskaart

De laatste optie met identiteitskaart is bedoeld voor gegevens waarbij privacy van groot belang zijn. Energielabel scores zijn openbaar gemaakt dus daar geldt het niet voor.

Daar kun je verder op deze pagina nog meer over lezen. Je kunt nu nog inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord maar dit gaat veranderen.

De overheid gaat namelijk naar methoden met tweestapsverificatie. Wat betekent dit? Dat je gebruik moet maken van twee methoden of apps om te bewijzen dat je zelf inlogt. Er is echter een heel eenvoudige methode om achter het energielabel zonder DigiD te komen.

Energielabel woning DigiD (opvragen zonder)

Je wilt even snel de score van je eigen huis opzoeken. Of je wilt een huis kopen en wilt alvast weten welke energiewaarden een woning heeft.

Daarvoor kun je terecht op energielabel.nl, een website waar je op basis van een adres gratis de score kunt opzoeken.

Is dit hetzelfde als het energielabel woning DigiD? Nee, via deze site zie je de score als letter met mogelijk wat aanvullende informatie. Het is geen volledig document zoals je dit op de website van Mijn Overheid aantreft. Het voordeel is dat iedereen het energielabel kan checken zonder DigiD, het nadeel is dat deze optie niet alle informatie levert.

Bij het energielabel via DigiD checken op de website van Mijn Overheid heb je alleen toegang tot het label van je eigen woning. Je moet eigenaar zijn van het huis, een koper of verhuurder. Als je een huis huurt dan kun je het energielabel woning DigiD (nog) niet downloaden.

Hier zal waarschijnlijk in de loop van 2023 verandering in komen. Je kunt als huurder ook navraag doen bij de verhuurder. Als een woning te koop of te huur wordt aangeboden dan is het sinds 2021 verplicht om het label te vermelden.

Nieuw energielabel aanvragen

Nu weet je hoe je een energielabel voor woningen met DigiD kunt opzoeken. Maar waar kun je terecht als je een nieuw label nodig hebt? Die kun je helaas niet via de website van Mijn Overheid aanvragen, daar moet je zelf naar op zoek gaan.

Via Energielabelperfect.nl kun je op basis van jouw adres snel een inspecteur vinden bij jou in de buurt. Een bijkomend voordeel is dat je een vast tarief betaalt als je in een ‘standaard’ huis woont, ongeacht waar je woont in Nederland.

De tarieven kunnen namelijk flink afwijken per regio. Er zijn gecertificeerde EP-adviseurs door heel Nederland, na de inspectie zal het nieuwe label worden geregistreerd bij het Kadaster.

Het nieuwe energielabel downloaden voor je huis kan vervolgens via DigiD, je zult ook een kopie per mail ontvangen. Zo heb je altijd dit label bij de hand.

Waarom energielabel met DigiD?

Niet iedereen maakt gebruik van DigiD. Om in te loggen op de website van de overheid moet je gebruik maken van identificatie, DigiD is de standaard methode. Nadat een EP-adviseur de inspectie heeft afgerond zal de adviseur het nieuwe label registreren in de databank van het Kadaster.

Dit systeem is gekoppeld aan die van de overheid, het energielabel dat je via DigiD download is dus altijd het meest recente exemplaar. Je zult deze nieuwe versie ook per mail ontvangen.

Het voordeel van een nieuw exemplaar downloaden is dat je zeker weet dat het een nieuw label betreft, niet een verouderde versie.

Tref je op de website geen label aan? Het is mogelijk dat een woning (nog) geen label heeft, in dat geval kun je via Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen.

Banner 4 energielabelperfect.nl