Energielabel woning verplicht bij verkoop

Energielabel woning verplicht bij verkoop

Banner 4 energielabelperfect.nl

Is een energielabel woning verplicht bij verkoop? Ja, in principe wel. Er zijn enkele uitzonderingen die we op deze pagina zullen behandelen. Er zijn voordelen om de woning te verduurzamen, de huidige score geeft je handvatten om energiebesparende maatregelen te nemen.

Wist je dat een nieuwe inspectie zonder verdere duurzaamheidsmaatregelen te nemen al een beter label kan opleveren? Hoe dat werkt leggen we hieronder uit. Het uitgangspunt is in ieder geval dat een energielabel bij verkoop van je huis verplicht is.

Energielabel woning verplicht bij verkoop

Het energielabel is verplicht bij verkoop van huizen en zakelijke panden. Iedere woning in Nederland heeft al een label. Die kan eerder zijn aangevraagd door de eigenaar van het pand of automatisch toegekend zijn in 2015. Toen werd deze verplichting namelijk ingevoerd.

Via de website van energielabel.nl kun je de score van je eigen huis of van een ander adres in Nederland de score opzoeken. Staat er geen score vermeld? Dan zal er waarschijnlijk nog een oud label uit 2015 van toepassing zijn. Omdat deze labels niet zo betrouwbaar bleken te zijn worden ze niet langer weergegeven. Het energielabel is verplicht bij verkoop van een huis, wat heeft dit voor zin als de opgegeven score eigenlijk niet klopt?

Dat het energielabel voor verkoop van de woning verplicht is gesteld betekent nog niet zoveel als het label niet klopt. Dat bleek een probleem te zijn na invoering van het label uit 2015. Daarbij werd op afstand een score toegekend op basis van diverse bronnen.

Er kwam niemand langs om de werkelijke situatie op te nemen. Daarom werd in 2021 een nieuwe methode ingevoerd. De oude labels blijven echter wel geldig. Een definitief label heeft namelijk een geldigheid van 10 jaar ongeacht welke methode is toegepast. Als de koper een energielabel bij verkoop te zien krijgt dan is er echter wel een verschil te zien.

Het oude label geeft minder specifieke informatie. Als koper wil je uiteraard weten of de woning overeenstemt met het label. Daarnaast is het mogelijk dat je als huiseigenaar een oud label bezit met een score die te laag is. Als je een B-label huis verkoopt met een label-C in de advertentie dan loop je duizenden euro’s mis bij de verkoop!

Daarnaast weet de potentiële koper niet wat te verwachten. Die 10 jaar geldigheid is daarmee een ‘uiterste houdbaarheidsdatum’. Het is heel goed mogelijk dat je eerder een nieuw label moet aanvragen.

Dat een energielabel voor je huis verplicht is bij verkoop mag dus duidelijk zijn maar wanneer kies je voor een nieuwe inspectie?

Hier zijn enkele scenario’s waarbij je een beroep kunt doen op een EP-adviseur:

  • Als de geldigheid van het label is verlopen.
  • Als het nieuwbouw betreft met alleen een voorlopig label.
  • Als je de woning hebt verbouwd en verduurzaamd.
  • Als je nog een oud label hebt dat niet overeenkomt met de werkelijke situatie.

Een geldig energielabel bij verkoop is verplicht. Verder is het optioneel. Als je bijvoorbeeld de woning wilt gaan isoleren dan wil je weten welke mogelijkheden er zijn. Je wilt ook graag weten waar de zwakke punten zich bevinden.

Daarom laten huiseigenaren vaak twee inspecties uitvoeren; voordat ze gaan verbouwen en op het moment dat de woning in de verkoop gaat. De eerste inspectie geeft dan informatie over de zaken die je moet aanpakken om een hoger label te krijgen. En met meer comfort te wonen uiteraard, het gaat niet alleen om de volgende bewoner.

Nieuw label aanvragen?

Heb je geen geldig energielabel bij verkoop van de woning? Dan kun je hiervoor een boete krijgen die aanzienlijk hoger ligt dan een officiële keuring via Energielabelperfect.nl. Sinds 2021 moet je al bij de advertentie het label laten zien, dus niet pas bij het tekenen van de contracten. Wees er op tijd bij, wachttijden kunnen per regio oplopen!

Is een energielabel altijd verplicht? Nee, er zijn uitzonderingen:

  • Beschermde monumenten
  • Gebouwen bestemd voor religieuze activiteiten
  • Vrijstaande gebouwen tot 50 vierkante meter gebruiksoppervlak
  • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag
  • Gebouwen die maximaal 2 jaar in gebruik zijn
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn
  • Gebouwen die geen energie gebruiken zoals een garage of schuur

Je kunt het meest recente energielabel via de website van Mijn Overheid downloaden als je de eigenaar van de woning bent. Heb je een nieuw label nodig? Dan kun je via Energielabelperfect.nl snel een erkende adviseur vinden bij jou in de buurt.

Banner 4 energielabelperfect.nl