Er is iets veranderd bij het energielabel woningen 2021. Sinds dat jaar wordt namelijk de NTA 8800 norm toegepast wat gevolgen heeft gehad op de wijze van toetsen en vaak ook het resultaat. Het energielabel van een nieuwe woning die een voorlopig label heeft gekregen kan daardoor ook anders uitpakken.
Hoe de situatie nu is voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw leggen we uit op deze pagina. Wil je een huis verkopen of verhuren?
Dan kun je direct een nieuw label aanvragen via Energielabelperfect.nl voor een vast, laag tarief. Waarom moet je eigenlijk zelf betalen voor het energielabel woningen sinds 2021? Goede vraag, hieronder vind je het antwoord.
Energielabel woningen 2021
Duurzaamheid is al lange tijd een belangrijk onderwerp, zowel in de politiek als in een maatschappij. Landen hebben internationaal afspraken gemaakt over de uitstoot en woonhuizen spelen hier een belangrijke rol in. De gemiddelde consument zal hier niet zo mee bezig zijn, laten ze de industrie eerst maar eens aanpakken toch?
Er zijn echter wel degelijk redenen waarom het energielabel van een nieuwe woning interessant is. In de eerste plaats omdat je minder hoeft te stoken om je huis te verwarmen met een gunstig label. Met de huidige energiekosten zijn aannemers die huizen isoleren niet aan te slepen, iedereen wil natuurlijk in een A++++ huis wonen.
Het energielabel is voor een deel dus een manier om de wereld duurzamer te maken en voor de politiek is het een discussiepunt zodat regeringsleiders ook wat te bespreken hebben…
Als huiseigenaar denk je waarschijnlijk vooral aan deze zaken:
- Hoe comfortabel is mijn huis?
- Hoeveel betaal ik aan energiekosten?
- Welke wereld laat ik mijn (klein)kinderen achter?
Waar de prioriteiten liggen zal per persoon verschillen. Toch is het voor iedereen voordelig om een label A te krijgen. Het liefste met vier plussen erbij. Het energielabel van een nieuwe woning is eigenlijk altijd A, toch is het ook voor nieuwbouw van belang om op de hoogte te zijn van het nieuwe energielabel woningen sinds 2021.
Energielabel woningen 2021
Er waren al meerdere energielabels die op basis van verschillende criteria bepaald werden. Een voorlopig label, een vereenvoudigd label, een uitgebreid label op basis van een inspectie en een geautomatiseerd label dat uit de computer komt rollen. Met zoveel standaard was er geen duidelijkheid meer. Daar komt nog bij dat je als huiseigenaar tot 2021 zelfs het label kon laten aanpassen. Daarom kwam er een nieuw label energielabel woningen 2021.
De nieuwe methode is vastgelegd onder de code NTA 8800. Het voordeel van deze methode is de verbeterde nauwkeurigheid. In plaats van een algemene schatting op afstand komt er een EP-adviseur langs om de woning te bekijken.
De naam ‘adviseur’ geeft al aan dat je naast een score ook praktisch advies zult krijgen wat je op het goede spoor zet voor verdere verbeteringen.
Omdat de toetsing aanzienlijk complexer is geworden moeten inspecteurs een opleiding volgen om huizen te mogen inspecteren. De regering heeft ervoor gekozen om deze kosten aan de markt over te laten, de huiseigenaren dragen de kosten.
Dat je hiervoor zelf moet betalen is jammer natuurlijk, dat je praktische adviezen krijgt om de woning te verduurzamen is wel een voordeel. De tarieven kunnen sterk afwijken per aanbieder, vaak betaal je per vierkante meter of op basis van uurtarief.
Via Energielabeperfect.nl kun je een energielabel aanvragen volgens de nieuwe standaard voor een vast bedrag. Dan betaal je niet meer dan nodig is voor een label dat weer 10 jaar geldig is.
Energielabel nieuwe woning
Een oud energielabel is 10 jaar geldig, ook na wijziging van de rekenmethode. Hoewel er dus een nieuw energielabel voor woningen in 2021 is ingevoerd blijft een label uit 2015 geldig tot 2025.
Maar hoe zit het met een nieuwbouw woning die voor 2021 een voorlopig label heeft gekregen? Dit voorlopige label is niet geldig na oplevering en moet worden vervangen met een definitief label. Wat betekent dit voor een energielabel van een nieuwe woning?
Als je voor 2021 bent begonnen met de bouw of aanvraag, en na 2021 wordt de woning opgeleverd, dan moet de woning gekeurd worden volgens de nieuwe NTA 8800 standaard.
Wordt het label hierdoor anders? In de meeste gevallen zal nieuwbouw label A wel halen, maar nu gaat de schaal in plaats van A++ (voor 2021) tot A++++ (na 2021).
Een betere score betekent een hogere verkoop- of verhuur waarde. Als je niet binnen 10 jaar vertrekt dan is dit niet direct van belang, zorg er wel voor dat jouw woning een definitief label heeft. Anders krijg je een flinke boete.