Is zelf het energielabel woonhuis berekenen mogelijk? Officieel niet maar er zijn wel een aantal manieren om zelf tot een behoorlijk nauwkeurige score te komen. Hoe dit werkt en hoe je snel een officieel energielabel kunt aanvragen leggen we uit op deze pagina.
Energielabel woonhuis berekenen?
Kun je een energielabel zelf bepalen? In principe heeft jouw huis al een label gekregen, uitgevoerd door een expert of automatisch berekend (volgens de oude methode). Kijk op energielabel.nl en zoek het huidige label van jouw huis op. Als het een verouderd label betreft dan is het mogelijk dat je het energielabel hier niet langer aantreft. Alle labels zijn 10 jaar geldig met uitzondering van een voorlopig label bij nieuwbouw.
Het energielabel woonhuis berekenen werd voorheen via een methode uitgevoerd die niet zeer nauwkeurig bleek te zijn. Daarom is de nieuwe NTA 8800 standaard ontwikkeld. Niet alleen is deze toetsing meer nauwkeurig, het is heel goed mogelijk dat het vernieuwde label hoger uitvalt dan het vorige energielabel.
Je komt hier pas achter als je een nieuwe inspectie aanvraagt. Laten we eerst eens even bekijken hoe het energielabel van een huis online berekenen in zijn werk gaat.
Er zijn een aantal kenmerken van de woning die getoetst worden waaronder:
- Bouwjaar van de woning.
- Type woning zoals een appartement, hoek- of vrijstaande woning
- Soort glas(isolatie)
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Type verwarming / ketel
- Type warmwater voorziening
- Ventilatie
- Zonnepanelen / zonneboiler
Een nul-op-de-meter woning krijgt sinds 2021 een score van A++++ toegekend. Voorheen was er geen score boven label-A mogelijk. Met deze informatie kun je het energielabel inschatten maar het is uiteraard nog geen officiële meting.
Daarvoor moet je een onafhankelijke EP-adviseur inschakelen. Tenminste, de keuring is onafhankelijk, het is wel een dienstverlening die in jouw belang als huiseigenaar optreedt. Naast een score van A++++ t/m G krijg je namelijk ook advies om je woning verder te verduurzamen.
Energielabel appartementen
Het energielabel van een appartement berekenen werkt in basis hetzelfde, er zijn natuurlijk wel verschillen. Het is mogelijk voor een VvE om collectief een energie adviseur in te schakelen. Die moet nog steeds toegang krijgen tot alle eenheden maar een deel van de berekening kan centraal plaatsvinden.
Zo wordt er bijvoorbeeld een hal gedeeld door eigenaars. Een appartement in het midden kan een andere energieprestatie score krijgen dan een appartement dat onder het dak ligt. Iedere wooneenheid moet een eigen label bezitten.
Verhoog de waarde van je huis
Het energielabel berekenen van een woning is niet alleen van belang voor de wetgeving maar ook zeker bij verkoop of verhuur. De waarde van een A-label huis ligt hoger dan een B-label woning.
Omdat de oude norm minder nauwkeurig was, is het mogelijk dat jouw huis eigenlijk beter scoort dan het label dat destijds is toegekend. Als het label voor 2021 is uitgegeven dan is het bij verkoop of verhuur verstandig om een nieuwe inspectie aan te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij Energielabelperfect.nl.
Bij een energielabel berekenen van je eigen huis door een erkend inspecteur wordt de score opgenomen in een openbaar toegankelijke database. Via energielabel.nl kan iedereen deze score opzoeken.
Resultaten volgens de oude methode tref je hier echter niet meer aan omdat ze niet betrouwbaar genoeg zijn. Op de website van Mijn Overheid kun je het meest recente label van je eigen woning downloaden.
Nieuwe NTA 8800 methode
Sinds 2021 is het proces van keuring veranderd. De nieuwe NTA 8800 methode is niet zozeer meer ingewikkeld als nauwkeuriger geworden. Een energielabel berekenen van een huis hoeft niet veel tijd en moeite te kosten.
Er wordt gewerkt met een standaard lijst aan meetpunten, je mag uiteraard wel vragen stellen aan de inspecteur en je krijgt advies op maat. Wijkt jouw zelf berekende score af met die van de expert of is het resultaat hetzelfde?
Je ziet nu waarschijnlijk wel dat een energielabel berekenen voor een woonhuis niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. Dit betekent echter niet dat je hier de hoofdprijs voor hoeft te betalen.
Op Energielabelperfect.nl kun je een erkende EP-adviseur bij jou in de buurt vinden die vaak al binnen enkele dagen langskomt. Deze inspectie duur pakweg een uurtje voor de meeste huizen en wordt voor een vast tarief uitgevoerd. Dit label wordt vervolgens ingeschreven in het Kadaster met een geldigheid van 10 jaar.