Energielabel zonnepanelen

Energielabel zonnepanelen

Banner energielabelperfect.nl

Wordt het energielabel zonnepanelen beter? Het korte antwoord is “ja, het energielabel met zonnepanelen is beter dan zonder”, toch is er een flinke “maar” die niet onvermeld mag blijven.

Sterker nog, er zijn meerdere redenen waarom verduurzaming niet altijd gunstig is voor de energieprestaties.

Naast objectieve cijfers spelen politieke belangen namelijk ook een rol. Hoe dat zit lees je op deze pagina. Ook geven we advies over het aanvragen van een energielabel en energielabel zonnepanelen installeren.

Energielabel zonnepanelen

Enkele uitzonderingen daargelaten moeten alle woningen in Nederland voorzien worden van een energielabel. De score loopt van van G (onzuinig) tot A (zuinig) en verder tot A++++ (zeer zuinig).

Niet alleen hoef je minder te stoken in een A-label woning, er hoeft ook minder energie opgewekt te worden wat weer gunstig is voor het milieu. Daarom wordt het verhogen van de energieprestaties ook ‘verduurzaming’ genoemd omdat je huis meer duurzaam wordt.

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen zoals:

  • Vloerisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • HR-glas
  • HR-ketel
  • Ventilatie
  • Zonnepanelen

Alle maatregelen die je neemt worden bij elkaar opgeteld en dat leidt tot een gemiddeld verbruik per vierkante meter. Hoe lager het verbruik des te beter wordt je label. Krijg je automatisch een beter energielabel met zonnepanelen? Waarschijnlijk wel maar het ligt niet zo eenvoudig als je wellicht zou denken.

Zijn zonnepanelen gunstig voor het energielabel?

Een zonnepaneel heeft een bepaalde opbrengst. Als je deze opbrengst aftrekt van het verlies dan wordt de woning op ‘magische’ wijze duurzamer door slechts zonnepanelen te leggen.

Zelfs als de isolatiewaarde hetzelfde blijft. Als je elektrisch verwarmt op zonne-energie dan wordt het gasverbruik lager, dat is geen complexe rekensom.

Toch is de besparing met zonnepanelen niet zo hoog als je zou hopen, althans op papier. De regering gaat namelijk uit van een standaard opbrengst per paneel die lager ligt dan een modern paneel levert. Ze kijken niet naar het specifieke type en de werkelijke opbrengst.

Daardoor zorgen zaken als isolatie voor een betere label score dan zonnepanelen. Dus ja, het energielabel kan beter worden door zonnepanelen maar wellicht niet zoveel dan je zou verwachten.

Waarom energielabel na zonnepanelen leggen?

Het lijkt een beetje vreemd om jouw oude woning eerst perfect in orde te brengen om vervolgens je huis te verkopen. Dat kan de volgende eigenaar toch zelf doen? Veel kopers willen echter een woning die ‘instapklaar’ is, dat betekent dat ze zelf niet eerst maandenlang gaan verbouwen.

Het voordeel voor de verkoper is dat de woningwaarde stijgt door te verduurzamen, het nadeel is dat de koper meer moet betalen wat ze uiteraard niet leuk vinden. Als je echter de voordelen van energiebesparing telt dan wordt de som een stuk aantrekkelijker.

Een energielabel zonnepanelen zal beter zijn, een label-A woning is aanzienlijk meer waard dan een label-C woning. Als je dit bereikt door een aantal panelen op het dak te leggen is dat dus een goede investering.

Naast de betere score kun je bij overname de (rest)waarde van de panelen bij de koper in rekening brengen. Daarmee is je woning verduurzamen voor alle partijen gunstig.

Zonnepanelen in EU en Nederland

De Nederlandse regering vindt dat de opbrengst van zonnepanelen op het energielabel moet worden meegeteld, binnen de Europese Unie denken ze hier echter anders over. Er liggen plannen om opgewekte energie niet in de rekensom mee te nemen.

Het idee hierachter is dat een huis niet wezenlijk duurzamer wordt, het is alleen de wijze van energie opwekken die verandert. De Nederlandse regering vindt dat groene energie zeker meegenomen moet worden bij de verduurzaming van een woning. Voor beide stellingen is wat te zeggen, dit maakt de discussie best lastig.

Op dit moment zal het energielabel met zonnepanelen beter uitpakken, als de Europese regelgeving aangepast wordt is dit mogelijk niet langer het geval. Het kan daarom de moeite waard zijn om nu al een inspectie aan te vragen, dit label blijft namelijk 10 jaar geldig. Ook na aanpassing van de rekenmethode!

Als je wilt weten hoe jouw huis presteert, of als je binnen nu en 10 jaar de woning wilt verkopen dan kun je direct een EP-adviseur inschakelen via Energielabelperfect.nl.

Ook als de wet (weer) wordt veranderd behoud je het label dat je nu verdient. Momenteel wordt de NTA 8800 norm toegepast.

Heb je nog een label van voor 2021? Dan is de kans dat jouw huis een andere score krijgt maar liefst 50 procent. En het is gebleken dat nieuwe inspecties overwegend een betere score opleveren omdat de toetsing anders verloopt.

Banner energielabelperfect.nl