In 2023 is er een zogenaamd ‘prijsplafond’ op de energiemarkt in Nederland. Dit betekent dat leveranciers van energie niet onbeperkt de kosten voor elektriciteit en gas mogen opschroeven. In 2024 komt deze regel te vervallen, wat betekent dit voor de gemiddelde consument? Gaan de prijzen nu door het plafond én door het dak? Of zullen de prijzen juist gaan dalen omdat er meer concurrentie tussen energieleveranciers is? Wat je moet weten over de energiemarkt voor 2024 en wat het nut is van een energievergelijker leggen we uit op deze pagina.
Prijsplafond energie stopt in 2024
Mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stegen de energieprijzen enorm de laatste jaren. Zoveel zelfs dat de overheid moest ingrijpen om ervoor te zorgen dat burgers niet letterlijk in de kou zouden komen te staan. Er werd daarom een prijsplafond ingesteld, dit is een maximaal tarief voor gas en elektriciteit. Deze regeling gaat stoppen in 2024. Dit betekent dat de prijzen die je volgend jaar voor energie betaalt flink hoger kunnen uitpakken. Prognoses hebben aangetoond dat de tarieven voor energie inderdaad flink kunnen gaan stijgen op basis van schommelingen in de markt.
Onduidelijkheid energiemarkt
Misschien, het is mogelijk, kan gebeuren … het klinkt allemaal vaag en daar heb je als koukleum met ijspegels aan je neus weinig aan natuurlijk. Je kunt kiezen voor zekerheid en een meerjarig energiecontract afsluiten voor een vast tarief. Dit kan misschien bij je huidige energieleverancier, of stap over naar een andere maatschappij. Of – overstappen en energie via een andere leverancier afnemen – voordeel oplevert is niet gegarandeerd, toch is het absoluut mogelijk. Zeker aangezien je bij overstappen vaak welkomstpremies of korting krijgt.
Is een vast tarief voor energie goedkoper dan een tarief dat per maand wordt berekend? Dit hangt sterk af van de situatie op de energiemarkt. Volgens recente berekeningen ben je met een vast contract momenteel iets goedkoper uit. Het voordeel van een langdurig, vast contract is dat je weet wat je ongeveer betaalt voor gas en elektra als jouw situatie gelijk blijft. Je profiteert dan helaas niet van mogelijke prijsverlaging als de markt verandert.
Welke energieleverancier moet je kiezen?
Wat je betaalt voor energie is niet het enige wat van belang is. Misschien vind je het belangrijk dat jouw stroom uit duurzame bronnen wordt opgewekt, dan kies je voor een leverancier van groene stroom. Of je hebt zonnepanelen op het dak en je wilt hier optimaal rendement uit halen. Met het vervallen van de salderingsregeling is dat zeker een belangrijk punt voor huiseigenaren die zonne-energie opwekken.
Een energievergelijker zoals die van Gaslicht.com kan uitkomst bieden. Je kunt dan snel de tarieven van een groot aantal energieleveranciers met elkaar vergelijken, en naast je huidige leverancier leggen. Op basis van jouw situatie kan een vast of variabel tarief voordeliger uitpakken, ook kun je kiezen voor een kortlopend of meerjarencontract. Vergelijk de tarieven met wat je nu betaalt en bekijk de voorwaarden van energieleveranciers, zo behaal je het meeste voordeel voor jouw huishouden. De energievergelijker is eenvoudig, betrouwbaar, gratis te gebruiken en overstappen is zo gepiept. Zo weet je zeker dat jij er volgend jaar ook warmpjes bij zit!