Tot 2021 werden energielabels meestal automatisch toegekend op basis van standaard informatie. Dit was niet nauwkeurig en hield geen rekening met individuele verbeteringen.
Bij de introductie van de nieuwe NTA 8800 standaard is het verplicht om een erkend energielabel op te laten stellen door een erkend energielabel deskundige. Wat dit inhoudt en hoe je een EP-adviseur kunt worden lees je op deze pagina.
Hoe werkt het nieuwe energielabel?
Sinds 2012 bestaat het energielabel in Nederland. Eerst was de verplichting alleen van toepassing op nieuwbouw woningen en sinds 2015 geldt dit ook voor bestaande bouw.
De invoering van deze regel ging niet zonder slag of stoot. Politieke partijen waren het niet eens over de uitvoering en op Europees niveau werden er eisen gesteld waar de Nederlandse regering soms heel anders over dacht.
Om een lang verhaal kort te maken is er nu een erkend energielabel dat voor alle huizen en utiliteitsgebouwen van toepassing is. Dus woningen, appartementen, bedrijfspanden, ziekenhuizen etc. Er zijn ook enkele uitzonderingen zoals magazijnen, woonboten, monumenten, kerken en moskeeën.
Sinds 2021 is er een nieuwe standaard ingevoerd. Wil je erkend energielabel deskundige worden? Dan moet je werken volgens de nieuwe norm en daarvoor is een opleiding nodig. Voorheen ging het proces eenvoudiger. Huizen kregen op basis van algemene informatie een label toegekend, de eigenaar kon zelf aanpassingen doorvoeren als er iets niet in orde was.
Dit lijkt op het bepalen van de WOZ-waarde, een proces dat ook automatisch verloopt. Het nieuwe model lijkt meer op een taxatierapport door een taxateur om de waarde van een pand te bepalen. Nu moet er een erkend deskundige voor het energielabel aan te pas komen. Die komt langs en inspecteert de woning.
Inspecteur, adviseur of beide?
Een erkend energielabel deskundige worden is niet helemaal hetzelfde als een taxateur. Bij taxaties gaat het om een objectieve toetsing van de woningwaarde, bij energielabels worden panden objectief gecontroleerd op energieprestaties. Tot zover niet veel verschil.
Maar een energie inspecteur wordt een Energie Prestatie Adviseur genoemd. Dit betekent dat er maatwerk advies wordt verstrekt. Als bijvoorbeeld blijkt dat iemand zonnepanelen op het dak heeft liggen maar de isolatie van het pand schiet tekort, dan wordt geadviseerd om het gebouw te isoleren.
Dat levert namelijk veel voordeel op. Een erkend energielabel deskundige weet precies waar op te letten en denkt mee met de eigenaar.
Erkend energielabel deskundige
Kan iedereen erkend energielabel deskundige worden? In principe wel, het zijn vaak professionals in de bouw die een extra opleiding volgen om zich te specialiseren in deze tak.
Wat is verplicht voor een erkend energielabel?
- Diploma volgens BRL-9500-01
- Examen Erkend Deskundige Energielabel Woningbouw afgelegd met bewijs vakbekwaamheid SVMNIVO
Meestal betreft het aannemersbedrijven of andere vastgoed ondernemingen die EP-adviseurs in dienst hebben om een inspectie uit te voeren. Via Energielabelperfect.nl kun je direct een inspectie aanvragen bij jou in de buurt.
Dit zijn lokale bedrijven die een erkend energielabel mogen opstellen en uiteraard ook advies geven. De opleiding tot erkend energielabel deskundige kan in één dag plaatsvinden omdat de meeste cursisten reeds ervaring hebben in de bouwtechnische sector. Er is een tekort aan deskundigen, daarom kunnen de wachttijden én tarieven flink oplopen.
Van VEL naar NTA 8800
In 2015 werd het Vereenvoudigd Energie Label (VEL) geïntroduceerd. Dit was een manier om miljoenen bestaande huizen snel een label toe te kennen. Er werd gebruikt gemaakt van standaard informatie over huizen zoals bouwjaar, oppervlakte en type woning.
Dit was uiteraard niet zo nauwkeurig. Als je zelf de woning al hebt verduurzaamd maar de buren niet dan kregen beide woningen hetzelfde label. Eigenaren konden dan een wijziging indienen wat ook weer niet helemaal betrouwbaar was. Daarom werd in 2021 de NTA 8800 standaard ingevoerd.
Het voordeel hiervan is een meer nauwkeurige meting, het nadeel is dat een erkend energielabel deskundige niet gratis werkt. De eigenaar moet de kosten dragen.
Een nieuw en erkend energielabel is meer waard dan het kost. Als je namelijk een hogere score krijgt dan stijgt de waarde van de gemiddelde woning met duizenden euro’s. Zo zijn er veel mensen die eerst via Energielabelperfect eerst een inspectie aanvragen en op basis van het advies de woning verduurzamen.
Als dan het huis in de verkoop of verhuur gaat dan wordt er een nieuwe aanvraag ingediend voor een label. Naast de woningwaarde die stijgt door verduurzaming verbruik je direct minder energie wat weer honderden euro’s op jaarbasis bespaart.