Sinds 2021 is de wijze waarop energielabels worden bepaald veranderd. Nu zijn er erkende energielabel adviseurs nodig om een inspectie aan huis uit te voeren, voorheen werd er een berekening op afstand uitgevoerd.
Op zich is dit een goede ontwikkeling want ieder label wordt nu ‘op maat’ gemaakt door een inspecteur die langskomt wat betekent dat het resultaat nauwkeurig is.
Maar hoe wordt iemand een erkend adviseur energielabel en zijn er verschillen in kwaliteit en dienstverlening? Als eigenaar van een zakelijk pand of woning wil je uiteraard ook weten wat de kosten zijn voor een inspectie en waar je erkende energielabel adviseurs kunt vinden. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt.
Wat is Centraal Register Techniek?
Je kunt erkende energielabel adviseurs vinden via het Centraal Register Techniek. Hier staan erkende Energie Prestatie adviseurs geregistreerd. Dit platform wordt voornamelijk gebruikt door professionals.
Wil je als particuliere huiseigenaar eenvoudig en goedkoop een energielabel aanvragen? Dan kun je terecht op de website van Energielabelperfect.nl. Je hoeft dan alleen jouw adres in te voeren en je kunt direct een inspectie inplannen. Als je wat meer wilt weten over de verschillende labels en wat een gecertificeerde energielabel adviseur doet lees dan even verder.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een erkend adviseur energielabel voor utiliteitsgebouwen en voor woningen. We zullen ons even beperken tot de mogelijkheden bij huizen bestemd als woonruimte.
Er zijn 5 standaarden:
- BRL9500-01 staat voor de Energie Index voor bestaande woningen
- BRL9500-05 staat voor het Rapport Netto Warmtevraag woningen en woongebouwen
- BRL9500-W staat voor Energieprestatie woningen en woongebouwen basismethode
- BRL9500-W staat voor Energieprestatie woningen en woongebouwen detailmethode
Dat waren de eerste 4 standaarden, er is nog een standaard die voor particuliere huiseigenaren van toepassing is: BRL9500-02. Dit staat voor EP-maatwerkadvies voor bestaande woningen en woongebouwen. Wat houdt dit in als je op zoek bent naar een erkend adviseur energielabel?
Wat doen erkende energielabel adviseurs?
Adviseurs die volgens de BRL9500-02 standaard werken zullen niet alleen een inspectie uitvoeren maar de eigenaar ook advies geven omtrent energiebesparende maatregelen. Enerzijds krijgt de woning een score toegekend en anderzijds ontdek je hoe de energieprestaties verbeterd kunnen worden.
Denk hierbij aan de kosten voor verduurzaming, wat het oplevert en hoe lang het duurt om de investering terug te verdienen. Dit is waardevolle informatie waarmee je aanzienlijk meer kunt besparen dan je betaalt voor een inspectie.
Als je een bestaande woning hebt en je wilt weten wat er mogelijk is op het gebied van verduurzaming dan kun je via Energielabelperfect.nl erkende energielabel adviseurs opzoeken. Dan weet je snel wat de huidige energieprestaties van de woning zijn en je krijgt advies voor verdere verduurzaming.
Als je deze adviezen opvolgt en het pand gaat verduurzamen dan klopt de label score niet meer. Tot 2021 kon je dit zelf aanpassen maar dat is niet langer mogelijk.
Je zult dus na het afronden van de werkzaamheden wederom een erkend adviseur energielabel moeten inschakelen om een nieuw label te bepalen. Je moet dan ook tweemaal kosten maken. Is dit altijd nodig? Niet helemaal, dit hangt af van de situatie.
Huis verkopen of verhuren
Iedere woning in Nederland moet een geldig energielabel bezitten. Een definitief label is 10 jaar geldig na afgifte. Moet je dan iedere 10 jaar opnieuw betalen voor een gecertificeerde energielabel adviseur?
Nee, dat hoeft niet. Zolang je zelf gebruik maakt van de woning maakt het niet zoveel uit of het label is verlopen.
De overheid wil graag weten hoeveel CO2 huizen uitstoten maar voor jou als individu maakt het niet zoveel uit. Dit ligt anders zodra je besluit om je woning te verkopen of verhuren. Je moet de nieuwe eigenaar of huurder namelijk laten zien wat de energieprestaties van het pand zijn.
En dit moet al bij de publicatie van de advertentie. Als het label is verlopen of als de huidige situatie niet langer overeenkomt met de score dan moet je dus een EP-adviseur inschakelen voor een inspectie.
De kosten voor erkende energielabel adviseurs kunnen flink oplopen, deze tarieven zijn vrij te bepalen. Betaal niet meer dan nodig is en zoek een adviseur bij jou in de buurt via Energielabelperfect.nl. Dit gaat heel eenvoudig en de tarieven liggen veel lager dan bij veel andere adviseurs met dezelfde kwaliteit.
Door efficiënt te werken zijn de wachttijden kort en het tarief ligt laag. Met een nieuw energielabel kun je de woning verkopen of verhuren, of laat een inspectie uitvoeren voordat je begint met verduurzaming. Goed advies kost je enkele honderden euro’s maar het kan je duizenden euro’s aan kosten besparen.