Essent teruglevering

Essent teruglevering


There is no ads to display, Please add some

Wist je dat één van de grootste energieleveranciers in Nederland ook jouw stroom wil ‘kopen’? Bij Essent is teruglevering mogelijk, dit kan interessant zijn als je zonnepanelen op het dak hebt liggen.

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de salderingsregeling, maar wat betekent dat bij Essent terugleveren? Hoe dit werkt en of er naast voordelen ook nadelen zijn, kun je op deze pagina lezen.

Wat betekent terugleveren?

Voordat we specifiek naar Essent teruglevering gaan kijken, is het goed om te weten wat terugleveren is en hoe het werkt.

Terugleveren van stroom, ook wel bekend als ‘stroom terugleveren’ of de technische term ‘netinvoeding’, verwijst naar het proces waarbij een particuliere huiseigenaar of een bedrijf elektriciteit produceert met behulp van zonnepanelen, en het overschot aan elektriciteit dat niet onmiddellijk wordt gebruikt terugvoert naar het elektriciteitsnet.

Wanneer een systeem voor hernieuwbare energie meer elektriciteit produceert dan nodig is op een bepaald moment, dan kan het overschot aan elektriciteit worden teruggevoerd naar het openbare elektriciteitsnet.

Dit gebeurt meestal via een bidirectionele elektriciteitsmeter die zowel de inkomende elektriciteit van het net als de uitgaande elektriciteit naar het net registreert.

Op basis van deze meterstanden kan de energieleverancier bepalen hoeveel elektriciteit er is teruggeleverd en deze hoeveelheid crediteren op de elektriciteitsrekening van de eigenaar van het systeem voor hernieuwbare energie. Afhankelijk van de overeenkomst kan de eigenaar een vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde elektriciteit.

Terugleveren van stroom is een manier om duurzame energiebronnen te benutten en tegelijkertijd de elektriciteitskosten te verlagen.

Het kan ook bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de koolstofvoetafdruk verminderen, omdat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee dus.

Wat is Essent terugleveren?

Nu kennen we de basis van salderen, laten we nu naar Essent terugleveren kijken. Essent biedt de mogelijkheid voor teruglevering van elektriciteit aan het elektriciteitsnet.

Essent is een grote energieleverancier in Nederland en ondersteunt klanten die zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energiebronnen hebben geïnstalleerd en elektriciteit terugleveren aan het net.

De exacte voorwaarden en tarieven voor teruglevering kunnen variëren afhankelijk van het specifieke energiecontract dat je bij Essent hebt afgesloten.

Het is raadzaam om contact op te nemen met Essent of hun website te raadplegen om de details te verkrijgen over hoe ze de teruglevering van elektriciteit regelen en welke vergoedingen ze aanbieden voor de elektriciteit die je teruglevert.

Houd er rekening mee dat het beleid en de tarieven met betrekking tot teruglevering van elektriciteit in de loop van de tijd kunnen veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele updates in het beleid van Essent of andere energieleveranciers.

Hoe werkt Essent teruglevering?

Het proces van terugleveren van stroom in Nederland, ook wel bekend als salderen en terugleververgoeding, is gereguleerd door de Nederlandse overheid en netbeheerders.

Hier is een algemeen overzicht van hoe het werkt:

  1. De eigenaar van een woning of bedrijf installeert zonnepanelen, windturbines of een andere vorm van hernieuwbare energiebronnen op eigen terrein. Bij woningen zal dit meestal op het dak zijn.
  1. De hernieuwbare energiebronnen genereren elektriciteit wanneer de zon schijnt (voor zonnepanelen), de wind waait (voor windturbines) of wanneer de energiebron in bedrijf is. De geproduceerde elektriciteit wordt primair lokaal gebruikt om de elektriciteitsbehoeften van het huishouden of bedrijf te dekken.
  1. Als de hernieuwbare energiebronnen meer elektriciteit produceren dan nodig is op een bepaald moment, wordt het overschot aan elektriciteit teruggevoerd naar het openbare elektriciteitsnet. Dit gebeurt meestal via een bidirectionele elektriciteitsmeter.
  1. In Nederland wordt een systeem van salderen toegepast. Dit betekent dat de elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het net wordt afgetrokken van de elektriciteit die van het net wordt afgenomen. Als je bijvoorbeeld gedurende een jaar meer elektriciteit teruglevert dan u van het net afneemt, wordt het overschot afgetrokken van de elektriciteitsrekening.
  1. Als je meer elektriciteit teruglevert dan verbruikt wordt, en het salderen leidt tot een negatieve elektriciteitsrekening, dan heb je recht op een terugleververgoeding van de energieleverancier.
  1. De tarieven voor teruglevering en saldering worden door de overheid en de energieleveranciers bepaald en kunnen variëren. Het is belangrijk om de voorwaarden van uw energiecontract goed te lezen en te weten welke tarieven van toepassing zijn.
  1. Gewoonlijk vindt de afrekening van uw elektriciteitsverbruik en teruglevering jaarlijks plaats. Tijdens deze afrekening wordt het saldo bepaald en wordt eventuele terugleververgoeding of betaling geregeld.

Het is belangrijk om de specifieke regels en voorwaarden voor saldering en teruglevering te raadplegen bij Essent, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van uw locatie en energiecontract.

Waarom energie terugleveren aan Essent?

Essent is een bekende energieleverancier in Nederland en maakt deel uit van de innogy Groep, die op zijn beurt deel uitmaakt van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa. Essent levert elektriciteit en gas aan zowel particuliere als zakelijke klanten in Nederland. Het bedrijf biedt verschillende energieproducten en -diensten aan, waaronder groene energieopties en programma’s voor duurzaamheid.

Als energieleverancier concurreert Essent met andere bedrijven in Nederland om klanten te voorzien van elektriciteit en gas en biedt verschillende diensten aan om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

Het bedrijf heeft klantenservice en online platforms waar klanten hun energiecontracten kunnen beheren en informatie kunnen vinden over energiebesparing en duurzaamheid. Naast productie van energie zorgen ze ook voor distributie en verdeling, je kunt hier een rol in spelen met teruglevering.

Salderingsregeling en Essent teruglevering

Salderen is in principe een overeenkomst tussen de persoon die energie levert en de energiemaatschappij die het afneemt. Essent teruglevering is gebonden aan wettelijke regels. Om het gebruik van groene stroom te stimuleren is er vanuit de overheid de salderingsregeling ingevoerd.

Daarmee kun je stroom die je niet gebruikt terugleveren aan het netwerk en daarvoor ontvang je een compensatie. Deze regeling is echter niet permanent van aard waardoor bij Essent terugleveren minder interessant wordt op termijn. Een alternatief voor stroom ‘verkopen’ is het zelf opslaan.

Thuisaccu in plaats van Essent teruglevering

Een alternatief voor Essent teruglevering is het opslaan van energie die je niet direct gebruikt. Hiervoor kun je een thuisaccu kopen waarmee je uren tot zelfs dagen zonder een straaltje zon de woning van stroom kunt voorzien. Als je wilt kun je zelfs de locatie geheel afsluiten van het energiebedrijf waarmee je ook niet langer de vaste kosten hoeft te betalen.

Dit wordt ook wel ‘off grid’ genoemd. Je loopt dan wel het risico dat je helemaal zonder stroom komt te zitten. Als je naast zonne-energie geen backup generator hebt kan dit een probleem zijn. Daarnaast kost een thuisaccu met een flinke capaciteit al snel duizenden euro’s.

Is het beter om te kiezen voor Essent terugleveren of een thuisaccu? Dat is afhankelijk van het gebruik en het systeem wat je bezit. Laat je in ieder geval goed voorlichten voordat je je compleet van het net af gaat, er zijn zeker een aantal risico’s aan verbonden.


There is no ads to display, Please add some