Is een duur energielabel beter dan het goedkope energielabel dat je via Energielabelperfect.nl kunt bestellen? Het is als eerste van belang om te weten dat het label eigenlijk gratis is, je hoeft er niet voor te betalen!
Waarom moet je dan honderden euro’s afrekenen? Dat is een goede vraag en dat leggen we graag uit op deze pagina. Je leest hier wat het goedkoopste energielabel is en waar je op moet letten bij een label aanvragen.
Het goedkope energielabel is het beste
In 2015 is voor iedere woning in Nederland een energielabel bepaald. Hier hoefde je niets voor te doen, dit label werd op basis van Kadaster data berekend. Of het daadwerkelijk klopt is een ander verhaal.
Milieu Centraal heeft bijvoorbeeld besloten om deze voorlopige labels niet langer weer te geven op energielabel.nl. Dit geeft eigenlijk al aan dat deze labels niet betrouwbaar zijn. Ze waren wel gratis, waarom is dit nu anders?
Het goede nieuws is dat het goedkoopste energielabel sinds 2021 nog steeds gratis is! Dat was namelijk een voorlopig label, of een label dat voor 2021 definitief is gemaakt met een geldigheid van 10 jaar. Het oudste label is dus geldig tot 2025. Maar pas op, want de kans dat het ‘gratis’ energielabel niet klopt is groot.
En dat is niet de bedoeling op het moment dat je de woning gaat verkopen of verhuren. Want sinds 2021 is het verplicht om de inhoud van het label te delen met de koper of huurder.
Als je nu twijfelt over de status van jouw label, of gewoon wilt weten wat de energieprestaties van jouw woning zijn, dan kun je via Energielabelperfect.nl een inspectie inplannen.
Het antwoord op de vraag “waar kun je goedkoop een energielabel aanvragen?” hebben we hiermee beantwoord. Maar hebben we zojuist niet geschreven dat het label gratis is?
Dat klopt en daar wordt het verhaal wat ingewikkelder.
Is het energielabel gratis?
Je kunt online gratis het label voor iedere woning in Nederland opzoeken. Dit is namelijk openbare informatie. Je kunt ook via de website van MijnOverheid het label van je eigen woning downloaden. Ook hiervoor hoef je niet te betalen.
👉 Waarom kost een nieuw label aanvragen dan honderden euro’s? Zelfs ons goedkope energielabel kost veel meer dan ‘gratis’.
Eigenlijk betaal je niet voor het label maar voor de inspectie door een erkend energie adviseur. Dit lijkt hetzelfde omdat alles binnen één dienst is ondergebracht maar het zit toch iets anders. Een EP-adviseur is een persoon die vaak al actief is in de bouw en via een opleiding is bijgeschoold om woningen te inspecteren.
Dat is een betaalde opleiding die tijd en geld kost. Alleen personen die deze opleiding succesvol hebben afgelegd mogen wettelijk gezien inspecties uitvoeren. Daarbij gaat het niet alleen om een lijstje van punten doorlopen, het gaat namelijk om adviseurs. Ze geven de eigenaar advies om de woning meer energiezuinig te maken.
Is goedkoop ook duurkoop?
Dat je bij Energieperfect.nl het goedkope energielabel sinds 2021 kunt aanvragen klinkt niet voor iedereen even betrouwbaar. Krijg je waarvoor je betaalt? We kunnen niet spreken voor alle aanbieders maar het is wel mogelijk om inzicht te geven in onze werkwijze.
Om te beginnen werken we met lokale en erkende Energie Prestatie adviseurs. Dit zijn experts die een speciale opleiding hebben gevolgd en de juiste certificatie bezitten. Dat is belangrijk want zonder erkenning mag de adviseur namelijk het label niet laten inschrijven in het Kadaster.
Hoelang blijft het label geldig?
Het goedkope energielabel blijft net zo lang geldig als het duurste. Na een inspectie aan huis kun je dit label 10 jaar gebruiken. Het is wel zo dat een vakkundige inspecteur je praktisch advies zal geven voor verbeteringen aan de woning.
Als je besluit dit advies op te volgen dan zal het oude label na de verduurzaming niet meer kloppen. Is dit een probleem? Op zich valt dit wel mee, tenminste als de energieprestaties beter zijn geworden. Als je een huis met label B verkoopt dat verbeterd is naar label A, dan zal een koper of huurder hier niet snel een zaak van maken. Maar een label A woning is meer in trek en levert meer op bij verkoop of verhuur.
Daarom is het verstandig om na het doorvoeren van de adviezen ons goedkope energielabel nogmaals aan te vragen. Betaal je dan dubbel? Ja, eigenlijk wel. Eenmaal voor de inspectie met advies en later voor een nieuwe inspectie voor de hogere score. Maar deze kosten verdien je ruimschoots weer terug bij verkoop of verhuur!