Heeft mijn huis een energielabel?

Heeft mijn huis een energielabel?

Banner 4 energielabelperfect.nl

De vraag “heeft mijn huis een energielabel?” wordt vaak gesteld. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; ja, ieder huis in Nederland heeft een energielabel. Zelfs huizen die nog niet gebouwd zijn hebben al een voorlopig label op basis van de bouwplannen gekregen. Een andere veelgestelde vraag is “waar vind ik het energielabel van mijn huis?”.

Ook die vraag is eenvoudig te beantwoorden; op energielabel.nl. Heb je een nieuw energielabel nodig? Dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl, hier plan je direct een afspraak in bij een erkende EP-adviseur voor een vaste prijs. En welk energielabel heeft mijn woning? Ook daar helpen we je mee op deze pagina, zo weet je precies wat je moet weten over het energielabel.

Heeft mijn huis een energielabel?

Ieder huis heeft een energielabel. Als iemand besluit om de woning te verkopen of verhuren dan is het verplicht om de energieprestatie score te laten zien aan de koper of huurder. “Heeft mijn huis een energielabel?” Dit moet sinds 2021 al bij de advertentie vermeld worden.

Als je jarenlang in hetzelfde huis hebt gewoond dan heb je wellicht niet eerder stilgestaan bij het label. Je kijkt naar de energierekening, je voelt misschien wat tocht bij de ramen maar of het een B-label of C-label woning betreft is minder interessant. Volgens de wet moet je het label kunnen overleggen. Dan kom je voor twee vragen te staan; “een energielabel, heb ik dat en waar kan ik dit vinden?”

Waar vind ik het energielabel van mijn huis?

Er zijn twee antwoorden te geven op deze vraag. Als eerste ben je misschien alleen benieuwd naar de huidige score van jouw  huis of van de woning die je op het oog hebt om te kopen. Als je het volledige energielabel moet laten zien aan een kandidaat koper dan moet je op een andere plek zijn.

Zo werkt het in deze twee gevallen:

  • Als je de label score met mogelijk een korte toelichting wilt opzoeken kijk dan op de website energielabel.nl. Hier kun je op basis van postcode en huisnummer de score voor iedere woning in Nederland opzoeken.
  • Als je het volledige energielabel van je huis wilt downloaden dan kan dit gratis via de website mijnoverheid.nl. Dat is de site waar je ook allerlei andere persoonlijke zaken kunt regelen.

De label waardering van letter A t/m G is openbaar inzichtelijk gemaakt door de overheid. Je kunt dus voor iedere woning de score zien tenzij er geen geldig label beschikbaar is. Tegenwoordig zijn oude labels die volgens een verouderde methode zijn bepaald overigens niet meer inzichtelijk via energielabel.nl.

Als ze minder dan 10 jaar oud zijn dan kun je ze juridisch gezien nog gebruiken maar omdat deze scores behoorlijk onbetrouwbaar zijn moet je er niet zoveel waarde aan hechten. Daarom is besloten om ze niet langer openbaar te delen. Wellicht vind je dus niet direct het energielabel van je huis via deze site.

Als het om je eigen woning gaat dan kun je naar de website van Mijn Overheid gaan. Daar vind je bij de kadastrale gegevens een digitale versie van het label. Heeft jouw huis een energielabel?

Als je eigenaar bent van een koopwoning dan moet je het bestand hier aantreffen, anders is er iets niet in orde. Als je een huis huurt dan krijg je op dit moment nog geen digitale kopie, dit gaat in de loop van 2023 wel veranderen.

De versie die je op Mijn Overheid vindt is de meest recent ingeschreven versie. Als je dus recentelijk een nieuwe inspectie hebt laten uitvoeren dan kun je het bestand hier altijd terugvinden.

Heb je een nieuw energielabel nodig?

Daarmee is de vraag “heeft mijn huis een energielabel?” beantwoord maar er zijn wel enkele ‘kleine lettertjes’ die we even moeten noemen. Bij een nieuwbouw woning wordt eerst een voorlopig label gemaakt, na oplevering moet er een EP-adviseur langskomen om een definitief label te berekenen. En als je nog een oud label hebt dan bestaat de kans dat de score niet overeenkomt met de werkelijke situatie.

Overweeg dan bij verkoop een nieuw label aan te vragen op basis van een inspectie volgens de nieuwe NTA 8800 norm. Een label hoger levert je aanzienlijk meer op bij verkoop.

Wil je voorlopig nog in de woning blijven wonen? Ook dan kun je een inspectie aanvragen, via Energielabelperfect.nl kan dit snel en betaalbaar. Op basis van het advies dat je krijgt naast de score kun je de woning verduurzamen. Zo bespaar je op de energiekosten en later is je huis meer waard bij verkoop. Een nieuw label is weer 10 jaar geldig.

Banner 4 energielabelperfect.nl