Heeft mijn huis energielabel?

Heeft mijn huis energielabel?

Banner 3 energielabelperfect.nl

Woon je in Nederland? Dan wil de overheid weten hoeveel energie jouw woning verbruikt. Heeft mijn huis energielabel? Ja, ook jouw huis heeft een label tenzij het behoort tot de uitzonderingen. Welk energielabel heeft jouw huis? Tussen G en A++++, dit kun je eenvoudig online opzoeken.

Hoe dat werkt leggen we op deze pagina uit. Check het energielabel van je woning, dan weet je direct of je er warmpjes bij zit of dat je van een koude kermis thuiskomt.

Of vraag direct een nieuw label aan via Energielabelperfect.nl. Waarom een nieuw energielabel aanvragen? Ook dat beantwoorden we op deze pagina.

Heeft mijn huis energielabel?

Heb ik een energielabel? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Nou, je hebt zelf geen energielabel maar je huis waarschijnlijk wel.

Uitzonderingen op de regel zijn:

  • Rijksmonumenten
  • Religieuze gebouwen
  • Woonboten
  • Sommige vakantiehuizen

Binnen de uitzonderingen zijn er ook weer uitzonderingen. Zo wordt er bij een vakantiehuis gekeken naar hoeveel maanden in het jaar er mensen wonen. Voor gedetailleerde informatie kijk je op de website van de Rijksoverheid.

In principe hebben zowel woonhuizen als bedrijfspanden een label nodig. Anders ben je als eigenaar van het pand in overtreding. Dit komt eigenlijk niet ter sprake tenzij je de woning of bedrijfspand verkoopt of verhuurt.

Dan ben je verplicht om de energieprestaties aan te geven. Heeft mijn huis energielabel?

Dat gaan we even controleren, er zijn 2 eenvoudige en gratis manieren om erachter te komen:

1. Energielabel.nl

Welk energielabel heeft mijn woning? Dat is heel eenvoudig te controleren via energielabel.nl. Dit is een website gemaakt door Milieu Centraal met informatie uit het Kadaster en ontwikkeld in opdracht van de overheid. Je gaat naar de website, voert een adres in en je ziet direct het resultaat. Je hoeft geen persoonlijke informatie achter te laten en er zijn geen kosten aan verbonden.

Het resultaat is echter niet altijd volledig, dit heeft ermee te maken wanneer het label is toegekend. Als het volgens de verouderde methode is gebeurd dan is de score niet meer betrouwbaar en vind je hier geen informatie. Check eerst het energielabel van je woning via deze site, als dit geen resultaat oplevert ga dan naar stap 2.

2. Mijn Overheid

Als je een huiseigenaar bent dan kun je via Mijn Overheid gratis een kopie downloaden van het energielabel. Log in via mijnoverheid.nl, ga naar de kadastrale informatie en daar tref je het meest recente label aan als PDF document. Die kun je downloaden, uitprinten of mailen naar de makelaar of een geïnteresseerde koper.

Let op want je moet bij de advertentie van een huis dat verkocht of verhuurd wordt een geldig label toevoegen. En een label is 10 jaar geldig na afgifte of tot het moment dat de situatie verandert. Als je bijvoorbeeld een verbouwing hebt uitgevoerd waardoor de energieprestaties anders zijn geworden.

Oud en nieuw energielabel

Naast de vraag “heb ik een energielabel?” moeten we de vraag stellen of het een oude of nieuwe versie betreft. Sinds 2021 is het namelijk verplicht om een NTA 8800 erkende inspectie uit te laten voeren. Die kun je aanvragen via Energielabelperfect.nl.

Het oude label is 10 jaar geldig, als je dus een label uit 2015 hebt dan kun je die tot 2025 gebruiken bij de verkoop of verhuur van een woning. Maar als je in de tussentijd verbeteringen hebt doorgevoerd dan zal het label voordeliger uitvallen.

En dat levert meer op bij verkoop of verhuur. Zelfs als je niets hebt veranderd aan de woning is het mogelijk dat je in plaats van label C eigenlijk een label B zou krijgen volgens de nieuwe methode. Dat is geen garantie maar het kan wel een reden zijn om een nieuw label aan te vragen, ook als de oude nog niet is verlopen.

Welk energielabel heb ik nodig?

Je moet een definitief label bezitten dat niet ouder is dan 10 jaar. Heeft mijn huis energielabel? Eentje dat geldig is? Sinds 2012 zijn deze labels verplicht voor nieuwbouw woningen. Die kunnen dus verlopen zijn als er destijds een keuring heeft plaatsgevonden.

Is de bouw van een huis voor 2021 begonnen en daarna pas opgeleverd? Dan moet je een definitieve inspectie volgens de nieuwe standaard laten uitvoeren.

Als het label nog geldig is maar je hebt de woning verbouwd of verduurzaamd dan moet je ook een nieuw label aanvragen wanneer de woning in de verkoop of verhuur gaat.

Controleer dus of jouw label geldig is. Wil je een nieuw energielabel aanvragen? Dan kun je direct een afspraak inplannen via Energielabelperfect.nl.

Banner 3 energielabelperfect.nl