Hoe bepaal je energielabel? Voor een officieel label moet je een EP-adviseur inschakelen maar we helpen je op deze pagina om zelf alvast aan de slag te gaan. Er zijn websites die je met de tekst “bereken uw energielabel” proberen te lokken maar je kunt dit niet zelf doen.
Het is mogelijk om een schatting te maken maar een geldig label kan alleen worden berekend door een erkend EP-adviseur. Voer je daarna een verbouwing uit aan je woning met gevolgen voor de energieprestaties?
Dan moet je opnieuw een inspectie aanvragen voordat je de woning te koop of te huur aanbiedt. Dit kan overigens in jouw voordeel werken als huiseigenaar, het is wel van belang om te weten wat de werkelijke energieprestaties zijn.
Hoe bepaal je energielabel?
Zo werkt het energielabel bepalen, als je denkt dat het huidige label niet klopt dan is dit mogelijk. Veel labels zijn namelijk in 2015 automatisch gegenereerd door de overheid omdat sinds dat jaar ieder huis in Nederland voorzien moest worden van een geldig label.
Inspecties voor miljoenen huizen was niet mogelijk op korte termijn, daarom werd er op afstand een schatting gemaakt op basis van rekenmodellen. Als de eigenaar aanpassingen had gemaakt die tot een andere waardering zou leiden dan kon dit tot 2021 zelf aangepast worden.
Hoe het energielabel bepalen werkt is geen geheim. Sinds 2021 wordt hiervoor het NTA 8800 protocol toegepast, daarvoor was er een andere methode. De nieuwe versie is meer nauwkeurig, dit betekent wel dat er een expert aan te pas moet komen om de meting te verrichten. Je wilt misschien een voorsprong nemen door zelf een schatting te maken.
Bereken je energielabel op basis van deze criteria:
- Bouwjaar
- Oppervlakte
- Aanwezigheid HR-ketel
- Aanwezigheid HR-glas
- Aanwezigheid isolatie
- Aanwezigheid zonnepanelen
- Verbruik volgens de energierekening
In basis gaat het om de hoeveelheid energie die nodig is op jaarbasis. Dit zal per huishouden afwijken, daarom is er een standaard methode ontwikkeld waarbij de energiebehoefte in cijfers (kilowattuur) wordt uitgedrukt. Op basis van het theoretisch verbruik wordt een score van A t/m G toegekend.
Wat doe je na een inspectie?
Bereken het energielabel van je woning en bekijk waar er ruimte is voor verbeteringen. Daarbij zul je rekening moeten houden met kosten en baten. Je kunt het dak vol leggen met zonnepanelen maar die zijn duur. Als je veel meer energie opwekt dan je ooit zou verbruiken dan kun je beter wat minder panelen kopen.
Maar als je ook de verwarming elektrisch wilt maken in plaats van gas en je een elektrische auto hebt die je zelf wilt opladen dan tikt het verbruik uiteraard snel aan. A is de hoogst haalbare score maar ook hier is weer onderscheid te maken tussen A met maximaal vier plussen. Iedere plus staat voor een additionele duurzaamheidsmaatregel zoals een warmtepomp of zonnepanelen op het dak.
Kost een label aanvragen geld?
Bepaal het energielabel van de woning op basis van de voornaamste criteria en laat er daarna door een erkend inspecteur naar kijken. Die kan je advies geven over het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Je bent niet verplicht om deze adviezen op te volgen, je bepaalt uiteindelijk wat je laat doen en wanneer.
Het voordeel van een onafhankelijke inspectie is de richting die de adviseur je geeft. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met vloerisolatie voordat je begint met HR-glas plaatsen. Voor een inspectie moet je sinds 2021 betalen.
De regering heeft besloten dat de verantwoordelijkheid ligt bij de huiseigenaar. Naast een score krijg je echter ook praktisch advies om de woning te verduurzamen. Het is dus niet zomaar een kostenpost maar een waardevolle investering.
Nieuw energielabel aanvragen
Een officiële bepaling van het energielabel voor een woning moet worden vastgesteld door een erkend EP-adviseur. Hoewel er veel professionals zijn opgeleid in de laatste paar jaar is er nog steeds een tekort. Per regio verschilt het aanbod en wachttijd, kijk op Energielabelperfect.nl wanneer je een inspectie bij jou thuis kunt inplannen.
Het voordeel van deze site is dat je niet alleen snel een inspectie kunt laten uitvoeren maar je betaalt hier een vaste, lage prijs. Dan weet je op voorhand wat de kosten zijn. De score wordt na de inspectie officieel vastgelegd en geregistreerd bij het Kadaster.
Dit blijft voor een periode van 10 jaar geldig. Als je na die periode een huis wilt verkopen of verhuren dan moet je een nieuwe inspectie aanvragen.