Hoe krijg ik een energielabel?

Hoe krijg ik een energielabel?

Banner 3 energielabelperfect.nl

Als je een koelkast koopt dan staat hier een energielabel op. Daar hoef je verder niets voor te doen, dat regelt de fabrikant of verkoper voor je.

Hoe krijg ik een energielabel? Voor mijn huis? Of hoe krijg je een energielabel voor een woning die je wilt kopen of huren? Alle mogelijkheden hebben we op deze pagina voor je opgesomd.

Wil je een nieuw label aanvragen? Dan kun je direct een EP-adviseur in de buurt vinden via Energielabelperfect.nl.

Hoe krijg ik een energielabel? Voor mijn woning?

Laten we als eerste kijken naar de mogelijkheden om een energielabel voor je eigen woning te krijgen.

  1. Misschien heb je bij aankoop van een particuliere woning een label op papier gekregen. Kijk maar eens in de map waar je alle documenten over de woning hebt zitten, wellicht tref je daar een energielabel voor jouw huis aan. Het is mogelijk dat deze score niet meer overeenkomt met de huidige situatie, bijvoorbeeld als je de woning hebt verbouwd. In dat geval is het verstandig om een nieuwe inspectie aan te vragen.
  1. Als je eigenaar bent van de woning dan kun je naar de persoonlijke account van Mijn Overheid gaan en kijken onder de Kadastrale gegevens. Daar tref je een digitale versie van het label aan als PDF document. Dit kun je downloaden, mailen of uitprinten. Let even op de geldigheidsdatum, een definitief label is 10 jaar geldig na afgifte.
  1. Is de geldigheid van het label verlopen of is de situatie veranderd? Dan kun je een EP-adviseur opzoeken om een inspectie aan te vragen. Sinds 2021 moet hiervoor een erkende adviseur ingeschakeld worden, de kosten hiervoor moet je zelf dragen. Via Energielabelperfect.nl kun je betaalbaar een erkende inspectie uit laten voeren. Als je de woning hebt verbouwd en nu wilt verkopen of verhuren dan kan het voordeel opleveren om een inspectie in te plannen.

Zo is de vraag hoe je een energielabel voor je eigen woning krijgt beantwoord maar hoe zit het met een huis van iemand anders?

Hoe krijg ik een energielabel? Voor andere woning?

Je bent op zoek naar een huur- of koopwoning en je wilt alvast wat weten over de energieprestaties.

Dat kan op verschillende manieren:

  1. Je kunt naar de website van energielabel.nl gaan. Daar geef je de postcode en huisnummer in, dan verschijnt direct het meest recente label. De toelichting ontbreekt en als het nog een verouderd label betreft dan wordt deze niet weergegeven. Oudere labels kunnen namelijk wel geldig zijn maar ze zijn niet nauwkeurig. Als je hier dus geen label aantreft dan betreft het waarschijnlijk een verouderde score.
  1. Als je op een huizensite kijkt naar specifieke woningen dan zul je hier het energielabel aantreffen. Dit is namelijk verplicht om te vermelden in een advertentie voor zowel huur- als koopwoningen. Dat geeft je als geïnteresseerde partij direct een idee van het energieverbruik en kosten. Het is gebleken dat huizen met hoger label aanzienlijk meer waard zijn. Daarmee kan het voor bewoners interessant zijn om hun woning op tijd te verduurzamen. Daar profiteer je zelf van en later krijg je een hoger bedrag voor je huis bij verkoop.
  1. Je kunt uiteraard ook aan de huidige eigenaar om een label vragen, die kunnen ze zoals je hierboven hebt gelezen eenvoudig opvragen. Als een eigenaar niet in staat is om een label te overleggen dan is dat zeker een rode vlag. Het is namelijk verplicht om als huiseigenaar ervoor te zorgen dat er een geldig label is.

Zo hebben we een flink aantal antwoorden op de simpele vraag “hoe krijg ik een energielabel” beantwoord. We hopen dat er een antwoord tussenzit dat overeenkomt met jouw vraag. Wat kun je eigenlijk met de informatie op dit label?

Waarom krijg je een energielabel?

Sinds 2015 moeten alle huizen, nieuw en bestaand, een geldig label bezitten. Sinds 2021 is het verplicht om het energielabel bij verkoop of verhuur in de advertentie op te nemen. Met name het vernieuwde label volgens de NTA 8800 standaard geeft nauwkeurige informatie over diverse onderdelen zoals isolatie per etage, aanwezigheid van HR-ketel, HR+++ glas of zonnepanelen.

Ook worden adviezen voor verdere verbeteringen opgesomd wat in de toekomst veel voordeel biedt. Het energielabel geeft in een oogopslag een idee van de energieprestaties van een woning en de bijbehorende kosten.

Banner 3 energielabelperfect.nl