Hoe lang is een energielabel geldig?

Hoe lang is een energielabel geldig?

Banner 2 energielabelperfect.nl

Hopelijk weet je al dat ieder huis in Nederland een energielabel moet hebben, dit label geeft een indicatie van de energieprestaties. Maar hoe lang is een energielabel geldig? Veel mensen weten niet of hun label nog geldig is en of ze een boete riskeren als het label verlopen is.

Lees snel deze pagina, controleer de geldigheid van jouw energielabel en vraag indien nodig een inspectie aan bij Energielabelperfect.nl.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een definitief energielabel is 10 jaar geldig na afgifte. Tot 2021 kon je zelf nog gratis een nieuw label laten vastleggen, nu moet dit via een erkend EP-adviseur lopen. Je kunt op de website energielabel.nl opzoeken hoe lang het energielabel geldig is, of kijk bij de Kadaster informatie op MijnOverheid. Geldig betekent echter niet altijd dat de informatie nog klopt. Het kan voordelig zijn om voor het verstrijken van de uiterste datum al eerder een inspectie aan te vragen.

Hoe vraag ik een nieuw label aan?

Sinds 2021 is het niet langer mogelijk om een gratis energielabel aan te vragen. De oude methode van toetsing is vervangen door een nieuwe methode die veel nauwkeuriger is. Dit brengt extra tijd en kosten met zich mee. De laatste paar jaar zijn er een groot aantal mensen gecertificeerd als EP-adviseur.

Dit zijn professionals die vaak al in het vastgoed actief waren en een training hebben gevolgd om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen. Het vorige label was een schatting op afstand, nu komt er daadwerkelijk iemand langs om de woning te controleren. Deze methode is veel nauwkeuriger maar het brengt wel kosten met zich mee. En die moet je helaas als huiseigenaar zelf betalen.

Wil je een nieuw energielabel aanvragen, omdat het moet of omdat je een duidelijk beeld wilt krijgen van de energieprestaties? Dan kun je een afspraak inplannen via Energielabelperfect.nl. Door samen te werken met een groot aantal erkende EP-adviseurs door heel Nederland is er altijd een inspectie mogelijk bij jou thuis.

Daarnaast wordt er gewerkt met een standaard tarief dat voor de meeste woningen van toepassing is. Je hoeft dus geen offerte aan te vragen en je schrikt niet van de kosten bij een controle op basis van nacalculatie.

Vraag een inspectie aan, prik een datum en de inspecteur regelt de rest. Hoe lang is dit energielabel geldig? 10 jaar na registratie bij het Kadaster. Als je binnen deze periode jouw huis verkoopt of verhuurt dan kun je dit label laten zien.

Waarom een nieuw energielabel aanvragen?

Als je nog een oud label uit 2015 hebt dan kun je in theorie tot 2025 wachten om deze te vernieuwen. Je bent dan niet de enige dus je kunt in 2024 veel langere wachttijden verwachten en waarschijnlijk ook aanzienlijk hogere tarieven.

Als je nu al een inspectie laat uitvoeren dan kun je weer 10 jaar vooruit. Er zijn bureaus die je op een wachtlijst plaatsen met wachttijden die oplopen tot 6 maanden en zelfs langer in een aantal regio’s.

Energielabelperfect.nl plant inspecties veel efficiënter in zodat je vaak al binnen enkele dagen een inspecteur bij je thuis kunt ontvangen. Als het label bevestigd is dan staat deze voor 10 jaar vast tenzij je in de tussentijd duurzaamheidsmaatregelen doorvoert. In dat geval kan het voordeel bieden om een nieuwe inspectie aan te vragen.

Hoe lang energielabel geldig na verbouwing?

Laten we zeggen dat je in 2018 een definitief label hebt laten vaststellen. Dan kun je tot 2028 vooruit met dit label. Als je over enkele jaren dit huis verkoopt dan hoef je dus geen nieuw energielabel aan te vragen. Maar wat doe je als er na 2018 duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd zijn?

Misschien heb je zonnepanelen geplaatst op het dak of er is een nieuwe ketel die veel zuiniger is. Ben je dan verplicht om een nieuw label aan te vragen? Naar de letter van de wet moet je een energielabel overleggen die overeenkomt met de werkelijke situatie.

Maar aangezien de nieuwe eigenaar niet benadeeld wordt met een hogere energieklasse zal dit hoogstwaarschijnlijk niet tot een boete leiden. Maar je benadeelt jezelf er wél mee want de waarde van een woning met label C ligt lager dan een huis met label A. Het is daarom in je eigen voordeel om enige tijd voor verkoop een nieuw energielabel aan te vragen.

Banner 2 energielabelperfect.nl