Huis energielabel C

Huis energielabel C

Banner 2 energielabelperfect.nl

Lichtgroen is ook groen. Een huis energielabel C is dus behoorlijk energiezuinig. Er zijn nog tweede hogere waarden, A en B. Of toch niet helemaal? Op het nieuwe woning energielabel is C lager dan je denkt. Er staan namelijk nog 4 plussen achter de A.

Daarmee zit jouw C-label woning plotseling onder de middenmoot in plaats van erboven. Is een huis met energielabel C voldoende of wordt het tijd om maatregelen te nemen? Je leest het op deze pagina.

Wat is een huis energielabel C?

Laten we eerst beginnen met de cijfers en vervolgens bekijken wat dit betekent voor jouw situatie. Een huis energielabel C heeft een verbruik dat boven 190 kWh/m2 per jaar ligt en onder 250 kWh/m2 per jaar. Dat zijn gemiddelde waarden.

Iemand die dag en nacht stookt om sauna temperaturen door het hele huis te krijgen zal meer verbruiken dan iemand die met drie truien aan de thermostaat op de laagste stand heeft staan.

Bij een inspectie door EP-adviseurs van Energielabelperfect gaat het in eerste instantie niet om het persoonlijk gedrag maar om de bouwtechnische aspecten. Je zult overigens wel advies krijgen hoe je energie kunt besparen. Zo kun je het gedrag aanpassen en betaal je minder energiekosten zonder dure isolatie uit te voeren.

Een woning met energielabel C is zeker niet slecht wat betreft energieverbruik maar de lichtgroene kleur geeft aan dat er ruimte is voor verbetering. Hoe kun je dit bereiken en waarom zou je dit willen?

Met label C heb je al een redelijke isolatie van de woning. Zo is de vloer geïsoleerd maar er zal geen vloerverwarming liggen. Je hebt een HR-ketel maar geen warmtepomp. Er liggen nog geen zonnepanelen op het dak. Het is overigens niet zo dat je met 1 zonnepaneel direct omhoog schiet in de waardering.

Het aantal panelen op basis van het woonoppervlak telt namelijk ook mee. Je hoeft gelukkig niet alle details uit je hoofd te leren, de inspecteur weet dit allemaal. Voor jou als eigenaar is het vooral van belang dat je goed kunt wonen met minder kosten voor energie.

Wanneer een label inspectie aanvragen?

Als je in een woning met energielabel C woont dan is er ruimte voor verbetering, dat is duidelijk.

Waarom zou je de woning verduurzamen?

  • Omdat je de energierekening wilt verlagen.
  • Omdat je met meer comfort wilt wonen zonder tocht.
  • Omdat je de woning wilt verkopen voor een hoger bedrag.

Je kunt via Energielabelperfect een inspectie en keuring aanvragen. Dit kan nadat je verduurzaming hebt toegepast, ervoor of zelf tweemaal. Hier zijn enkele situaties en ons advies:

  1. Je wilt minder geld uitgeven voor gas en elektra. Je woont in een huis met energielabel C dus je weet dat er ruimte is voor verbetering. In plaats van blind aan de slag te gaan laat je eerst een inspectie uitvoeren. Dan blijkt direct waar de zwakke punten zitten in de woning, die pak je aan. Je kunt dan een specifieke berekening maken van de investering en wat het oplevert. Als je zonnepanelen binnen 10 jaar hebt terugverdient is dat prachtig maar zonder dakisolatie verbruik je veel energie wat je kunt voorkomen door te isoleren.
  1. Als je op een stoel aan tafel zit dan voelt het best behaaglijk in een woning met energielabel C. Maar als je op de bank vlakbij het raam zit dan voel je het tochten. Of het is lekker warm in de huiskamer maar ijskoud op de slaapkamer. En in de zomer is het precies andersom met een snikhete slaapkamer waar je niet tot rust komt. Naast het geld en de besparing mag het wooncomfort niet worden onderschat. Daarom kun je met een inspectie voordeel behalen, ook als je niet direct je huis wilt gaan verkopen.
  1. Een label A woning is meer waard dan een huis energielabel C. Dat scheelt duizenden euro’s, de moeite waard dus om te verduurzamen. Een energielabel is 10 jaar geldig, als je in die tijd aanpassingen hebt doorgevoerd dan is het mogelijk dat jouw huis nu beter scoort. Vraag dan voor je de woning met energielabel C te koop zet eerst een nieuw label aan via Energielabelperfect.nl. De kosten liggen veel lager dan het oplevert. Bij publicatie van de advertentie voor verkoop of verhuur moet je een geldig energielabel laten zien, wees er dus op tijd bij!
Banner 2 energielabelperfect.nl