Is een energielabel verplicht bij verkoop woning

Is een energielabel verplicht bij verkoop woning

Banner 3 energielabelperfect.nl

Is een energielabel verplicht bij verkoop woning? Het korte antwoord is “ja, dit is verplicht” maar er zijn uitzonderingen en andere zaken om rekening mee te houden.

Als je tot de grote groep behoort die een label moet aanvragen dan kun je dit online via Energielabelperfect.nl doen. Dan weet je snel waar je aan toe bent en je kunt weer 10 jaar vooruit met een erkend label. Heb je bij een huis verkopen een energielabel nodig? Hoe dit werkt leggen we uit op deze pagina.

Is een energielabel verplicht bij verkoop woning

Bij zowel verhuur als verkoop van een huis is een energielabel verplicht om over te dragen aan de nieuwe huurder of koper. De regels zijn in 2021 verder aangescherpt, je moet al bij het adverteren aangeven wat de energieprestaties van de woning zijn. Dit kan in de vorm van een label volgens de oude norm of de nieuwe norm. Beide labels hebben een geldigheid van 10 jaar na afgifte. Is een energielabel verplicht bij de verkoop van een huis? Ja dus, er zijn wel enkele uitzonderingen.

Uitzonderingen voor energielabel

Als het een monumentaal pand betreft, een religieus gebouw of een vrijstaande woning van maximaal 50 vierkante meter oppervlak dan behoort het gebouw tot de categorie vrijgestelde panden. Er zijn nog een aantal andere uitzonderingen die je op de website van de Rijksoverheid kunt vinden.

Is een energielabel verplicht bij verkoop van een recreatiewoning? Als de woning langer dan 4 maanden per jaar bewoond wordt wel, anders niet. Of dit te controleren valt is een ander verhaal maar je wilt uiteraard geen boete riskeren. Zelfs als je onder de verplichting valt dan hoeft de impact nog niet zo groot te zijn want een ‘slecht’ label is net zo goed geldig als een label A of B.

Van label G naar A

Het is een vraag die vaak wordt gesteld door huiseigenaren: “Is een energielabel verplicht bij verkoop woning?” Dat is logisch maar mensen denken vaak dat er een minimum vereiste is. Op dit moment maakt het niet uit of jouw woning label A of label G heeft zolang er maar een geldig label is.

Kantoorgebouwen vormen een uitzondering op deze regel, die moeten vanaf 2023 voldoen aan minimaal een label C. Deze verplichting geldt nog niet voor andere gebouwen en woonhuizen, het is wel de bedoeling dat de huidige woningvoorraad duurzamer wordt. Naast de wettelijke verplichting is er ook de druk vanuit huurders en kopers die niet graag een torenhoge energierekening betalen voor hun nieuwe stulpje.

Dus de vraag “is een energielabel verplicht bij verkoop woning?” moet eigenlijk zijn “welk label willen huurders of kopers zien?”. Als een huis label D of lager scoort dan zal dit gevolgen hebben voor de marktprijs. Een label C, B of A woning levert meer op bij verhuur of verkoop, veel meer zelfs.

Want nieuwe bewoners rekenen uit wat ze op jaarbasis aan energiekosten moeten betalen. Dit zijn namelijk terugkerende kosten wat flink kan oplopen. Heb je in de afgelopen jaren de woning gerenoveerd maar is het label nog van voor die tijd? Dan kun je beter een inspectie aanvragen om een hogere label score te krijgen. Naast een hogere score zul je ook adviezen krijgen om de energieprestaties verder te verbeteren.

Is jouw energie label betrouwbaar?

Laten we ervan uitgaan dat een energielabel verplicht is bij verkoop van jouw woning. Je hebt jaren geleden een certificaat gehad, die kun je laten zien en klaar is kees … toch?

Veel certificaten van 2015 of ouder blijken niet overeen te komen met de werkelijke situatie. Zelfs woningen die niet gerenoveerd of verduurzaamd zijn blijken voorheen een te lage score te hebben gekregen. Omdat het voor zittende eigenaren niet zo relevant was hebben ze daar nooit bij stilgestaan.

Maar met de stijging in energiekosten en het belang van een goede score bij verkoop is de vraag naar inspecties flink toegenomen. Als namelijk blijkt dat je na keuring 2 of 3 label sprongen maakt dan is jouw huis zonder enige ingreep ‘duurzamer’ geworden.

Zie dit niet als eindpunt maar juist als een begin. Als je door een inspectie ontdekt dat je met beperkte ingrepen de energieprestaties flink kunt verbeteren dan heb je de kosten voor een EP-adviseur snel weer terugverdiend.

Via Energielabelperfect.nl voldoe je niet alleen aan de verplichting voor een energielabel, je profiteert daarnaast van ons scherpe standaard tarief en een snelle levering.

Banner 3 energielabelperfect.nl