Kantoren energielabel C

Kantoren energielabel C

Banner 2 energielabelperfect.nl

Kantoren energielabel C, wist je dat het vanaf 1 januari 2023 verplicht is voor kantoren om dit te bezitten? Lang niet alle kantoren in Nederland voldoen aan deze regel wat betekent dat er nog werk aan de winkel is.

Meer over de verplichting van energielabel C voor kantoren kun je op deze pagina lezen, ook leggen we uit wie toeziet op de handhaving van deze regelgeving. Via Energielabelperfect.nl vind je meer informatie over het kantoren energielabel C, je kunt hier voor woonhuizen direct een aanvraag indienen voor inspectie van jouw huis.

Waarom energielabel C kantoren?

Voor kantoren was een energielabel al verplicht, net als voor andere gebouwen in Nederland. Kantoorpanden behoren tot de eerste categorie waar minimum energieprestaties worden gesteld. Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor voldoen aan energielabel C wat betekent een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter.

Hoe scoort jouw kantoorpand?

Als het goed is heeft het pand dat je bezit of huurt al een label. Als dit niet het geval mocht zijn dan moet je zeker een inspectie aanvragen want dit label is al langere tijd verplicht. Als momenteel het label een score van D t/m G heeft dan moeten er energiebesparende maatregelen worden genomen.

Als de waardering nu op B of C ligt dan kun je dit zo laten. Het is wel zo dat kantoren met energielabel C meer energie verbruiken dan kantoren met label A. Meer verbruik betekent meer kosten en die blijven ieder jaar terugkeren.

Waarom verduurzamen?

Dat er een verplichting voor energielabel C aankomt voor kantoren heeft te maken met klimaatdoelen die de regering heeft gesteld. Als ondernemer zal dit niet altijd op de eerste plaats staan bij de prioriteiten van het bedrijf.

Investeren in energiebesparende maatregelen kan echter snel terugverdiend worden. Als je 10.000 euro op jaarbasis bespaart met een investering van 50.000 euro dan heb je dit bedrag na vijf jaar terugverdiend.

Daarna is het pure winst of beter gezegd besparing. Daar komt bij dat investeringen geboekt worden in de administratie waarmee belastingvoordeel te behalen valt. Een kantoor verduurzamen is daarmee zeker interessant voor de gebruikers.

Ben je eigenaar van een kantoorpand? Ook dan biedt het voordeel om het pand te verduurzamen. Bij verhuur of verkoop is namelijk verplicht om een energielabel te overleggen. Een label-A pand levert aanzienlijk meer op dan een label-C gebouw. Als de waarde nog lager ligt dan is de ruimte na 2023 niet eens meer te verhuren of verkopen met kantoorfunctie.

Uitzonderingen kantoren energielabel C

Er zijn enkele uitzonderingen op de verplichting voor het kantoren energielabel C:

  • Als het gebruiksoppervlak van de kantoorfuncties minder is dan de helft van de totale gebruiksoppervlakte. Denk aan een werkplaats met kleine administratie ruimte.
  • Als het totale oppervlak van de kantoor- en nevenfuncties minder dan 100 vierkante meter bedraagt.
  • Als het een monument betreft binnen de regels van de Erfgoedwet of een aangewezen monument in een gemeentelijke of provinciale verordening.
  • Als het een kantoorgebouw betreft dat niet langer dan twee jaar als kantoor wordt gebruikt.
  • Als het een kantoorpand betreft dat wordt aangekocht of onteigend in het kader van de Onteigeningswet.
  • Als het kantoorgebouw geen energie gebruikt voor het binnenklimaat.
  • Als de maatregelen om tot een label C te komen meer dan 10 jaar kosten om terug te verdienen.

Een kantoorpand met het laagste label G zal waarschijnlijk zo duur zijn om tot label C te komen dat het financieel onverantwoord is. In veel gevallen is er zeker voordeel te behalen en label C is in de meeste gevallen goed te realiseren voor 2023.

Wie controleert het energielabel?

In de meeste gevallen is de gemeente waar het pand staat verantwoordelijk voor de controle of het kantoorpand energielabel C bezit. Uiteraard is het niet mogelijk om een ambtenaar op pad te sturen op zoek naar stickers op het raam, ze gaan ook niet ter plekke meten.

Daarmee is het mogelijk dat je lange tijd vooruit kunt met een minder energiezuinig pand voordat er een boete wordt opgelegd. Controle is het meest eenvoudig door het energieverbruik op te vragen. Als op 1 januari 2024 meer dan 225 kWh per vierkante meter is verbruikt ten opzichte van een jaar eerder dan heeft de gemeente voldoende bewijs om sancties op te leggen.

Het is echter de vraag of ze dit zullen doen omdat het veel administratief werk met zich meebrengt. Het is ook in je eigen belang om kantoren van energielabel C in 2023 te voorzien, wacht er dus niet te lang mee.

Banner 2 energielabelperfect.nl