Keuring energielabel

Keuring energielabel

Banner energielabelperfect.nl

Hoe bepaal je wat de energieprestaties van je woning zijn? Dit kun je voor een deel zelf berekenen, hier zijn online gratis tools voor. Maar een officieel label kun je niet zelf vaststellen, de keuring energielabel moet worden uitgevoerd door een erkend EP-adviseur.

Dat is een vrij recente ontwikkeling maar lang niet iedereen in hiervan op de hoogte. Daarom zetten op deze pagina de voornaamste zaken die je moet weten over de keuring energielabel voor je woning op een rijtje.

Is een keuring energielabel nodig?

Energielabels voor huizen worden al jarenlang toegewezen, voor een groot deel was dit proces geautomatiseerd. Met name in 2015, toen de label verplichting voor bestaande bouw werd ingevoerd, hebben veel huizen een definitief label gekregen. Dit verliep automatisch op basis van statistische data.

Als jouw huis een label B toegewezen kreeg dan was dit voor de buren waarschijnlijk hetzelfde. Maar als je de woning had geïsoleerd dan werd hier geen rekening mee gehouden. Dit kon je tot 2021 zelf doorgeven. Dit systeem was niet bepaald waterdicht, de keuring voor een energielabel was aan vernieuwing toe.

Dit zou plaatsvinden in 2021 toen de nieuwe NTA 8800 standaard werd geïntroduceerd. In plaats van een statistische schatting komt er een EP-adviseur langs die de woning komt opnemen.

Hoe werkt keuring energielabel van je woning?

Omdat het systeem werd aangepast moesten er plotseling heel veel experts opgeleid worden. Dit waren vaak professionals in de bouw die met een cursus opgeleid werden tot erkend EP-adviseur.

Alleen bedrijven en aannemers die erkend zijn mogen de keuring energielabel voor een woning uitvoeren. Na de inspectie volgt dan een score en die wordt officieel geregistreerd in de landelijke database. Dit label is 10 jaar geldig. Dat geldt overigens ook voor labels die voor 2021 zijn toegekend.

Is je oude label geldig?

Je kunt op de website energielabel.nl opzoeken welk label jouw woning momenteel heeft. Je kunt ook naar de website van Mijn Overheid gaan en daar het label van je woning inzien. Dan zie je direct tot welke datum het oude label geldig is. Als we uitgaan van een label toekenning in 2015 dan zal dit energielabel dus in 2025 komen te vervallen.

Moet je direct een nieuw label aanvragen? Je bent verplicht om bij verkoop of verhuur van een pand een geldig label te laten zien. Als dit voorlopig niet aan de orde is dan is er nog niets aan de hand.

Maar er zijn toch enkele redenen om een nieuwe keuring energielabel aan te vragen:

  • Je wilt de woning verduurzamen, een onafhankelijk inspecteur geeft aan wat de huidige situatie is en waar er mogelijkheden zijn voor verbetering.
  • Je wilt binnen 10 jaar jouw huis verkopen of verhuren en je wilt nu alvast verduurzamen en zo jaarlijks besparen op de energiekosten.
  • De woning komt binnenkort in de verkoop, je bent verplicht om al in de advertentie een geldige score te vermelden. De wachttijden voor EP-adviseurs kunnen oplopen.
  • Je vermoedt dat de huidige score niet juist is en wil daarom graag een nieuwe inspectie aanvragen. Je moet hiervoor zelf de kosten dragen, ook als de eerdere toekenning niet juist was.

Een keuring van het energielabel voor je woning is dus ook mogelijk als het (nog) niet direct verplicht is. De inspecteur is in feite een adviseur, iemand die niet alleen de gegevens noteert maar je ook praktisch advies geeft om de woning te verduurzamen.

Wil je voor een lage prijs een keuring energielabel aanvragen? Dit kan via Energielabelperfect.nl. Je kunt dan op basis van jouw adres snel een inspectie inplannen tegen een vast, laag tarief.

Wat zijn de energieprestaties van jouw huis?

Ieder label staat voor een gemiddeld verbruik. Meer energieverbruik betekent een lager label. Er zijn zelfs A++++ woningen die meer energie opleveren dan ze verbruiken. Met de huidige energieprijzen levert isolatie en verduurzaming snel rendement op.

Daarnaast woon je direct met meer comfort. Als je vaak last hebt van schimmel of vocht in huis dan kan verduurzaming veel problemen oplossen. Je kunt eerst je huis verbouwen en daarna een nieuwe keuring energielabel aanvragen. Het is ook mogelijk om vooraf al een inspectie aan te vragen zodat je precies weet wat je het beste kunt aanpakken.

Het gevolg is dat je na de verbouwing een nieuwe keuring energielabel van je woning moet aanvragen met bijbehorende kosten. Maar dat geld verdien je snel terug omdat je precies weet waar de zwakke punten zijn.

Banner energielabelperfect.nl