Kosten energie label

Kosten energie label

Banner energielabelperfect.nl

Kosten energie label. Als je voor 2021 een label hebt aangevraagd voor jouw woning dan was je goedkoop uit. Je kon tot die tijd zelf aanpassingen doorgeven, dit is niet langer mogelijk. De kosten voor een EPA label liggen aanzienlijk hoger, daar komt nog bij dat EP-adviseurs zelf hun tarief mogen bepalen.

Wil je precies weten wat de kosten voor een energie label zijn voor jouw woning? Lees dan snel verder voor uitleg over de energie label kosten en waarom je zoveel moet betalen voor een nieuw label.

Kosten energie label

Het oude label uit 2015 was niet veel meer dan een score op een schaal van A tot G. Deze waardering kwam automatisch uit de computer rollen op basis van standaard informatie uit het Kadaster. Als op jouw dak zonnepanelen lagen en bij de buren niet, dan kreeg je toch dezelfde score.

Het was tot 2021 mogelijk om zelf wijzigingen aan te brengen. Zo bleven de kosten voor het energie label laag want er was geen inspectie op locatie nodig. Het probleem was echter dat deze methode niet bepaald betrouwbaar was en de bewoner geen nieuwe inzichten bood. Het EPA label heeft hier verandering in gebracht. Nu komt er een erkend EP-adviseur langs om de woning te inspecteren. Dit levert een meer nauwkeurige score op waar je als huiseigenaar ook echt iets aan hebt.

Kopers of huurders zullen de informatie op dit nieuwe label ook zeker meenemen in de overweging om een huis te kopen of huren. Zo kun je de energie label kosten ruimschoots terugverdienen.

Waarom zijn kosten EPA label zo hoog?

Als je op zoek gaat naar kosten voor een EPA label dan word je niet veel wijzer. Soms moet je betalen per vierkante meter, dan weer kubieke meter of er worden achteraf voorrijkosten berekend. De goedkope optie kan achteraf duur uitpakken omdat er kosten bijkomen die alleen in de kleine lettertjes terug te vinden zijn.

Het voordeel van vrije marktwerking is dat de prijzen kunnen dalen vanwege concurrentie op de markt maar gezien het tekort aan EP-adviseurs betaal je nu juist de hoofdprijs. De kosten voor een energielabel worden bepaald op basis van meerdere factoren. Bij Energielabelperfect.nl wordt een standaard tarief berekend voor huizen tot 190 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Het is helemaal niet zo vreemd als je de energie label kosten hoog vindt. Zeker niet omdat het voorheen gratis was. Waarom zijn de kosten van EPA labels zo hoog in vergelijking met vroeger?

Hier zijn enkele oorzaken voor de prijsstijging:

  • In plaats van online aanvragen is het verplicht om een inspecteur langs te laten komen op locatie.
  • Er is een flinke lijst aan onderwerpen die gecontroleerd moeten worden.
  • Op basis van de inspectie wordt een berekening gemaakt die leidt tot een definitieve score.
  • Naast een letter waardering worden er ook verbeteringen en adviezen opgenomen.

In de kosten van het energie label zit dus meer dan alleen een score van A tot G. Je ziet ook welke CV-ketel er geplaatst is en wat de situatie is in de warme zomermaanden. Een goede EP-adviseur kijkt niet alleen naar de woning maar kan praktisch advies geven over verduurzaming van de woning.

Wat is een EP-adviseur?

De letters EP staan voor Energie Prestaties. Een EP-adviseur is tevens een inspecteur, een persoon die erkend is en een opleiding heeft gevolgd volgens standaard normen. Je mag dus een standaard kwaliteit verwachten. Deze studie en kennis vertaalt zich naar de kosten energie label.

Daar komt nog bij dat er best veel tijd wordt gestoken in de inspectie van een volledige woning. Je bent vrij om een EP-adviseur te kiezen, Energielabelperfect.nl maakt het eenvoudig om een lokale adviseur te vinden die werkt op basis van een standaard tarief.

Standaard energie label kosten?

Een klein appartement zal minder tijd in beslag nemen om te onderzoeken dan een kasteel. Bij Energielabelperfect wordt een maximum oppervlak van 190 vierkante meter gerekend, de meeste woonhuizen vallen in deze categorie. Als je een huis bezit dat groter is, een kantoorpand of juist een piepklein appartementje dan kun je contact opnemen met de helpdesk voor maatwerk advies.

De kosten energie label verdienen zichzelf in de meeste gevallen weer terug. Als je blijft wonen dan krijg je waardevol advies om je huis te verduurzamen. Als je de woning gaat verkopen of verhuren dan kan een hoge waardering leiden tot een hogere koopsom of huurtarief. De energie label kosten zullen daarmee een investering zijn en niet zomaar een uitgave.

Banner energielabelperfect.nl