Kosten energielabel 2021

Kosten energielabel 2021

Banner 3 energielabelperfect.nl

Kosten energielabel 2021, waar moet ik aandenken? Sinds 2021 is het verplicht om een geldig energielabel te bezitten als huiseigenaar. Als je zelf in een huis woont of een woning verhuurt dan moet je dus in het bezit zijn van een label. Sinds 2015 bestaat de label indicatie van A tot G maar sinds vorig jaar moet je dit ook kunnen bewijzen bij verkoop of verhuur.

Hierdoor zijn de kosten voor een energielabel in 2021 flink gestegen. Dit heeft echter niet alleen te maken met de verplichting om een label te laten zien maar ook met de kwaliteit van de keuring. Wat de kosten voor energielabel van je woning in 2021 zijn en hoe deze prijs te verantwoorden valt kun je op deze pagina lezen.

Heb jij al een energielabel?

De prijs van een energielabel in 2021 ligt veel hoger dan in het jaar ervoor. Toen was het namelijk nog gratis. Dit komt omdat je toen als eigenaar zelf aanpassingen kon doorgeven aan het voorlopig label dat in 2015 verstrekt werd door de overheid. Als je bijvoorbeeld een C label had en zonnepanelen liet plaatsen dan kon je naar een A label gaan.

In 2021 is deze situatie veranderd. Omdat mensen zelf wijzigingen konden doorgeven was het label niet echt betrouwbaar meer. Dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Om de toetsing beter te maken is er een verplichting gekomen om een erkende energie adviseur in te schakelen. Daarom zijn de kosten voor een energielabel in 2021 ingevoerd.

Wat doet een EP-adviseur?

EP staat voor Energie Prestatie. Een EP-adviseur is een persoon die een inspectie uit mag voeren en energie advies zal verstrekken aan de eigenaren van huizen in Nederland. De kosten energielabel 2021 is daarmee eigenlijk niet hoger geworden, je moet nu gewoon betalen voor de service van deze adviseur.

Dat het een verplichting is die je honderden euro’s kost voelt niet prettig natuurlijk, toch is het zeker niet alleen betalen voor een papiertje. Een EP-adviseur komt langs en voert een visuele inspectie uit. Daarnaast zal deze adviseur vragen stellen over de constructie van het pand en aanwezige voorzieningen worden in kaart gebracht. Deze informatie wordt genoteerd en maakt deel uit van het label. Daarom zijn de kosten voor een energielabel van een woning in 2021 zo hoog geworden.

Waarom het label beter is geworden

Van gratis naar honderden euro’s, dat moet natuurlijk wel te verantwoorden zijn. Als je het nieuwe label wat nader bekijkt dan zie je al snel dat de kwaliteit veel beter is geworden. Naast een label aanduiding van A tot G wordt de woning per onderdeel voorzien van een kwaliteitsoordeel. Zo is het mogelijk dat de gevels goed geïsoleerd zijn maar de ramen niet.

Dan weet je direct waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Je ziet in één oogopslag welk type ketel je hebt en of er een warmtepomp aanwezig is. Naast de isolatiewaarde in de winter wordt er eveneens een aantekening gemaakt van de prestaties in de zomer. Verkoeling is immers ook van belang. In conclusie is het label dus veel omvangrijker geworden waarmee de kosten energielabel 2021 zeker te verantwoorden zijn. Maar wat betaal je eigenlijk voor een inspectie?

Kosten energielabel 2021 vaste prijs

Het zou prettig zijn als er een vast tarief zou zijn. Maar in het kader van marktwerking is hier niet voor gekozen. Net zoals je bij de verkoop van een huis mag kiezen voor een notaris mag je bij een duurzaamheid inspectie ook kiezen voor een inspecteur. Het moet echter wel een erkend EP-adviseur zijn met de juiste papieren.

Als je kosten op het energielabel van je woning wilt besparen dan zul je moeten vergelijken tussen aanbieders. Het is uiteraard wel mogelijk dat een goedkope adviseur haastwerk levert, dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Bij Energielabelperfect.nl kun je voor een vast tarief een label aanvragen. Je weet dan op voorhand wat je zult betalen zonder kleine lettertjes, voorrijkosten of andere bijkomende kosten. Er zijn veel erkende inspecteurs door het hele land actief dus grote kans dat je snel een inspectie kunt laten uitvoeren.

Tip: Een energielabel is 10 jaar geldig. Als je in de tussentijd aanpassingen laat maken waardoor de label indicatie beter wordt dan is het verstandig om een nieuwe inspectie aan te vragen. Deze kosten verdien je weer terug bij verkoop of verhuur omdat een beter label een hogere waarde vertegenwoordigt. Plan op Energielabelperfect.nl direct een inspectie in.

Banner 3 energielabelperfect.nl