Kosten energielabel

Kosten energielabel

Banner energielabelperfect.nl

Er is behoorlijk wat onduidelijkheid over kosten energielabel. Je kunt een label gratis downloaden via MijnOverheid maar dat is vaak geen definitief label dat door een erkende inspecteur is opgesteld. Kosten energielabel via een energie adviseur, hoe zit dat?

Het korte antwoord is “wat de adviseur ervoor vraagt” want er is namelijk geen standaard tarief.

Tenzij je via Energielabelperfect.nl een inspectie aanvraagt, onze inspecteurs rekenen namelijk vaste prijzen.

De kosten voor aanvraag van een energielabel en uiteraard ook de baten leggen we uit op deze pagina. Zo wordt het heel eenvoudig om een goede afweging te maken.

Wat zijn de kosten voor een energielabel?

Sinds 2015 is het energielabel verplicht voor iedere woning in Nederland. Dat is op zich geen probleem want alle huizen hebben destijds een ‘voorlopig label’ gekregen.

Dit betrof een schatting van de energieprestaties die iedere woning levert. De prijs voor een energielabel was daarmee gratis maar niet bepaald nauwkeurig. Tot 1 januari 2021 was het mogelijk om zelf aanpassingen te maken. Sinds die tijd moet je echter een erkend energie adviseur langs laten komen.

De kosten voor een energielabel van je woning worden bepaald op basis van inhoud, hoe groot je huis is dus. Maar dat is niet het enige criterium dat gebruikt wordt om de prijzen voor een energielabel te bepalen.

Wat kost een energielabel?

Een voorlopig label is via de website van MijnOverheid te downloaden, daar hoef je niet voor te betalen. Dit label is 10 jaar geldig, de eerste serie labels moeten dus uiterlijk 2025 vernieuwd worden.

Dit geldt voor de meeste huizen in Nederland die nog geen nieuw label hebben gekregen. Op dit moment is er al een landelijk tekort aan energie adviseurs, in 2024 gaat dit een groot probleem worden. Heeft dit invloed op de aanvraag energielabel kosten?

De prijzen voor een inspectie zijn niet vastgelegd, door vraag en aanbod kan het energielabel tarief dus flink omhoog schieten de komende tijd.

Vast tarief voor energielabels?

Niet iedere woning is hetzelfde. Naast de oorspronkelijke bouw kunnen er in de loop der jaren veel aanpassingen doorgevoerd zijn. Denk aan een waterpomp, triple-glas of zonnepanelen.

De kosten voor een definitief energielabel worden niet zozeer gebaseerd op de wijzigingen maar meer op basis van volume. Een klein appartement is sneller geïnspecteerd dan een enorme villa. De kosten voor aanvraag van het energielabel voor een woning kunnen het beste bepaald worden op basis van volume. Toch zijn er ook inspecteurs die in uren rekenen.

De erkende energie adviseurs die hun diensten aanbieden via Energielabelperfect.nl werken op basis van een vast tarief. De prijs voor een energielabel van een woning die maximaal 190 vierkante meter woonoppervlak heeft ligt momenteel op 349 euro. Dat is een vast, scherp tarief zonder meerkosten en op basis van een snelle levering.

Kan het goedkoper?

Nu je weet wat de prijs is bij Energielabelperfect wil je wellicht weten wat de kosten van een energielabel voor woningen elders zijn. Die kun je online opzoeken, er zijn meerdere aanbieders. Sommige zijn goedkoper, sommige duurder en soms is het vrij onduidelijk wat de kosten voor een energielabel van je huis zijn.

Hoeveel kost een energielabel? De vraag kan beter zijn: Wat levert het op? In de eerste plaats duidelijkheid. Je weet de echte score die veel nauwkeuriger is dan wat op het voorlopige label vermeld staat. Daarnaast worden er adviezen verstrekt over de manieren om energie te besparen. Het betreft namelijk een inspectie door een energie adviseur die hiervoor een cursus heeft gevolgd. Per saldo kun je de kosten energielabel van je woonhuis dus snel weer terugverdienen.

Levert iedere energie adviseur dezelfde kwaliteit?

In theorie mag je verwachten dat een erkende energie adviseur een dienstverlening levert conform de regels en kwaliteitsstandaarden die hiervoor vereist zijn. In de praktijk kan dit echter afwijken.

Zeker gezien het feit dat het een betrekkelijk nieuw vak is en dat er veel adviseurs zijn opgeleid in korte tijd. De kosten energielabel van je woning tellen zeker mee maar vergeet zeker niet op de kwaliteit te letten. Als jouw woning een A label verdient maar een C label toegekend krijgt dan komt de waarde bij verkoop lager te liggen.

Als je echter een label A krijgt toegewezen terwijl het een label C zou moeten zijn dan riskeer je een boete bij verkoop of verhuur. Dan pleeg je namelijk fraude en dat mag uiteraard niet. Bij Energielabelperfect.nl werken we exclusief met gecertificeerde energie adviseurs met een netwerk door heel Nederland. Zo kun je rekenen op een hoge kwaliteit inspectie voor een duidelijke, vaste prijs.

Banner energielabelperfect.nl