Kosten voor energielabel

Kosten voor energielabel

Banner 4 energielabelperfect.nl

Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn wat betreft de kosten voor energielabel. Dat is niet zo vreemd want de regels zijn in de afgelopen 10 jaar meerdere malen veranderd waardoor veel mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Er is sprake van kosten voor een nieuw energielabel met prijzen die enorm variëren per aanbieder. Hoe dit mogelijk is en wat bij een definitief energielabel de kosten echt zijn lees je op deze pagina.

Zijn er kosten voor energielabel?

Heel eenvoudig gesteld zijn er geen kosten voor een energielabel. Het label dat je hebt voor een woning is 10 jaar geldig. Heb je in 2015 een label gekregen voor een huis? Dan blijft die tot 2015 geldig zolang er geen ingrijpende verbouwing heeft plaatsgevonden.

Toch is dit niet het volledige verhaal, het wordt nog wat ingewikkelder. De kosten voor een nieuw energielabel kunnen namelijk wel flink oplopen, waarom dit is moeten we eerst even toelichten.

Kosten nieuw energielabel

Sinds 2021 zijn de regels voor het bepalen van de energieprestaties bij huizen veranderd. Nu wordt er gemeten via de NTA 8800 standaard. Dit is een meer nauwkeurige methode waarvoor specifieke kennis nodig is.

Daarom zijn er een groot aantal professionals in de bouwtechnische sector opgeleid tot EP-adviseur. Dit is iemand die label inspecties mag uitvoeren en de score kan registreren in het Kadaster.

Hoewel het label op zich ‘gratis’ is zijn er wel kosten voor een nieuw energielabel omdat er een specialist langs moet komen. Je betaalt dus voor de inspectie, niet voor het label. Heb je momenteel een geldig label? Laten we dat even uitzoeken.

Wat is het huidige label van de woning?

Je kunt via energielabel.nl gratis opzoeken wat het huidige label van je woning is. Vind je geen resultaat op jouw adres? Dan is het mogelijk dat er nog geen geldig label bestaat of dat het huidige label niet meer betrouwbaar is.

Er zijn in het verleden namelijk veel automatisch gegenereerde labels verstrekt waarvan nu is gebleken dat ze vaak niet kloppen. Ze zijn naar de letter van de wet 10 jaar geldig maar de resultaten zijn dusdanig onbetrouwbaar dat ze niet langer worden weergegeven.

Hoe kom je dan achter het label van je huis? De huiseigenaar kan in de Kadastrale informatie via Mijn Overheid een kopie van het energielabel downloaden. Ook dit is gratis, je ziet dan direct tot welke datum het label geldig is.

Wanneer is het belang om een geldig label te hebben?

  • Bij verkoop van een huis
  • Bij verhuur van een huis
  • Bij oplevering van een nieuwbouw woning

Eigenlijk zou iedere woning altijd een geldig label moeten bezitten maar als je er zelf in woont dan hoef je niet direct een inspectie aan te vragen. Op het moment dat je van plan bent om een huis te verkopen of verhuren moet je controleren of het huidige label nog geldig is en klopt met de werkelijke situatie.

Heb je een nieuw label nodig? Dan moet je de kosten voor energielabel zelf betalen. Via Energielabelperfect kan dit voor een scherpe prijs. Meer betalen dan dit tarief is niet nodig omdat iedere inspectie volgens dezelfde kwaliteit en waarde heeft. Vul je adres in en plan direct een afspraak in als je een nieuw energielabel wilt aanvragen. Bij nieuwbouw werkt het iets anders.

Definitief energielabel kosten

Heb je voor 2021 een nieuwbouw woning gekocht die daarna pas is opgeleverd? Op basis van de bouwtekeningen wordt een voorlopig label toegekend, na oplevering moet je voor een definitief energielabel kosten maken.

Een voorlopig label is namelijk niet geldig. Na oplevering laat je een inspecteur langskomen die een definitief label opstelt. Je kunt op het huidige label zien of het een voorlopig of definitief label betreft. Kijk op de website van Energielabelperfect wat de kosten zijn.

Waarom verschillen de prijzen voor een energielabel?

Niet ieder bedrijf dat inspecties uitvoert hanteert hetzelfde tarief. De regering heeft besloten dat de markt hierover mag beslissen. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven soms zeer hoge tarieven berekenen voor een inspectie terwijl iedere erkende inspecteur dezelfde kwaliteit levert.

Bij Energielabelperfect werken EP-adviseurs door heel Nederland samen om de kosten voor energielabels zo laag mogelijk te houden. Het label is hetzelfde, alleen de prijs is anders. Bekijk direct wat er mogelijk is op jouw adres en plan een inspectie in als je een nieuw label nodig hebt.

Banner 4 energielabelperfect.nl