Mijn energielabel

Mijn energielabel

Banner 3 energielabelperfect.nl

Wat is mijn energielabel? Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld zodra er plannen zijn om een huis te verkopen. Je zoekt door dozen en mapjes op de computer maar waar vind ik mijn energielabel?

In tegenstelling tot veel officiële documenten hoef je zelf niet het originele label te bewaren. Sterker nog, je hoeft niet eens een kopie in huis te hebben. Je hebt echter wel een officieel energielabel nodig op het moment dat je een woning wilt verkopen of verhuren. Waar je dit vindt leggen we uit op deze pagina, ook vind je hier informatie over een energielabel keuring aanvragen.

Waar vind ik mijn energielabel?

Sinds 2015 krijgen huizen in Nederland een energiescore toegekend. Iedere woning heeft een score gebaseerd op een waardering van A tot G. A is duurzaam en G juist niet. Een C-label woning is voldoende maar biedt ruimte voor verbetering.

Waar vind ik het energielabel voor mijn huis? Je hoeft niet in paniek te raken als de makelaar om het label vraagt voor een plaatsing op funda want je vindt het eenvoudig via MijnOverheid.

Mijn energielabel woning

Je kunt veel zaken omtrent je leven regelen via MijnOverheid. Ook Mijn Energielabel voor woningen kun je hier vinden. Dat werkt zo:

 • Ga naar https://mijn.overheid.nl
 • Log in met DigiD
 • Je ziet een lijst met opties, ga naar Wonen
 • Nu klik je op de Kadastrale gegevens
 • Mijn Energielabel woning tref je hier aan

Zo eenvoudig is het dus. Het is echter mogelijk dat jouw energielabel hier niet vermeld staat. Dit kan diverse oorzaken hebben:

1. Je hebt geen DigiD

Heb je nog geen DigiD? Vraag die dan eerst aan. Je kunt ondertussen wel op een andere manier bekijken wat de score is. Mijn Energielabel voor een woning kun je namelijk ook vinden in de openbare registers.

2. Je bent huurder

Als je een huis huurt dan ben je niet rechthebbende van het kadastrale object. Dit betekent dat Mijn Energielabel niet beschikbaar is binnen MijnOverheid. Geen nood want ook jij kunt terecht in de openbare registers.

3. Er is geen informatie bekend

Dit is een uitzonderlijke situatie maar er zijn redenen waarom de informatie van Mijn Energielabel niet bekend is of niet is vrijgegeven. In dat geval kun je bellen naar 088 183 2200 voor meer informatie.

Als je toegang hebt tot MijnOverheid en eigenaar bent van een koophuis of je verhuurt een eigen woning, dan zou je via Mijn Energielabel een digitale kopie moeten vinden. Er is ook een andere manier om achter jouw label te komen én die van andere huizen.

Mijn energielabel voor woningen

Als je een huis huurt dan ben je niet de eigenaar van het object. Dit betekent dat het label niet beschikbaar is om te downloaden. Je kunt wel opvragen wat het label is. Dit kan direct bij de verhuurder maar de meest eenvoudige route is via energielabel.nl. Via deze site kun je op postcode en huisnummer zoeken. Dit gaat als volgt:

 • Ga naar www.energielabel.nl
 • Kies voor mijn Energielabel Woning
 • Volg de link ‘Zoek je energielabel’
 • Kies het type woning (koop/huur)
 • Voer de postcode in
 • Voer het huisnummer in met optioneel een toevoeging

Nu zou de knop ‘check’ groen moeten worden. Als dit niet het geval is dan is er geen energielabel bekend, het label is te oud of je hebt het formulier niet juist ingevuld. Pas hoofdletters en/of spaties aan en probeer het nog een keer.

Als de check wel werkt dan zie je Mijn Energielabel met bijbehorende informatie. Dit label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar, de einddatum staat vermeld. Je ziet welke letter is toegekend op een schaal van A tot G en de energie index. Je kunt zo voor ieder adres in Nederland de informatie opvragen.

Mijn energielabel voor woningen

De vraag “waar vind ik het energielabel voor mijn huis” is daarmee beantwoord maar er is nog wel een aandachtspunt om rekening mee te houden. Hoewel het certificaat 10 jaar geldig is na afgifte is het mogelijk dat er ergens in die periode aanpassingen doorgevoerd worden.

In de meeste gevallen betreft het verduurzaming van de woning. Een hogere waardering levert een hogere koop- of verhuur som op. Het is als huiseigenaar dus in je voordeel om een up-to-date energielabel in bezit te hebben. Je kunt via Energieperfect.nl direct een inspectie aanvragen van een erkend EP-adviseur bij jou in de buurt.

Niet alleen ben je verplicht om kopers of huurders een accuraat label te laten zien, er wordt tevens gekeken naar verbeterpunten om de duurzaamheid van jouw woning te verbeteren. En daar profiteer je ook als bewoner van.

Geen schema gevonden.
Banner 3 energielabelperfect.nl