Mijn Overheid energielabel

Mijn Overheid energielabel

Banner 3 energielabelperfect.nl

Wil je weten wat het energielabel van jouw huis is? Dat kun je eenvoudig online via Mijn Overheid energielabel opvragen. Als je een kopie nodig hebt dan kun je via Mijn Overheid het energielabel als PDF bestand downloaden.

Dit is gratis maar je moet hiervoor wel eerst inloggen. Daarnaast kan niet iedereen het label opvragen. Hoe het precies zit met het MijnOverheid energielabel en welke opties er zijn leggen we uit op deze pagina.

Energielabel inzien bij Mijn Overheid energielabel

Moet je voor het energielabel naar Mijn Overheid gaan? Nee, dit hoeft niet want via energielabel.nl kun je namelijk de score opvragen voor alle huizen in Nederland. Dit label behoort namelijk tot de openbare gegevens. Je kunt opzoeken wat het label is, ook als het niet jouw woning betreft.

De informatie is beperkt en voor huizen met een verouderd label wordt er geen score weergegeven. Als je wel een resultaat te zien krijgt dan kun je nog steeds geen volledig label downloaden via deze site, je kunt alleen via MijnOverheid je energielabel downloaden. Dan betreft het alleen het label van je eigen woning.

Sinds 15 maart 2021 is het mogelijk om het energielabel van je woning in te zien via MijnOverheid. Dit geldt voor woningen, niet voor winkels, woonwagens, kantoorgebouwen of woonboten. Bij verhuur, verkoop en oplevering van woningen is het verplicht om een geldig energielabel te overleggen.

Wie beheert het energielabel?

Je kunt op ieder moment een aanvraag indienen voor een keuring. Er komt dan een EP-adviseur langs die een officiële controle uitvoert. Als het rapport klaar is dan zal de adviseur het label laten inschrijven bij het Kadaster. Oude informatie wordt dan vervangen.

Het nieuwe label is 10 jaar geldig en wordt automatisch doorgevoerd op energielabel.nl en op Mijn Overheid. Om vervolgens een kopie te downloaden van het energielabel moet je echter niet op de website van het Kadaster zijn maar bij mijn.overheid.nl. Na inloggen vind je het label bij de kadastrale informatie.

Inloggen op Mijn Overheid

Als je een kopie wilt opvragen van het energielabel dan ga je niet naar het Kadaster maar naar je persoonlijke pagina van de overheid. Je kunt dan via Mijn Overheid het energielabel downloaden dat gekoppeld is aan jouw huis. Log in op de website van Mijnoverheid en klik bij Wonen op de Kadastrale gegevens.

Heb ik voor mijn energielabel DigiD nodig? Het is niet verplicht om gebruik te maken van DigiD maar met ingang van 5 januari 2023 is het niet langer mogelijk om met gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen. Deze aanpassing werd op 7 juli 2022 bekend gemaakt.

Tot 2023 is het nog mogelijk om in te loggen op Mijn Overheid door gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het nadeel van deze methode is dat het minder goed beveiligd is.

Iedereen die de naam en het wachtwoord heeft kan gegevens van een persoon inzien en aanpassen. Daarom is er gekozen voor tweestapsverificatie. Dit betekent dat er een mobiele telefoon nodig is om in te loggen. Je kunt overigens niet alleen het energielabel met DigiD inzien maar ook met een SMS-controle.

Ik zie geen label, hoe kan dit?

Als je via Mijn Overheid het energielabel niet kunt zien dan staat er blijkbaar geen woning op je naam geregistreerd. Bijvoorbeeld als een andere bewoner de woning op zijn of haar naam heeft staan of als je een huis huurt.

Het label wordt namelijk direct gekoppeld aan de huiseigenaar. Bij verhuur zal de eigenaar van het pand het label kunnen verstrekken. Dit gebeurt normaal gesproken bij intrekken in een huurwoning maar als je langer in je huis woont dan is dit wellicht niet gebeurd.

Nieuw energielabel aanvragen

Je kunt via Mijn Overheid geen nieuw energielabel aanvragen. Je vindt hier alleen de informatie zoals deze destijds bij het Kadaster is geregistreerd.

Als je een nieuw label wilt aanvragen dan kun je terecht bij Energielabelperfect.nl. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een huisbezoek voor een uitgebreide controle. Het resultaat wordt ingeschreven bij het Kadaster en je ontvangt zelf een digitaal exemplaar.

Je kunt dit label zelf gebruiken, er staat namelijk ook informatie op over verbeterpunten. Bij verkoop ben je verplicht om een geldig label te verstrekken. Als je nog een voorlopig label hebt dan kan dit verouderd zijn. Er staat dan minder informatie op met mogelijk een lagere score. Dit is bij verkoop niet voordelig, een nieuw label levert een hogere koopsom op.

Banner 3 energielabelperfect.nl