Het milieu label huis bepaalt de waarde. Niet alleen de energiewaarde maar ook de verkoopwaarde. Zo kun je voor een label A woning meer geld vragen dan voor een label B woning.
Het is een kwaliteitskeurmerk geworden naast duurzaamheid. Want iedereen wil er in de winter warmpjes bij zitten zonder te stoken voor de hele buurt. Hoe je achter het milieu label huis komt en wat er te verbeteren valt ontdek je op deze pagina.
Wat is het huislabel energie?
Het huislabel energie wordt ook wel milieu label huis of energielabel genoemd.
Dit zijn de opties volgens de NTA 8800 standaard die sinds 2021 van toepassing is, van hoogste duurzaamheidsklasse tot laagste:
A++++
A+++
A++
A+
A
B
C
D
E
F
G
Als het milieu label van je woning op B of hoger ligt dan zit je in het groene deel van het spectrum. Niets om je zorgen over te maken dus, al kan er wel ruimte zijn voor verbetering.
Als je een C of D label woning hebt dan kan het zeker interessant zijn om je huis te verduurzamen. Deze investering verdient zichzelf binnen afzienbare tijd weer terug. Als het milieu label van je huis op E, F of G ligt dan zijn er harde noten om te kraken.
Je zult namelijk flink moeten betalen aan energiekosten of je moet flink investeren om tot een groen label te komen. De regering heeft sociale woningcorporaties gedwongen om voor 2030 alle huurhuizen tot minimaal label D te verduurzamen.
Vanaf dat jaar mogen ze E, F en G niet langer verhuren. Deze regel geldt voor particuliere huiseigenaren, toch is het verstandig om na te denken over verduurzaming.
Waar vind je het milieu label huis?
Het milieu label van je huis opzoeken is niet ingewikkeld. Je kunt via energielabel.nl het huidige label opzoeken van (bijna) ieder adres in Nederland. Dat is openbare informatie.
Je zult hier echter niet voor ieder adres een huislabel energie aantreffen want het is mogelijk dat er een oud label in het systeem staat dat niet langer als betrouwbaar wordt aangemerkt.
Ieder milieu label van een huis is 10 jaar geldig maar de wijze van toetsen is in die periode al enkele malen aangepast. Er zijn dus huizen die een geldig energielabel bezitten dat niet langer betrouwbaar is. Dat zal zeker voor nieuwe huurders of kopers een probleem zijn.
De huiseigenaar kan altijd via de website van Mijn Overheid een kopie van het label opvragen. Hier vind je het meest recente label ongeacht de betrouwbaarheid. Zolang de periode van 10 jaar niet is overschreden is het milieu label van de woning geldig. Het is wel verplicht dat het energielabel overeenkomt met de werkelijke situatie.
Een label A woning mag dus niet energieprestaties van een label G woning leveren of andersom. De huurder of koper moet een realistisch beeld krijgen van de werkelijke energieprestaties.
Huislabel energie aanvragen
De geldigheid van het milieu label voor een huis is dus 10 jaar, of tot het moment dat de score niet langer overeenkomt met de werkelijke situatie. Als er bijvoorbeeld een renovatie heeft plaatsgevonden of na een grote verbouwing.
Tot 2021 kon de eigenaar aanpassingen zelf doorgeven, sinds 2021 moet er een nieuwe inspectie uitgevoerd worden. Dit moet de eigenaar betalen. Als je bij verhuur of verkoop geen accuraat huislabel energie kunt overleggen dan ben je in overtreding en kun je een fikse boete opgelegd krijgen.
Zover hoeft het gelukkig niet te komen want via Energielabelperfect.nl kun je snel en betaalbaar een nieuw milieu label voor je woning aanvragen.
Wat kun je verbeteren aan de woning?
Isolatie speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de woning. Zo blijft de woning langer warm in de winter en koel in de zomer. Daar zijn verschillende manieren voor zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas.
Met vloerverwarming of een HR-ketel kun je energie besparen. Dit zijn investeringen die zichzelf op termijn weer terugverdienen. Met een warmtepomp of zonnepanelen kun je zelfs energie gaan opwekken. Dan wordt je huis een soort energiefabriek.
Een nul-op-de-meter woning of beter levert je een milieu label voor je huis van A++++ op. Dan zit je er niet alleen zelf warmpjes bij, als je besluit om de woning te verhuren of verkopen dan kun je ook veel meer vragen voor je huis.
Een EP-adviseur zal niet alleen een nieuw label toekennen maar ook advies geven over welke aanpassingen het meeste rendement opleveren.