Heb jij al een nieuw energielabel huis? Weet je eigenlijk of je oude label nog geldig is? Sinds 2021 is er een nieuw energielabel voor woningen geïntroduceerd en enkele jaren later zijn veel huiseigenaren hier nog steeds niet van op de hoogte.
Dit kan wel belangrijk zijn, zeker als je binnen afzienbare tijd je huis wilt verkopen of verhuren. Je zit namelijk niet alleen met tocht en schimmel in een label G woning, de waarde ligt ook veel lager dan een ‘groen’ huis met label B of A.
Lees snel verder om te ontdekken hoe het nieuwe systeem werkt en hoe je geld kunt besparen en/of verdienen met een nieuw energielabel huis.
Wat is het nieuw energielabel woningen?
Sinds 2012 krijgen nieuwbouw woningen een energielabel, in 2015 werden bestaande huizen toegevoegd aan deze verplichting. Een definitief label is 10 jaar geldig na afgifte. Dit betekent dat een aantal labels al verlopen zijn of binnenkort zullen verlopen.
Wat betekent dit voor jouw situatie? Je bent verplicht om een geldig label te bezitten, dit is echter pas van belang op het moment dat je een woning gaat verkopen of verhuren.
Bij de introductie van het nieuw energielabel voor woningen is het oude label niet komen te vervallen. De informatie op het label kan wel verouderd zijn.
Oud of nieuw label?
Voor 2021 was er een andere norm om de energieprestaties van een gebouw te meten. De nieuwe NTA 8800 standaard is meer uitgebreid en tegelijkertijd meer gestandaardiseerd waarmee de meting betrouwbaarder is geworden.
Daar komt bij dat inspecties voorheen vaak op afstand werden uitgevoerd, tegenwoordig komt er een inspecteur langs om de situatie op te nemen. Een nieuw energielabel voor een huis kan een andere score opleveren dan via de oude methode.
Zo zijn er huizen die van label C naar label B gaan, alleen omdat de methodiek is aangepast. Dit maakt natuurlijk niets uit voor je maandelijkse energierekening, het betekent wel dat je huis meer waard wordt.
Label en woningwaarde
Als je een huis te koop zet dan ben je verplicht om een accuraat label toe te voegen aan de advertentie. Je mag een label D woning niet verkopen als label A maar andersom is ook niet de bedoeling.
Voor een potentiële koper kan het label de doorslag geven. Kopers zijn bereid duizenden euro’s meer te betalen voor een hogere energieprestatie score.
Als je dan bedenkt dat de NTA 8800 voordeliger kan uitpakken dan heb je dus snel geld verdiend. Een potentieel nadeel van een hogere energiescore is de WOZ-waarde.
Die kan stijgen wat weer invloed heeft op gemeentelijke en provinciale belastingen. De WOZ-waarde ligt overigens altijd achter op de werkelijke situatie, in de praktijk profiteren huiseigenaren van een betere label score.
Nieuw energielabel huis aanvragen voor verbouwing
Je kunt via Energielabelperfect.nl een nieuw energielabel voor woningen aanvragen. Dit gaat heel snel, binnen enkele dagen kun je al een inspectie laten uitvoeren. Normaal gesproken doe je dit na de verduurzaming als de woning in definitieve staat is gebracht.
Toch zijn er veel huiseigenaren die voor en na de verbouwing een nieuw energielabel van hun huis aanvragen. Waarom doen ze dit?
Heel simpel, een EP-adviseur geeft naast een score ook advies voor verduurzaming. Als je dus van plan bent om je huis meer energie efficiënt te maken dan heb je baat bij goede informatie.
Zo is het handig om te weten of er meer energie verloren gaat via het dak of via de gevel. Je weet welke zaken je het beste kunt aanpakken voor het hoogste rendement. Na de verbouwing kun je normaals een nieuw energielabel huis aanvragen. Je betaalt dan tweemaal maar je kunt er nog veel meer mee besparen.
Wie voert de inspectie uit?
Sinds 2021 moet er een erkend EP-adviseur langskomen. Dit zijn professionals met een bouwtechnische achtergrond die een certificering hebben doorlopen om huizen te mogen keuren. Het zijn geen ambtenaren, het is een proces dat is vrijgegeven aan de markt.
Dit zou volgens de regering tot marktwerking moeten leiden met lagere tarieven maar door een tekort aan adviseurs in het tegenovergestelde van toepassing. Met name in regio’s met veel vraag en weinig aanbod kunnen de prijzen flink oplopen.
Energielabelperfect.nl is een website die door heel Nederland voor een vaste prijzen energie inspecties uitvoert. Deze site werkt met een netwerk aan erkende, zelfstandige EP-adviseurs die op basis van regio inzetbaar zijn. Je betaalt minder en je kunt sneller een nieuw energielabel voor je huis aanvragen.