Nieuwbouw energielabel

Nieuwbouw energielabel

Banner 4 energielabelperfect.nl

Voor een huis bepalen wat de energieprestaties zijn is niet zo ingewikkeld. Er is wat expertise voor nodig maar verder is het gewoon een kwestie van meten en een berekening maken.

Dat ligt wat anders bij een nieuwbouw energielabel. Hoewel ook hier de verplichting bestaat voor een geldig label is het niet mogelijk om voor de bouw een definitieve berekening te maken.

Hoe het nieuwbouwwoning energielabel werkt leggen we in het kort uit op deze pagina. Zoek je naar een erkend EP-adviseur om een keuring uit te voeren? Dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl.

Wat is het nieuwbouw energielabel?

Alle panden in Nederland zijn voorzien van een energielabel. Althans, dat is verplicht. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals religieuze gebouwen en monumentale panden maar een reguliere nieuwbouwwoning moet een energielabel bezitten.

De aanvraag begint al bij het indienen van de bouwtekeningen. Op basis van de plannen wordt een voorlopig label bepaald, na oplevering wordt een definitief label verstrekt. Als je bij nieuwbouw geen energielabel na oplevering laat maken dan ben je in overtreding. Het voorlopig label is namelijk niet rechtsgeldig.

Waar vind je het energielabel?

Je kunt op de website van energielabel.nl opzoeken welk label aan een adres is gekoppeld. Staat hier geen informatie over je eigen woning? Dan is er mogelijk geen definitief label uitgegeven. Kijk dan in Mijn Overheid bij de gegevens over je vastgoedbezit. Daar zou je het label moeten vinden als PDF document.

Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat er geen geldig nieuwbouwwoning energielabel bestaat, dan moet je deze aanvragen.

Als je informatie wilt opzoeken over een woning die niet van jou is dan kun je dit vinden op de hierboven genoemde website van Milieu Centraal. Als je naar advertenties van woningen kijkt dan is de verkoper / eigenaar verplicht om dit label in de advertentie op te nemen. Dit geldt overigens ook voor huurwoningen.

Nieuwbouw voor en na 2021

In 2021 is de toetsing van energielabels op de schop gegaan. De oude standaard is vervangen door de nieuwe NTA 8800 methode. Het is mogelijk dat het voorlopige nieuwbouw energielabel is toegekend voor deze datum met oplevering erna.

In dat geval is het geen kwestie van het document omzetten naar een definitieve versie, de opgeleverde woning moet volgens de nieuwe methodiek geïnspecteerd worden.

Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn aangezien het nieuwbouw energielabel volgens de NTA 8800 methode meer nauwkeurig is en vaak ook gunstiger uitpakt.

A++++

De nieuwe standaard heeft invloed gehad op de waardering. Omdat nieuwbouwwoningen eigenlijk altijd op A uitkwamen was er weinig onderscheid meer te maken tussen goed en beter.

Daarom zijn er tegenwoordig 4 gradaties in het A-label te onderscheiden. Een A++++ woning is een huis dat energieneutraal is of zelfs een positief rendement heeft.

Dit kan het geval zijn bij een woning die meer stroom oplevert door zonnepanelen dan er energie wordt verbruikt. Het type ketel is ook een factor, smart home toepassingen zoals op afstand bedienbare radiatorknoppen worden nog niet meegenomen in de officiële waardering. Uiteraard kunnen dergelijke faciliteiten wel een positief effect hebben op de energierekening.

Bij het bepalen van het nieuwbouw energielabel wordt gekeken naar een schatting van het verbruik uitgedrukt in kWh/m2.

Dit zijn de waarden voor ieder A-label:

  • Voor een A label maximaal 160 kWh/m2
  • Voor een A+ label maximaal 105 kWh/m2
  • Voor een A++ label maximaal 75 kWh/m2
  • Voor een A+++ label maximaal 50 kWh/m2
  • Voor een A++++ label 0 op de meter of beter

Dit houdt in dat een standaard A-label voor een nieuwbouwwoning eigenlijk helemaal niet zo gunstig is. De woning is aanzienlijk beter dan oudere huizen die in categorie B tot G vallen maar er zijn maar liefst 4 categorieën hoger dan A. Als je een huis koopt dan zijn die plussen zeker van belang.

Moet je een nieuwbouw energielabel aanvragen?

Is er bij aanvang van de bouw een voorlopig label toegekend? Ook dan moet je na oplevering een nieuwbouwwoning energielabel aanvragen. Dit geldt zowel voor voorlopige labels die voor of na 2021 zijn verstrekt. Je bent als eigenaar vrij in de keuze voor een EP-adviseur. Via Energielabelperfect.nl vind je snel een erkende adviseur / inspecteur bij jou in de buurt.

Als je een geldig label bezit dan is deze geldig voor een periode van 10 jaar. Aangezien nieuwbouwwoningen sinds 2012 een label toegekend kregen is het dus mogelijk dat je bij verkoop of verhuur een nieuwe inspectie moet aanvragen.

Omdat de waardering vaak gunstiger uitpakt is een nieuwe inspectie in veel gevallen interessant omdat het de woningwaarde verhoogt.

Banner 4 energielabelperfect.nl