Nieuwe energielabel

Nieuwe energielabel

Banner 3 energielabelperfect.nl

Het nieuwe energielabel dat sinds 2021 bestaat is nog niet bij iedereen bekend. Veel mensen met een koopwoning zullen niet eens weten dat het energielabel gewijzigd is. Toch is het van belang om te weten dat A: er een nieuw label bestaat en dat B: de wijze van toetsing is veranderd ten opzichte van de oude versie.

Dit geldt zowel voor huishoudelijke apparatuur als voor de waardering van vastgoed. Wat het nieuwe energielabel inhoudt en wat de verschillen zijn leggen we uit op deze pagina. Je kunt via Energielabelperfect.nl ook direct een lokale EP inspecteur vinden om een inspectie uit te voeren.

Waarom is het nieuwe energielabel gekomen?

Er zijn labels voor diverse soorten apparaten in huis, er is ook een label voor huizen waarin deze apparaten staan. In beide gevallen is het nieuwe energielabel bedoeld om de score beter af te stemmen op de werkelijke situatie met meer informatie voor kopers of huurders.

Op deze pagina zullen we met name het nieuwe energielabel voor huizen behandelen. Waarom is het energielabel gewijzigd?

Het oorspronkelijke label uit 2015 was meer indicatief, het waren algemene labels op basis van standaard informatie. Later konden huiseigenaren zelf aangeven wat er anders was en zo een nieuw energielabel aanvragen.

Sinds 1 januari 2021 is dit niet langer mogelijk, nu moet er verplicht een EP inspecteur langskomen om de woning op te nemen. Dit kost dus meer tijd en geld maar het levert wel meer op.

Hoe is het energielabel gewijzigd?

Voor zowel huizen als voor apparaten is er een score die loopt van A tot G. Dit was voor woningen al langer, bij apparatuur waren er drie A categorieën met meerdere plussen als de prestaties beter waren. Nu wordt deze onderverdeling niet langer toegepast waardoor een A label nu een C label of zelfs lager kan zijn. Dit komt ook omdat de criteria voor toetsing zijn veranderd.

Bij het nieuwe energielabel voor huizen is het vooral de methode die veranderd is. In de eerste plaats moet er nu een erkend inspecteur langskomen die een speciale training heeft gevolgd om een oordeel te vellen over jouw woning. Dit betekent dat de keuring veel nauwkeuriger zal uitpakken.

Zo wordt er beoordeeld of er dubbel glas aanwezig is, welk type CV-ketel of de aanwezigheid van zonnepanelen. De woning is verdeeld in zaken als de gevel, de zolder en kelder om zo meer specifiek aan te geven waar de woning goed scoort en waar er energie verloren gaat.

De strengere methode om tot het nieuwe energielabel te komen heeft ook zeker voordelen. Zo weet je precies waar je woning ruimte biedt voor verbetering. Zo kan een HR-ketel niet alleen zorgen voor een B in plaats van een C label, je kunt op jaarbasis ook tientallen tot zelfs honderden euro besparen op de energierekening. De toetsing is dus niet alleen strenger geworden, inhoudelijk geeft het ook een beter beeld van de situatie.

Geldigheid nieuwe energielabel

Het energielabel is gewijzigd voor zowel huishoudelijke apparatuur als voor huizen. Bij een apparaat wordt er een label toegekend, bij aankoop weet je wat het verbruik is. Bij een huis is dit een ander verhaal. In de loop der jaren kun je verbouwingen doorvoeren, het is ook mogelijk dat de wijze van waardering aangepast wordt. Het nieuwe energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar na afgifte.

Dit geldt zowel voor de oude versie als voor het nieuwe energielabel. Als je dus voor 2021 een label hebt aangevraagd dan kun je nog even vooruit, toch kunnen er redenen zijn om direct via Energielabelperfect.nl een nieuwe inspectie aan te vragen.

Als je reeds in het bezit bent van een voorlopig label of een oud definitief label dan weet je niet of de score juist is. Er is namelijk nooit een onafhankelijke inspectie uitgevoerd. Een inspecteur kijkt niet alleen naar de werkelijke situatie maar geeft ook adviezen om de prestaties te verbeteren. Wellicht heb je zelf al zonnepanelen gelegd, dit heeft invloed op het label.

Als je een A label woning wilt verkopen maar je hebt nog het oude label D dan zul je een lager bod krijgen op de woning. Het is dus voordelig om een nieuwe inspectie aan te vragen. Daarnaast krijg je praktische adviezen waar je ook voordeel van hebt als je niet de woning gaat verkopen. Via Energielabelperfect.nl vraag je snel een inspectie voor het nieuwe energielabel aan.

Banner 3 energielabelperfect.nl