Heb je nog een oud energielabel? Dit label is niet onbeperkt geldig dus controleer of je een inspectie moet aanvragen. Zijn er eigenlijk verschillen tussen oude en nieuwe oud energielabels? Jazeker, hoe dat zit leggen we uit op deze pagina.
Je kunt ook direct een afspraak inplannen met een inspecteur voor een vaste prijs per woning. Maar lees eerst wat de mogelijkheden en verschillen zijn. Misschien is jouw oude energielabel namelijk nog gewoon geldig.
Hoelang is een oud energielabel geldig?
Het meest eenvoudige antwoord is 10 jaar. Na een periode van 10 jaar kun je een oud energielabel niet langer gebruiken bij verkoop of verhuur van een woning. Het maakt verder niet uit of er iets veranderd is aan je huis, het is met name de wijze van een label toekennen die veranderd is.
Verschil tussen oude en nieuwe energielabels
Het voornaamste verschil tussen oude en nieuwe energielabels is de manier waarop de score wordt bepaald. Bij nieuwbouw is het vrij eenvoudig om de energiewaarde te bepalen, bij bestaande bouw is dit een stuk ingewikkelder. Toch is er voor iedere woning in Nederland in 2015 een label bepaald zonder een controle aan huis uit te voeren.
Dit oude energielabel is dus niet echt betrouwbaar en is samengesteld op algemene informatie over het woningbezit in Nederland. Sinds 2021 is het verplicht om bij aanvraag van een nieuw label een inspectie uit te laten voeren.
Dit onderzoek wordt gedaan door een erkende EP-adviseur die echt de woning inspecteert. Naast een nauwkeurige inspectie krijgt de eigenaar praktische adviezen om de energieprestaties verder te verbeteren. Deze ingrepen zijn niet verplicht maar helpen de bewoner wel om de energierekening te verlagen.
Oud energielabel nog geldig?
Een voorlopig energielabel dat in 2015 is afgegeven mag je 10 jaar gebruiken, tot 2025 dus. Toch zijn er redenen om al eerder een nieuw label aan te vragen. Zo is gebleken dat de oorspronkelijke schatting in ruim de helft van de gevallen lager bleek te zijn dan na een echte inspectie.
Zo is het mogelijk dat jouw woning een label C toegewezen heeft gekregen terwijl het eigenlijk een label B woning moet zijn. Na een inspectie vervalt het oude energielabel en wordt het nieuwe label bij de Kadastrale informatie geregistreerd.
In de advertentie bij verkoop of verhuur kun je dan de nieuwe score laten zien met als gevolg een hogere koop- of huursom. Een nieuw label kan zichzelf dus terugverdienen.
Wat is een VEL?
VEL staat voor een Vereenvoudigd Energielabel. Dit was het standaard label tot 2020 voor koopwoningen. Het voorlopige label kon worden aangevuld met extra informatie die de huiseigenaar zelf doorgaf. Na een ‘controle’ werd het label aangepast op de aanvullende informatie.
Deze manier van werken kon op veel kritiek rekenen omdat er nauwelijks controle was op de aangeleverde informatie. Hoewel een VEL met aanvullingen uit 2019 tot 2029 geldig is, kun je als koper of huurder vragen stellen bij de betrouwbaarheid.
Als het een label betreft dat na 2021 is afgegeven dan weet de koper of huurder dat de informatie klopt en onafhankelijk is verkregen. Dit maakt de onderhandelingen een stuk eenvoudiger en duidelijker.
Wat kan ik met een oud energielabel?
Als je in het verleden een label B hebt gekregen en sindsdien zonnepanelen hebt geïnstalleerd dat heb je waarschijnlijk recht op een label A. Maar dit krijg je pas na een inspectie. Is het verschil tussen oude en nieuwe energielabels echt zo groot? De score kan afwijken, in de meeste gevallen zal dit verschil niet enorm zijn. De informatie per onderdeel van de woning is wel veel uitgebreider geworden.
Zo kun je precies zien waar de zwakke punten op het gebied van energie efficiëntie liggen. De gevelisolatie bijvoorbeeld of een warmtepomp. Je ziet naast isolatie in de winter ook of de woning in de zomer veel opwarmt.
Nu al een energielabel aanvragen?
Een oud energielabel is 10 jaar geldig na afgifte. Daarna moet je een inspectie aanvragen. Doe dit ruim voordat je de woning te koop zet want je moet dit al aangeven in de advertentie. Daarnaast kan de wachttijd oplopen afhankelijk van de regio waar je woont.
Via Energielabelperfect.nl kun je snel een afspraak plannen met een erkende EP-adviseur. Het resultaat heeft weer een geldigheid van 10 jaar én zolang je in dit huis blijft wonen weet je op welke wijze je energiebesparende maatregelen kunt nemen. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten!