Met een thuisaccu kun je overtollige energie van zonnepanelen opslaan. Het doel van een thuisaccu is om de opgewekte energie op te slaan voor gebruik op een later tijdstip, zoals in de avond of op bewolkte dagen. Is een thuisbatterij met zonnepanelen een interessante investering?
Naast financiële redenen zijn er ook andere voordelen bij een thuisaccu voor zonnepanelen. Maar juich niet te vroeg, want de combinatie zonnepanelen en accu levert ook enkele mogelijke nadelen op die je zeker niet over het hoofd moet zien. Alles wat je moet weten over een thuisaccu en zonnepanelen kun je op deze pagina lezen.
Wat is een thuisaccu?
Misschien heb je een powerbank voor je mobiele telefoon. Die levert energie als de accu van je smartphone leeg is. Een thuisbatterij voor zonnepanelen slaat energie op die vanuit de zonnecellen en omvormer wordt opgewekt voor later gebruik.
Als het een dag bewolkt is of als je even wat meer energie nodig hebt dan je kunt opwekken dan zal de thuisaccu de nodige stroom verschaffen. Het is een soort noodoplossing waarmee je afhankelijk van het merk en type pakweg een dag zonder zonneschijn vooruit kunt.
Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?
Een thuisbatterij voor zonnepanelen kan helpen om de opgewekte zonne-energie optimaal te gebruiken. Daarnaast kun je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet reduceren. Wanneer zonnepanelen meer energie produceren dan het huis op dat moment verbruikt, wordt het overschot opgeslagen in de accu.
Op momenten waarop zonnepanelen niet genoeg energie produceren om aan de vraag te voldoen, zal automatisch de opgeslagen energie in de accu worden gebruikt om het huis van stroom te voorzien. Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisbatterij voor zonnepanelen?
Voordelen thuisaccu
Een thuisaccu biedt meerdere voordelen. Hier zijn de 5 voornaamste voordelen van een thuisaccu voor zonnepanelen:
1. Individuele energieopslag
Met een thuisbatterij voor zonnepanelen kun je overtollige energie die overdag wordt opgewekt opslaan voor later gebruik. Zo kun je gebruik maken van zonne-energie wanneer je het nodig hebt. Denk aan ’s avonds of tijdens een bewolkte dag. Je bent zo minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
2. Maximale zelfvoorziening
Door zonne-energie op te slaan kun je zelf in je eigen energiebehoefte voorzien. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van het elektriciteitsnet te halen. Naast lagere energiekosten ben je minder afhankelijk van het openbare stroomnet.
3. Flexibiliteit en energiebeheer
Met een thuisaccu voor zonnepanelen heb je meer flexibiliteit bij het beheer van de stroom. Zo kun je ervoor kiezen om de opgeslagen energie te gebruiken op momenten dat de energietarieven hoger zijn, om te besparen op de elektriciteitskosten. Je kunt het persoonlijk energieverbruik beter afstemmen op de momenten waarop je daadwerkelijk zonne-energie produceert, zo haal je het maximale rendement uit de zonnepanelen.
4. Noodstroomvoorziening
Een thuisaccu fungeert als een backup-voedingssysteem tijdens stroomuitval. Als er een stroomstoring optreedt, kun je de opgeslagen energie in de accu gebruiken om essentiële apparaten van stroom te voorzien. Daardoor behoud je comfort en veiligheid, zelfs in het geval van een noodsituatie.
5. Milieuvriendelijkheid
Het gebruik van een thuisaccu met zonnepanelen draagt bij aan een duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening. Door de opgeslagen zonne-energie te gebruiken, vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en draag je bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Dit bevordert een meer verantwoorde energieproductie.
De specifieke voordelen van een thuisaccu zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de capaciteit van de accu, het energieverbruikpatroon en de prijs van stroom in de regio waar je woont. Raadpleeg daarom een professionele installateur om de voordelen en mogelijkheden van een thuisbatterij met zonnepanelen te bespreken.
Nadelen thuisaccu
Naast de interessante voordelen zijn er helaas ook enkele mogelijke nadelen verbonden aan een thuisaccu voor zonnepanelen. Hier zijn 5 aandachtspunten om rekening mee te houden:
1. Kosten
Een thuisaccu is niet goedkoop in aanschaf. Naast de kosten van de accu zelf zijn er ook installatiekosten van toepassing en er zijn wellicht aanpassingen nodig aan het elektrische systeem in huis. Hoewel de prijzen in de loop der jaren zijn gedaald, kan een thuisaccu voor zonnepanelen nog steeds duur zijn.
2. Beperkte opslagcapaciteit
Een thuisbatterij voor zonnepanelen heeft een beperkte opslagcapaciteit. Dit betekent dat ze een bepaalde hoeveelheid energie kunnen opslaan. Als je veel energie verbruikt of als je zonnepanelen een hoog energieoverschot produceren, kan de accu mogelijk niet voldoende capaciteit hebben om de energiebehoeften te dekken. Het is belangrijk om de capaciteit van de accu zorgvuldig af te stemmen op de behoefte en potentiële opwekking van de panelen.
3. Onderhoud en levensduur
De combinatie van thuisaccu en zonnepanelen vereist onderhoud en de levensduur is beperkt. Batterijen slijten na verloop van tijd en zullen na enkele jaren minder optimaal presteren. Het is mogelijk dat je de accu na een bepaalde tijd moet vervangen, wat weer extra kosten met zich meebrengt.
4. Ruimte en installatie
Een gemiddelde thuisaccu neemt flink wat fysieke ruimte in beslag en vereist een geschikte locatie voor installatie. Afhankelijk van het formaat accu en de beschikbare ruimte, kan dit invloed hebben op de installatiemogelijkheden. Daarnaast kan de installatie van een thuisaccu complexer zijn dan alleen het installeren van zonnepanelen, hiervoor moet je een professional inschakelen.
5. Technologische ontwikkelingen
De technologie van batterijen evolueert snel, er komen regelmatig nieuwe en verbeterde modellen op de markt. Het kan zijn dat als je op dit moment een thuisaccu installeert, er in de toekomst efficiëntere of goedkopere opties beschikbaar komen. Dat is echter met alle technologie het geval, het wordt eigenlijk altijd beter.
Wat kost een thuisaccu?
Als je overweegt om een thuisaccu voor zonnepanelen aan te schaffen dan moet je rekenen op een investering van duizenden euro’s. Het is belangrijk op te merken dat de kosten van thuisaccu’s sterk variëren. Zo speelt de capaciteit van de accu een rol, het merk en de bijkomende installatiekosten.
Hoewel thuisaccu’s steeds populairder worden en de prijzen in de loop der jaren behoorlijk zijn gedaald, zullen ze nog steeds behoorlijk duur zijn in aanschaf. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om te beoordelen of een thuisaccu geschikt is voor jouw specifieke situatie en om een duidelijke kosten / batenanalyse te maken.
Is een thuisbatterij de kosten waard?
Zolang er een salderingsregeling bestaat is een batterij voor de zonnepanelen waarschijnlijk niet kostenefficiënt. Het biedt wel zekerheid en zelfstandigheid omdat je geen beroep hoeft te doen op externe leveranciers. Laat je voor aanschaf goed voorlichten en zorg ervoor dat de installatie vakkundig wordt uitgevoerd.