Vaststellen energielabel woning

Vaststellen energielabel woning

Banner energielabelperfect.nl

Ieder huis is uniek. Zelfs in een rij woningen die er precies hetzelfde uitzien zullen er subtiele verschillen zijn. Omdat energiebesparing voor veel huishoudens hoog op de agenda staat wil je waarschijnlijk graag weten welk label jouw huis heeft.

Vaststellen energielabel woning

Dat niet alleen, je wilt ook weten welke delen van de woning goed scoren en welke voor verbetering vatbaar zijn. Het vaststellen energielabel woning kan niet langer op afstand worden uitgevoerd.

Waar vraag je een energielabel aan en wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel van een woning? We leggen het uit op deze pagina.

Over het nieuwe energielabel

Sinds 2021 is er een nieuw label ingevoerd voor huizen. Voorheen was er een schaal die liep van A++ tot G, nu gaat de score van A++++ tot G. Het grootste verschil in label is de toevoeging van twee extra plussen. Die zijn van belang omdat jongere huizen eigenlijk altijd label A krijgen.

Door zaken als zonnepanelen of een HR-ketel extra te belonen is er beter onderscheid te maken tussen zuinig en zeer zuinig.

Verder is de methode van meten ook veranderd. De nieuwe NTA 8800 methodiek is meer nauwkeurig en geeft een beter beeld van de werkelijke energieprestaties.

Het vaststellen energielabel woning wordt niet langer op afstand gedaan, er moet een erkende EP-adviseur langskomen. Een nieuw label is 10 jaar geldig.

Waarom zijn energieprestaties belangrijk?

Op enkele uitzonderingen na heeft iedere woning in Nederland een energielabel. Waarom is het vaststellen energielabel woning van belang?

In de eerste plaats omdat het verplicht is bij verkoop of verhuur van een huis. Je bent sinds 2021 namelijk verplicht om een geldig label bij de advertentie te laten zien.

Je mag dus niet eerst je woning op funda zetten om later pas een inspectie aan te vragen. Als je niet in het bezit bent van een geldig label dan kun je hiervoor een boete krijgen, daarnaast zullen er minder kandidaten zijn die jouw huis willen kopen of huren.

Waar vraag je energielabel aan? Ga hiervoor naar Energielabelperfect.nl of lees verder voor meer informatie over de aanvraag.

Het is niet alleen van belang om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, het is voor de bewoner en/of eigenaar ook van belang om te weten hoeveel energie een huis verbruikt. Een huis met A-label voelt warmer in de winter en koeler in de zomer dan een G-label huis op basis van hetzelfde energieverbruik.

Daarnaast zullen de energiekosten een stuk gunstiger uitvallen als de woning goed geïsoleerd is. Bij het vaststellen van een energielabel krijgt de eigenaar ook advies voor verdere verbeteringen.

Zo is het mogelijk dat de begane grond goed geïsoleerd is terwijl de warmte via het dak de lucht in gaat. Dat soorten zaken krijg je ook te horen zodat je gericht verbeteringen kunt aanbrengen.

Wat is een definitief energielabel woning?

Een definitief label heeft een geldigheid van 10 jaar. Er zijn verschillende methoden geweest zoals vereenvoudigd label en automatisch gegenereerde labels, op een definitief label staat tot welke datum deze geldig is.

Bij nieuwbouw wordt op basis van de bouwtekeningen eerst een voorlopig label verstrekt, na oplevering moet er een inspectie plaatsvinden om het definitieve label te krijgen.

Waar vraag je een energielabel aan? Dat is eigenlijk heel eenvoudig maar ook weer best ingewikkeld. Laten we dit even toelichten…

Waar energielabel aanvragen?

Je wilt een definitief energielabel van je woning aanvragen. De overheid stelt de verplichting van dit label en ziet erop toe dat huizen dit hebben. Als dit niet het geval is dan moet je een boete betalen. Maar sinds 2021 kun je niet langer een gratis energielabel aanvragen voor je huis.

Nu moet er een inspecteur langskomen die jouw woning van kelder tot zolder bekijkt. En daar zijn kosten aan verbonden die de eigenaar moet betalen.

Waar vraag je energielabel aan? De regering heeft besloten om dit over te laten aan de markt. Er is een standaard certificatie maar verder mag iedereen die officieel EP-adviseur is het tarief bepalen. Dus je moet als consument zelf gaan zoeken en vergelijken, niet zo handig dus.

Het vaststellen van een energielabel voor jouw woning kun je laten verzorgen door een EP-adviseur van Energielabelperfect.nl.

Hier vind je een grote database aan inspecteurs door heel Nederland die snel en voor een standaard laag tarief huizen inspecteren.

Het nieuwe label is weer 10 jaar geldig en wordt direct bijgeschreven in het Kadaster. Dan weet je dus precies waar je aan toe bent. Zo houden we een definitief energielabel van je woning aanvragen eenvoudig en betaalbaar!

Banner energielabelperfect.nl