Er is een verplicht energielabel bij verkoop van woningen. Het is belangrijk om dit label te overleggen omdat je anders een hoge boete zult krijgen.
Niet alleen is bij verkoop van een huis een energielabel verplicht, het levert ook strategisch voordeel op. Wat je moet weten over de verkoop van een woning en het energielabel lees je op deze pagina.
Verplicht energielabel bij verkoop
Er geldt een verplicht energielabel bij verkoop van woningen en utiliteitsbouw. Onder die tweede categorie vallen winkels, horeca, ziekenhuizen, kerken etc. Voor de eerste categorie gaat het om woonruimte zoals huizen en appartementen.
Ben jij huiseigenaar? Dan is bij verkoop van je huis een energielabel verplicht om te overleggen aan de nieuwe eigenaar. Sterker nog, je moet dit al aangeven bij het plaatsen van een advertentie. Wees er dus op tijd bij, via Energielabelperfect kun je goedkoop en snel een erkende EP-adviseur inschakelen.
Er zijn gebouwen waarvoor het niet verplicht is om bij verkoop van een woning een energielabel te overleggen.
Dit zijn de uitzonderingen op de regel:
- Wanneer het beschermde monumenten betreft volgens de Erfgoedwet.
- Wanneer het beschermde monumenten betreft volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Wanneer het een gebouw betreft dat bestemd is voor religieuze activiteiten. Denk hierbij aan een moskee, kerk of synagoge.
- Wanneer het een vrijstaande woning betreft met een gebruiksoppervlakte tot 50 vierkante meter. Dit kan een tiny house zijn, een woonwagen of woonboot.
- Wanneer het recreatiewoningen betreft die minder dan 4 maanden per jaar bewoond worden. Daarnaast geldt er een verwacht energiegebruik dat lager ligt dan 25 procent van het permanent gebruik.
Een beschermd stadsgezicht valt niet onder de uitzonderingen zoals die voor beschermde monumenten wel het geval is. Een gebouw dat wordt verhuurd aan meerdere partijen waaronder religieuze groepen valt niet onder een gebouw bestemd voor religieuze activiteiten. Dit moet de primaire functie zijn.
Geldt het verplicht energielabel bij verkoop van een recreatiewoning? Dit hangt af van de situatie. Als eerste is er een maximale bewoning van 4 maanden per jaar.
Als je hier zelf langer woont of als er gasten komen met meer dan 4 maanden bewoning per jaar dan geldt ook hier de label verplichting.
Ook het energieverbruik telt mee. Die mag in 4 maanden niet meer dan een kwart zijn van het jaarlijks verbruik. Als je zou overwinteren met de kachel aan dan kom je met 4 maanden herfst / wintermaanden over een kwart van het energieverbruik dus geldt er een label verplichting.
Als je niet zeker bent of voor jouw woonruimte bij verkoop van het huis een energielabel verplicht is neem dan eerst even contact op met een specialist. Anders kun je later voor problemen komen te staan.
Mag ik een huis verkopen zonder energielabel?
Als de woning niet onder de uitzonderingen valt dan is voor verkoop van deze woning een energielabel verplicht. Zodra je het huis te koop aanbiedt dan moet er een geldig label zichtbaar zijn in de advertentie, dus niet pas bij de onderhandelingen of overdracht.
De verkoopmakelaar zal hier naar vragen, als je zelf de woning verkoopt dan moet je hier zelf voor zorgen. Doe je dit niet?
Dan is jouw huis in principe onverkoopbaar en kun je ook nog eens een flinke boete tegemoet zien. Naast de wettelijke verplichting kun je waarde verhogen met een nieuw energielabel. Hoe werkt dit?
Woningwaarde door energielabel
In 2021 werd een nieuwe methode ingevoerd voor energielabels. In plaats van A++ gaat de schaal nu tot A++++. Dan loopt het van B tot en met G.
Vanuit de regering is er op koophuizen geen minimum waar een huis aan moet voldoen. Een A-label woning of G-label woning is juridisch gezien niet anders.
Maar kopers letten uiteraard wel op de energieprestaties en zullen graag een label overhandigd krijgen die van recente datum is. Iedere letter hoger of ‘groener’ levert duizenden euro’s meer op bij verkoop. Dat is niet zo vreemd want voor een zuinig huis zonder tocht zijn kopers bereid om meer te betalen.
Ook is veel vraag naar huizen die ‘instapklaar’ zijn. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar niet veel onderhoud hoeft uit te voeren.
Als je vooraf zorgt voor een goed geïsoleerde woning met een hoge label score dan is de kans dat jouw huis snel en voor een hoog bedrag verkocht wordt aanzienlijk beter. Wil je een nieuw energielabel aanvragen? Dat kan snel en betaalbaar via Energielabelperfect.nl.