Vraag energielabel aan

Vraag energielabel aan

Woon je in een A-label woning en zit je er warmpjes bij? Of is het nog een G-label woning waar je kleumend van de kou zit in de winter of waar het snikheet is in de zomer? Wie kan een energielabel aanvragen?

De eigenaar van het pand. Iemand in een koophuis dus of eigenaar van een zakelijk pand. Voldoet het huidige label niet langer aan de eisen? Vraag energielabel aan via Energielabelperfect.nl of lees verder voor meer informatie.

Vraag energielabel aan

Hoe vraag je een energielabel voor je huis aan? Hoewel de overheid een label verplicht stelt voor gebouwen in Nederland ben je zelf verantwoordelijk om een EP-adviseur te zoeken.

Er zijn door heel Nederland bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. De tarieven worden doorgaans bepaald op basis van het aantal vierkante meters die de woning heeft, bij Energielabelperfect.nl wordt met een vast tarief gewerkt.

Energielabel bedrijfspanden

Hoe vraag je een energielabel aan voor zakelijke panden? Zowel een woonhuis als een zakelijk pand moet voorzien zijn van een geldig energielabel. De methode van toetsing is echter iets afwijkend.

Informeer naar de mogelijkheden en kosten voor een inspectie en vergelijk eventueel offertes per aanbieder. Net als met woonhuizen ben je als pandeigenaar vrij in de keuze voor een adviseur.

Energielabel kantoorpanden

Hoe vraag ik een energielabel aan voor een kantoorpand? Met ingang van 2023 moet een kantoorpand minimaal voldoen aan label C. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel maar in principe geldt het voor alle kantoorpanden. Als een pand niet voldoet aan dit minimum dan mag het gebouw niet langer gebruikt worden als kantoor.

De overheid kan controleren of dit het geval is door het meest recente label dat ingeschreven staat te controleren. Als blijkt dat een kantoor niet voldoet aan de nieuwe eisen dan zal er een boete volgen. Daarnaast zijn er commerciële belangen bij een hogere score. Een label A pand ligt beter in de markt dan een label B of C pand.

Energielabel eigen huis

Hoe vraag ik een energielabel aan voor mijn huis? De meest eenvoudige manier is via Energielabelperfect.nl. Dit is een overkoepelende website waar inspecteurs / adviseurs door heel Nederland zijn opgenomen. Door het woonadres in te geven vind je direct een EP-adviseur in de buurt.

Als jouw woning past binnen de standaard dan kun je voor een vast, laag bedrag jouw woning officieel laten beoordelen. Dit geldt zowel voor appartementen als voor woonhuizen. Is je huis groter? Dan is het mogelijk om tegen een meerprijs een inspectie aan te vragen.

Hoe vraag ik een definitief energielabel aan? Als een huis nog niet is gebouwd dan worden de bouwplannen en tekeningen gebruikt om een voorlopig label vast te stellen. Na oplevering van de nieuwbouwwoning moet het voorlopige label worden vervangen door een definitief label.

Op het moment dat het definitieve label is toegekend dan kun je dit label 10 jaar gebruiken. Is dat van belang bij nieuwbouw? Als je van plan bent om langer van 10 jaar in dit huis te wonen dan heb je niet direct een definitief label nodig. Hoewel een geldig label verplicht is wordt er nog geen minimum gesteld dus controle op woonhuizen is nog niet relevant.

Als je de woning wel voor verkoop of verhuur wilt aanbieden dan moet er bij de promotie een geldig label zijn. Wacht er dus niet te lang mee. Een nieuw energielabel is altijd 10 jaar geldig.

Vind een EP-adviseur

Waar vraag ik een energielabel aan? Het Kadaster zorgt dat een label wordt geregistreerd, de overheid zal het label in je persoonlijke account opslaan. De aanvraag verloopt echter altijd via een erkende EP-adviseur die niet direct gekoppeld is aan overheidsinstanties.

Dit heeft als voordeel dat je vrije keuze hebt, de keerzijde is dat je zelf verantwoordelijk bent voor een gedegen inspectie door een gecertificeerd inspecteur.

Waar vraag ik een energielabel aan? Gewoon op het internet, waar je dit artikel leest! Voer je adres in op Energielabelperfect.nl en volg de eenvoudige stappen. Je wordt direct gekoppeld aan een adviseur bij jou in de buurt dus je hoeft niet zelf naar een aanbieder in jouw woonplaats te zoeken.

De inspecteur die langskomt is niet altijd van een bedrijf in jouw gemeente, de website zoekt voor jou de beste opties met de snelste service. Ongeacht de persoon die de inspectie uitvoert zal het resultaat hetzelfde zijn omdat er volgens een standaard methodiek wordt gewerkt (NTA 8800).

Na de aanvraag van het energielabel van je woonhuis kun je doorgaans binnen enkele dagen een bezoek verwachten. Na de inspectie wordt de informatie verwerkt en je krijgt snel de uitslag als PDF bestand per mail. Bij de aanvraag van een definitief energielabel zal het voorlopige label worden vervangen in de Kadastrale gegevens, hier hoef je zelf geen actie voor te ondernemen.