Wanneer energielabel A?

Wanneer energielabel A?

Banner 3 energielabelperfect.nl

In principe moet iedere woning in Nederland een energielabel hebben. Wat de score is maakt voor de wet (nog) niet uit, het geeft vooral een indicatie voor bewoners wat de energieprestaties momenteel zijn.

G is de slechtste waardering, A is de beste. Bij A zijn er nog vier extra plussen op basis van aanvullende maatregelen. Wanneer energielabel A? En wat zijn de energielabel eisen van een woning voor nul-op-de-meter? Je leest het op deze pagina.

Wanneer energielabel A?

Als een huis minder verbruikt dan 160,00 kWh/m2 op jaarbasis dan krijgt de woning een label A toegekend. De energielabel eisen van een woning worden berekend volgens een standaard meetmethode.

Daarbij zijn zaken als oppervlakte, type woning, bouwjaar en aanwezige energiebesparende maatregelen van belang. Wanneer is energielabel A eigenlijk relevant? Er zijn twee redenen voor een energiezuinige woning; minder energieverbruik en waarde vermeerdering van het huis.

1. Minder energieverbruik

Een label A woning is zuiniger dan een huis met label B, C etc. Een letter zegt niet zoveel, je merkt het als het goed is wel aan de energierekening. De woning isoleren of zonnepanelen plaatsen is zeker een investering maar dit zijn kosten die niet vaak terugkeren. Als je iedere maand een veel lagere energierekening hebt dan verdien je deze investering terug met winst. Daarnaast geniet je van meer wooncomfort zolang je in dit huis woont, dat is ook zeker een voordeel.

2. Waarde vermeerdering

Je gaat de woning verkopen. Iedere letter staat voor duizenden euro’s aan waarde bij verkoop. Een label A woning levert meer op dan een label B woning en het verschil tussen label A en G is enorm. Want kopers geven de voorkeur aan een ‘instapklaar’ huis wat betekent dat energiebesparende maatregelen reeds doorgevoerd zijn.

Wanneer energielabel A van belang is heeft dus te maken met de persoonlijke situatie. Zijn er plannen om te verhuizen en welk belang stel je aan energiebesparing en wooncomfort? Omdat je de energielabel eisen van een woning vooraf al vrij goed kunt bepalen weet je bij de inspectie eigenlijk al vrij goed wat het resultaat gaat zijn. Toch is het een optie om twee keer een inspectie uit te laten voeren.

Hier zijn de voornaamste aanpassingen om een hoger label te krijgen:

  • HR Combiketel plaatsen
  • Vloerisolatie leggen
  • Dakisolatie plaatsen
  • Spouwmuurisolatie aanbrengen
  • HR-glas in de woon- en slaapkamer
  • Zonnepanelen plaatsen

Waarom zou je twee keer een inspectie aanvragen? Omdat je dan weet wat de uitgangspositie is en je krijgt van de inspecteur advies om de energieprestaties te verbeteren. Zo kun je meer gericht maatregelen nemen dan blind aan het isoleren te slaan. Je kunt op Energielabelperfect.nl direct een afspraak plannen met een erkende EP-adviseur bij jou in de buurt. Je betaalt hiervoor een vast bedrag zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk de mogelijkheden op de website.

Van label A tot A++++

Er zijn twee manieren om de energielabel eisen van een woning te beschrijven. Enerzijds in de kenmerken zoals dakisolatie en hoogrendementsglas en anderzijds in het verbruik. Wanneer is er sprake van A+ of beter? Dit zijn de normen uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar:

  • Label A: 105,01 tot 160,00
  • Label A+: 75,01 tot 105,00
  • Label A++: 50,01 tot 75,00
  • Label A+++: 0,01 tot 50,00
  • Label A++++: 0,00 of minder

Ter vergelijking heeft een label G woning een energieverbruik dat hoger ligt als 380 kWh/m2 per jaar. Een label A++++ woning wekt net zoveel energie op als er verbruikt wordt of levert zelfs meer energie dan het verbruik.

Nieuwe norm, nieuw energielabel

De energielabel eisen van een woning kunnen veranderen. De methode die voor 2021 werd toegepast wijkt af van de nieuwe NTA 8800 norm. Het is gebleken dat een behoorlijk aantal huizen een geldig label heeft dat eigenlijk niet klopt. Dat is met name vervelend als je de woning optimaal wilt verduurzamen of bij verkoop.

Een ouder label is minder betrouwbaar dan het nieuwe label, dit kan bij onderhandelingen over de koopsom naar voren komen. Na toekenning van een label heeft deze toetsing een geldigheid van 10 jaar.

Het is wel zo dat oudere labels dermate onbetrouwbaar zijn gebleken dat Milieu Centraal ze niet meer toont op energielabel.nl. Dit kan zeker gevolgen hebben voor het aantal mensen dat interesse heeft om jouw woning te kopen.

Banner 3 energielabelperfect.nl