Iedere woning heeft een energielabel. A is heel duurzaam, G juist niet. Niet iedereen kan de ‘beste van de klas’ zijn en het is geen groot probleem om iets lager te scoren.
Wanneer is energielabel B genoeg en hoe komt het dat je met label B eigenlijk toch op de zesde plaats staat in de ranglijst?
Wanneer energielabel B?
Net als label A woningen behoort een woning met energielabel B tot de ‘groene’ huizen. Dit zijn gebouwen die relatief energiezuinig zijn wat betekent dat je minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te houden in koude maanden.
Of minder snel een airco of ventilator hoeft aan te zetten in de zomer want daar wordt tegenwoordig ook rekening mee gehouden.
Wanneer krijg je energielabel B? Als de woning minder verbruik heeft dan label C maar niet zo zuinig is als de grens voor label A. Hoe kun je de energieprestaties snel verbeteren?
Hoe kom je aan label A?
Wanneer je energielabel B toegekend krijgt hangt af van een aantal kenmerken. Enkele belangrijke voorwaarden voor label A zijn een warmtepomp en de aanwezigheid van zonnepanelen. Dat zijn kenmerken waar je redelijk eenvoudig verbetering in kunt aanbrengen. Het bouwjaar kun je namelijk niet eventjes veranderen.
Is het van belang om een label B woning verder te verduurzamen? Bij verkoop levert label A meer op maar als je de woning niet gaat verkopen dan bespaar je met een meer zuinige woning op de energiekosten.
Daarnaast zal je huis meer comfort bieden omdat bijvoorbeeld de vloer niet ijskoud aanvoelt of dat het niet langer tocht bij de ramen.
Met een woning die energielabel B heeft zul je al beschikken over HR-glas, er valt dus niet veel te klagen maar het kan beter. Er is geen reden om overhaast isolatie aan te brengen maar je zit wel in een situatie waar ruimte is voor verbetering. Een meer energiezuinige woning is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee.
In tegenstelling tot label C of lager zul je wat meer nauwkeurig moeten gaan rekenen om te bepalen waar het meeste voordeel te behalen valt met een minimale investering.
Van A naar B(eter)
Bij de Rijkswegen gebruiken ze de slogan van A naar Beter. Een woning met energielabel B is niet beter dan A, dat weet iedereen. Maar niet iedereen is ervan op de hoogte dat er maar liefst 5 labels hoger liggen. Naast A is er namelijk ook A+, A++, A+++ en A++++.
Die laatste twee zijn er in 2021 bijgekomen. Als je dat het lijstje bekijkt dan scoort een woning met energielabel B plotseling ergens in de middenmoot.
Hoewel B onder de groene labels valt zijn er 5 classificaties die hoger liggen. Dit heeft ermee te maken dat vrij jonge woningen al snel op label A uitkomen.
De normen zijn niet heel streng. Om onderscheid te maken tussen behoorlijk energiezuinig tot aan nul-op-de-meter kan een woning plussen verdienen dankzij de aanwezigheid van zonnepanelen en dat soort zaken. Dit betekent dat label B eigenlijk flink in waarde is gedaald en dat mag je heel letterlijk nemen.
Bij de verkoop van woningen is gebleken dat kopers bereid zijn om duizenden euro’s meer te betalen voor een label A woning. Iedere stap vooruit vertaalt zich direct naar een hogere waarde. Door de woning met energielabel B te verduurzamen voor verkoop kun je dus mogelijk een hoger bod krijgen.
Als je nog een wat ouder label hebt dan kan een nieuwe inspectie voordeel opleveren. Omdat je misschien in de tussentijd energiebesparende renovaties hebt doorgevoerd maar ook vanwege het nieuwe systeem. Wanneer energielabel B of A wordt toegekend is namelijk sinds 2021 anders geworden. Wil je een nieuw label aanvragen? Dat kan snel en goedkoop via Energielabelperfect.nl.
Wanneer energielabel B bij NTA 8800?
Sinds 2021 worden energielabels vastgesteld door een erkende EP-adviseur. Die werkt volgens een standaard lijst met kenmerken.
Het is gebleken dat ongeveer de helft van huizen een label heeft dat niet overeenkomst met de werkelijke situatie. In een aantal gevallen scoort precies dezelfde woning nu hoger dan voorheen.
Hoewel er dus meer A labels zijn bijgekomen is er de kans dat je oude label nu hoger uitvalt. En zoals je zojuist hebt gelezen betekent een betere score een hogere woningwaarde.
Het kan dus voordelig zijn om een EP-adviseur in te schakelen, ook voordat je de woning gaat renoveren. Naast een inspectie kun je tijdens de inspectie ook vragen stellen hoe je de woning het beste kunt verduurzamen.