Welk energielabel heeft mijn huis?

Welk energielabel heeft mijn huis?

Banner 4 energielabelperfect.nl

Welk energielabel heeft mijn huis en hoe verhoudt dit zich tot andere huizen? Hoe je snel het label van jouw woning kunt opzoeken en wat het verschil is tussen het oude en nieuwe energielabel leggen we uit op deze pagina.

Als je de verwarming omhoog zet omdat het koud is in huis, dan weet je niet precies hoe zuinig jouw woning is. Je weet dat de ruimte na verloop van tijd weer afkoelt als je de thermostaat weer omlaag zet. Hoe de situatie bij de buren of in een andere woning is weet je niet precies, wat vergelijken lastig maakt.

Energielabel opzoeken

Het antwoord op de vraag “welke energielabel heeft mijn woning” is niet ingewikkeld om te beantwoorden. Je kunt de score via energielabel.nl gratis opzoeken. Dit is een website van Milieu Centraal met informatie die uit het Kadaster komt.

Wordt er geen score weergegeven? Dan zal jouw woning nog een voorlopig label hebben. Omdat de informatie op dit oude label vaak niet overeenkomt met de werkelijke situatie kun je die informatie niet langer opzoeken.

Als je via de website van Milieu Centraal geen informatie kunt vinden, of je wilt graag een digitale kopie van het label downloaden, dan kun je hiervoor terecht op MijnOverheid. De huiseigenaar moet dan inloggen via DigiD en onder de kadastrale informatie kun je het label vinden. Zo wordt jouw vraag “welk energielabel heeft mijn huis?” direct beantwoord.

Niet alleen voor jezelf

Welk energielabel een huis heeft zal niet voor iedereen even belangrijk zijn. Als je echter gaat verhuizen dan wil je natuurlijk graag weten wat de energiewaarden zijn. Een goed geïsoleerde woning betekent minder stookkosten en dat is met de huidige prijzen voor gas zeker een voordeel.

Als huiseigenaar die van plan is de woning op korte termijn te verkopen is het dus van belang om een zo hoog mogelijke score te kunnen overleggen. Naast de vraag “welk energielabel heeft mijn huis?” zul je ook de vraag moeten stellen hoe je een hogere score kunt behalen.

Als je een woning te koop of te huur aanbiedt dan ben je sinds 2021 verplicht om het energielabel te laten zien aan de koper of huurder. Er is op dit moment nog geen minimum score waar een woning aan moet voldoen maar het zal duidelijk zijn dat een huis met label A meer in trek zal zijn dan een huis met label G.

Veel huiseigenaren realiseren zich niet hoe belangrijk een goede score is. En dat het vaak betrekkelijk eenvoudig is om van een lage naar een hogere score te gaan. Als je energiebesparende maatregelen hebt genomen dan kun je via Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen. Hier komt een nieuw en volledig label uitrollen met een geldigheid van 10 jaar. Maar wat staat er eigenlijk op dit label?

Energielabel uitgelegd

Naast de vraag “Welke energielabel heeft mijn huis?” wordt ook vaak de vraag gesteld welke informatie er nog meer op het label vermeld staat. Als het een voorlopig label betreft dan vind je naast een grote letter en een kleur weinig informatie. Sinds 2021 wordt iedere woning beoordeeld door een erkende Energie Prestatie adviseur.

Die bekijkt de woning en zal op basis van een aantal standaard criteria tot een conclusie komen.

De score met letter zal voor velen het voornaamste onderdeel zijn, toch staat er op het nieuwe label veel meer nuttige informatie. Zo zie je direct wat de kwaliteit van de gevels is, de daken, vloeren, ramen en deuren. Per onderdeel is er een score van – (niet goed) tot ++ (zeer goed). Met deze informatie weet je direct welke maatregelen je het eerst moet nemen om weer te stijgen in de waardering.

Wil je weten wat voor een ketel er in de woning aanwezig is? Of de methode van ventilatie? Een aantal zaken zul je al weten maar als je de vraag stelt “welk energielabel heeft mijn woning?” dan is de kans groot dat je meer specifieke feiten over je woning ook niet weet. Een inspectie biedt zekerheid en inzicht op mogelijke verbeteringen.

Daarmee is het aanvragen van een energie inspectie zeker niet alleen voor mensen die gaan verhuizen. Ook als je blijft wonen in hetzelfde huis dan kan de aanvullende informatie op het label je praktisch advies geven. Als bijvoorbeeld blijkt dat het dak een dikke ‘min’ krijgt dan ga je hier beginnen met verduurzaming. Of je dit zelf gaat doen of overlaat aan een koper of huurder mag je zelf bepalen, uiteraard zal een woning met een hogere score meer in trek zijn. Via Energielabelperfect.nl plan je snel een afspraak in voor een inspectie.

Banner 4 energielabelperfect.nl