Welk energielabel is het zuinigst?

Welk energielabel is het zuinigst?

Banner 2 energielabelperfect.nl

In Nederland krijg je op school meestal een score tussen 1 en 10. In de Verenigde Staten werken ze met letters waarbij A+ de hoogste score is. Welk energielabel is het zuinigst? Dit hangt ervan af of het voor apparaten of huizen van toepassing is, het oud en nieuw energielabel is ook anders. Deze verschillende labels maken het niet bepaald eenvoudiger om de meest zuinige score op te zoeken. Wat de verschillen zijn tussen de labels leggen we uit op deze pagina.

Huizen zijn geen apparaten

Een koelkast moet goed isoleren, een huis ook. Meer overeenkomsten lijken er niet te zijn als we naar het energielabel kijken. Hoewel er voor apparatuur en voor woningen energielabels bestaan, zijn ze niet hetzelfde wat betreft indeling.

In 2021 zijn beide labels aangepast om duidelijker te zijn maar eigenlijk lijkt het alsof de voornaamste kenmerken uitgewisseld zijn. Wat is er veranderd bij het oud en nieuw energielabel?

Energielabel apparaten

Voor apparatuur was er voorheen een schaal van G tot A+++ waarbij G het minst zuinig was en A+++ het meest zuinig. Echter bleken de meeste nieuwe apparaten minimaal label A te scoren, het verschil tussen A, A+, A++ en A+++ was niet duidelijk voor de consument.

Daarom is sinds maart 2021 de indeling aangepast van G (niet zuinig) tot A (zeer zuinig). Dit maakt vergelijken van apparaten die sinds maart 2021 op de markt zijn eenvoudiger.

Energielabel huizen

Bij huizen is het omgekeerde het geval. Voor 2021 was er juist een verdeling van G tot A. Welk energielabel is het zuinigst? Voor 1 januari 2021 was dit label A. Maar dit bleek niet voldoende. Zo werd er geen rekening gehouden met zonnepanelen of triple glas waardoor eigenlijk alle nieuwbouwwoningen een A-label kregen. Daarom is er sinds 1 januari 2021 een nieuw energielabel gekomen dat van G tot A++++ gaat. Een huis met score A en vier plussen is daarmee het meest zuinig.

Terwijl bij apparaten de drie plussen zijn verwijderd om de score duidelijker te maken, zijn bij huizen vier plussen toegevoegd om de score … duidelijker te maken. Ook zat er drie maanden tussen de introductie van de afwijkende nieuwe labels om het nog maar wat ‘duidelijker’ te maken…

Als je dus in februari 2021 een nieuwe woning had gekocht én een koelkast dan zou het zuinigste scenario een huis met A++++ label zijn en een koelkast met A+++ label. In december 2020 was het nog A voor een huis en A+++ voor de koelkast en in april 2021 A++++ voor een huis en A voor de koelkast. En het mooiste van alles is; alle labels zijn nog geldig!

Om je verdere hoofdpijn te besparen beperken we ons bij het oud en nieuw energielabel tot woningen. Heb je een nieuw label nodig voor jouw huis? Dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl, hier vind je snel een adviseur bij jou in de buurt.

Welk energielabel is het zuinigst?

Met name bij nieuwbouwwoningen bleek het A-label niet voldoende, ieder huis voldeed aan de norm. Daarom is er sinds 2021 een nieuw energielabel geïntroduceerd waarbij volgens de NTA 8800 norm wordt getoetst.

Dit label is meer uitgebreid, met aanvullende informatie over de woning en aanwezige faciliteiten om energie te besparen. Dit maakt het in theorie duidelijker voor de koper of huurder hoewel er wel enkele kanttekeningen te plaatsen zijn.

Zo kan het lastig zijn om het verschil tussen label A+++ en A++++ te zien. De Consumentenbond nam twee voorbeeld labels onder de loep en kwam tot de ontdekking dat de methode van ventilatie en het aantal zonnepanelen doorslaggevend bleek te zijn.

Een huis met een dak vol zonnepanelen en mechanische ventilatie, in combinatie met een verder goede isolatie, komt in aanmerking voor de hoogste klasse. Welk energielabel is het zuinigst? A++++ als het om huizen gaat dus, en dit label zal doorgaans van toepassing zijn op nieuwbouwwoningen met nul-op-de-meter.

Oud en nieuw energielabel

Zowel het oude als nieuwe energielabel is bruikbaar bij verkoop of verhuur. Definitief vastgestelde labels die voldoen aan de oude norm blijven 10 jaar geldig. Toch is het mogelijk dat hetzelfde huis bij een nieuwe inspectie zuiniger blijkt te zijn. Dit komt omdat de nieuwe NTA 8800 norm nauwkeuriger is.

Bij verkoop of verhuur van een woning met oud energielabel kan het dus voordeel bieden om een nieuwe inspectie aan te vragen. De vaste prijs voor een inspectie op Energielabelperfect.nl zal veel lager uitvallen dan de winst die een betere score oplevert.

Banner 2 energielabelperfect.nl