Op een kledingstuk zit een etiket met daarop de maat, hoe je het artikel moet wassen etc. Er zit geen etiket op je huis met soortgelijke informatie of toch wel?
Het energielabel zie je niet van buiten maar ook jouw huis heeft een energieprestatie score. Welk label heeft mijn woning?
Dat kun je eenvoudig online opzoeken, er zijn wel wat details die van belang zijn om te weten, zeker als je deze woning wilt verkopen of verhuren. Welk label heeft mijn huis? Hier zijn 3 manieren om achter het energielabel te komen en een aantal praktische tips om geld te besparen.
Welk label heeft mijn woning?
Ieder huis in Nederland heeft een energielabel met enkele uitzonderingen zoals monumentale panden. Als je een huiseigenaar bent dan ben je als het goed is in het bezit van een energielabel maar het is mogelijk dat je niet weet waar je dit label kunt vinden. Welk welk label heeft mijn huis? Begin te zoeken bij…
1. Milieu Centraal
Milieu Centraal is niet direct van de overheid maar ze werken wel samen. Zo verzorgen ze in opdracht van de regering de website energielabel.nl. Hier kun je voor gebouwen in Nederland het energielabel opzoeken. Welk label heeft mijn woning?
Voer je postcode en huisnummer in en je zult het antwoord direct zien. Je hoeft hiervoor niet te betalen, in te loggen of een account aan te maken. Dus iedereen kan deze informatie bekijken? Dat klopt, de energieprestatie score is namelijk openbaar inzichtelijk, de informatie van energielabel.nl komt direct uit de informatie van het Kadaster.
Je vindt op de website van Milieu Centraal niet alle informatie die op het label staat. Je treft ook geen informatie aan van huizen met een verouderd label. Hoewel een energielabel 10 jaar geldig is wordt sinds 2021 met een nieuwe norm gemeten. Voor huizen met een voorlopig label of automatisch gegenereerde scores heeft het geen zin om een score te laten zien want die kan fout zijn.
2. Overheid
Welk label heeft mijn huis? Als het gaat om je eigen huis dan kun je ook kijken op de website van Mijn Overheid. Login op jouw account en kijk onder de gegevens van je woning. Daar tref je een PDF document aan van het meest recente energielabel.
Heb je nooit een label aangevraagd? Dan vind je hier als het goed is een label uit 2015 die automatisch is gegeneerd. Sinds dat jaar is het namelijk voor bestaande huizen ook verplicht om een score te bezitten. Dit label is 10 jaar lang geldig, als je dus na 2025 je woning gaat verkopen of verhuren dan moet je een nieuw label aanvragen. Je kunt hiervoor terecht op Energielabelperfect.nl. Dan kun je snel en betaalbaar een officieel erkend energielabel aanvragen.
3. EP-adviseur
Sinds 2021 is het verplicht dat er een erkend EP-adviseur langskomt om een inspectie uit te voeren. Je krijgt niet langer automatisch een label toegekend en wijzigingen kun je niet langer zelf doorgeven. Welk label heeft mijn woning? Net als bij een taxatie van de makelaar wordt dit bepaald door een expert die hiervoor een cursus heeft gevolgd.
Alleen bedrijven die erkend zijn mogen inspecties uitvoeren. Het wordt ‘advies’ genoemd omdat je naast een score ook advies krijgt om je woning verder te verduurzamen. Na afronding van de inspectie zul je een label als PDF document in de mail ontvangen en de inspecteur registreert het nieuwe label in het Kadaster. Vanaf dat moment is een kopie beschikbaar in de omgeving van Mijn Overheid.
Welk label heeft mijn huurwoning?
Met bovenstaande opties weet je welk label jouw woning heeft. Maar hoe zit het met een huurwoning? Als je een huis huurt dan is de eigenaar verplicht om een geldig energielabel te overleggen.
Als je reeds huurt dan kun je via energielabel.nl de score opzoeken, je kunt het ook vragen aan de verhuurder.
Die is namelijk verplicht om te zorgen voor een geldig label, niet de huurder. Op dit moment kan een huurder het label van de huurwoning niet opzoeken op de website van Mijn Overheid, het is wel de bedoeling dat in de loop van 2023 ook huurders hier het energielabel kunnen opzoeken.
Een huurder hoeft nooit voor de kosten van een inspectie op te draaien, dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder / eigenaar van het pand.